Ziare.com

Senatul a adoptat modificarile la Codul de Procedura Penala la scurt timp dupa ce Guvernul a anuntat ca da OUG

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 19:20

   

Senatul a adoptat modificarile la Codul de Procedura Penala la scurt timp dupa ce Guvernul a anuntat ca da OUG
Senatul a adoptat, luni, proiectul legislativ privind Codul de Procedura Penala, in urma deciziei CCR de neconstitutionalitate a unor articole. 74 de voturi au fost
"pentru", 31 "impotriva" si 3 senatori s-au abtinut.

Senatul e prima camera sesizata, urmand sa fie dezbatut si votat si de deputati. Insa deja Guvernul a anuntat ca are in vedere o ordonanta de urgenta pentru Codurile Penal si de Procedura Penala, sustinand ca procedura legislativa este mult prea lunga si greoaie.


Ce modificari a cerut CCR

Printre modificarile cerute de CCR se numara si eliminarea posibilitatii ca suspectul sau inculpatul sa asiste la audierea victimei.

La articolul 92 membrii Comisiei speciale au decis eliminarea posibilitatii ca suspectul sau inculpatul sa asiste la audierea martorilor sau victimelor.

Prin urmare, in urma amedamentului adoptat de forul legislativ, articolul 92 alineatul 2 va avea urmatorul cuprins: "Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita sa fie incunostintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace. In cazul in care martorii sau subiectii procesuali considera ca au motive de temere in legatura cu aceste imprejurari pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecatorului statut de persoana amenintata sau protejata, dupa caz, atat in faza de urmarire penala cat si de judecata".

De asemenea, potrivit articolului 171¹, referitor la probe reformulat in Comisia privind Legile Justitiei, "obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de proba numai in cauza in care s-a dispus, prin ordonanta a procurorului sau incheiere a instantei, predarea si, respectiv, ridicarea silita a acestora. In masura in care se constata ca obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, dupa caz, nu au legatura cu cauza in care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia carora au fost ridicate in termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silita".

In legatura cu modificarea articolului 171, la finalul sedintei Comisiei speciale, presedintele forului Florin Iordache a fost intrebat ce se va intampla cu probele obtinute in timpul perchezitiilor, iar acesta a raspuns:

"Tocmai am modificat si acel articol 171. Am demonstrat ca in timpul unei perchezitii se gasesc si alte probe fara indoiala pot fi folosite. Am adus in discutie si alte articole care sunt. Cu totii ne dorim in niciun caz sa ingreunam ancheta Parchetului si ne-am dorit cu totii si putere si opozitie, ca au fost si amendamente de la opozitie acceptate, dar ne-am dorit cu totii niste prevederi mai clare astfel incat sa nu mai fie oameni nevinovati in instanta pe niste prevederi neclare".

Comisia Iordache a mai decis si eliminarea din Codul de Procedura Penala a sintagmei "probe si indicii temeinice" cu privire la conditiile de punere in miscare sau de exercitare a actiunii penale, membrii Comisiei stabilind sa se revina la forma in vigoare, respectiv la formularea "suspiciune rezonabila".

Varianta Parlamentului, la propunerea Ministerului Justitiei, inaintea deciziei CCR, era: " (1) Ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni, sunt obligate sa intocmeasca un proces-verbal despre imprejurarile constatate".

Forma in vigoare la care a revenit Comisia este " (1) Ori de cate ori exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni, sunt obligate sa intocmeasca un proces-verbal despre imprejurarile constatate".

De asemenea, la articolul 77 care vizeaza "Suspectul" alesii au decis revenirea la forma in vigoare a actului normativ.

Formularea initiala a acestui articol era: "Persoana cu privire la care, din probele sau indiciile temeinice existente in cauza, rezulta ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect".

In forma in vigoare a Codului de Procedura Penala, articolul 77 prevede: "Persoana cu privire la care, din datele si probele existente in cauza, rezulta banuiala rezonabila ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect".

Referitor la articolul care vizeaza redactarea si semnarea hotararii judecatorii au fost modificate doua alineate.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Senat vot Cod Procedura Penala OUG
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2798 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

71

acesta este numărul de gunoaie cu infățișare umană care desfid o națiune! păcat că nu pot fi dați pe mana lui Țepeș!

 

mai intai arunca OUG, apoi penalii Putorel-Ciordache fug...!!!

ciorditorii penali si slugile lui Dragnea, Putorel si Ciordache, vegheaza pt interesele mafiotului de Teleorman, cel care-i invita anual la vinatoare pe domeniul lui furat de la stat, dar si cel care le-a dat functii tocmai lor, unor analfabeti si paduchi ai societatii!

Ii clar , 74 voturi pentru si 31 impotriva , inseamna ca si opozitia

a votat pentru..." Noi cu cine votam "?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor