Ce ramane dupa consultarile puse in scena de ministrul Florin Iordache

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 17:33
7886 citiri
Ce ramane dupa consultarile puse in scena de ministrul Florin Iordache
Foto: Ziare.com

Multi dintre cei 90.000 de participanti la mitingurile din toata tara de duminica, 29 ianuarie, se intreaba ce urmeaza.

Acesta este si motivul pentru care zeci de jurnalisti si cameramani au venit luni dimineata pentru a relata dezbaterile organizate de Ministerul Justitiei pe tema ordonantelor de gratiere si amnistie.

Acelasi tip de ingrijorare care a insotit marsul celor 50.000 de oameni prin Bucuresti era prezent si printre reporterii veniti sa asiste la consultarile puse in scena de ministrul Florin Iordache.

Dupa mai mult de patru ore de dezbateri, intrebarea despre ce urmeaza ramane suspendata in spatiul public, dar manifestantii se pare ca au reusit sa puna o presiune destul de mare pe Liviu Dragnea si PSD. Ministrul Iordache a anuntat la sfarsitul consultarilor ca "nu a luat nicio decizie in ce priveste ordonantele de urgenta. Pana nu finalizez textele celor doua acte normative, nu pot sa va spun cu ce recomandare ma voi duce la guvern".

La consultari au participat trei categorii de persoane - reprezentantii condamnatilor pentru coruptie sau ai celor cu procese pe rol, reprezentantii societatii civile si cateva persoane fizice care au sustinut puncte de vedere mai mult sau mai putin exotice.

Aceasta consultare organizata de Ministerul Justitiei si patronata de Florin Iordache a avut drept scop crearea unei aparente de democratie pentru actiunea conspirationista din urma cu aproape doua saptamani, cand Guvernul Grindeanu a vrut sa adopte ordonantele care anihilau infractiunea de abuz in serviciu si eliberau coruptii din inchisori.

O parte dintre condamnati contesta ordonantele

Gigi Becali a fost unul dintre personajele exotice care au luat parte la dezbateri. A venit devreme, cu mai mult de o jumatate de ora inainte de inceperea evenimentului. A vorbit cu presa si a atacat actiunea legislativa a guvernului spunand ca "ordonantele pentru amnistie si gratiere reprezinta un proiect smecheresc". Acelasi lucru l-a sustinut mai tarziu si in fata ministrului Justitiei.

Foto: Ziare.com

Gigi Becali nu e un personaj oarecare, ci unul care a fost condamnat si a facut inchisoare pentru sechestrare de persoane, iar el reprezinta in spatiul public si interesele verilor sai Ioan si Victor Becali precum si pe cele ale lui Cristi Borcea, toti trei incarcerati in urma condamnarilor de evaziune fiscala in Dosarul Transferurilor.

Cei trei au fost implicati si in mituirea unui judecator, fapta care le-a adus o noua condamnare. Schimbarea de atitudine a lui Gigi Becali, care acum ii ataca pe cei de la putere, cred ca poate fi explicata prin faptul ca unii dintre finantatorii acestei operatiuni de salvare a coruptilor si de anihilare a DNA s-au speriat de iesirile masive in strada si vor sa schimbe strategia.

Un eventual succes al referendumului declansat de presedintele Klaus Iohannis ar putea bloca pe termen nedefinit orice initiativa legala in acest domeniu. De aceea pentru "sindicatul informal" condus de Gigi Becali, acum pare mai urgenta blocarea referendumului decat adoptarea ordonantelor scrise de Florin Iordache.

Se simte presiunea strazii

Ministrul a intrat in sala in care in jurul orei 10.00 erau aproape 200 de oameni. A facut o scurta declaratie, apoi i-a rugat pe cameramani sa paraseasca incaperea pentru ca nu era suficient loc, dar a lasat presa sa relateze de la fata locului. Multi reporteri au transmis in direct pe retelele de socializare desfasurarea consultarilor.

Foto: Ziare.com - 50.000 de persoane au protestat duminica, in Bucuresti

Cred ca mitingurile de duminica au mai rezolvat ceva: faptul ca reprezentantii adevarati ai societatii civile au fost lasati in sala. La inceputul zilei, mai multe persoane nu se aflau pe lista de invitati desi primisera confirmari prin e-mail ca pot participa la consultari, dar, micile neajunsuri birocratice au fost rezolvate in favoarea reprezentantilor opiniei publice.

Florin Iordache parea nedormit, iar acea siguranta afisata la audierile comisiei parlamentare pentru investirea in functie a disparut. Pe de alta parte, parea impacat cu sine, ca un soldat trimis intr-o misiune sinucigasa, dar care a ratat tinta, iar acum este gata sa-si primeasca pedeapsa.

Daca PSD nu se astepta ca in urma cu o saptamana sa iasa in strada 30.000 de oameni numai in Bucuresti, cu atat mai putin se astepta la 50.000 duminica. Iar aceasta uimire amara era intiparita pe figura palida a ministrului.

Consultarea publica nu a avut niciun scop. Singurul eveniment important a fost faptul ca punctul de vedere al reprezentantilor unor organizatii neguvernamentale importante si consacrate in domeniul juridic si al drepturilor omului, cum ar fi APADOR-CH, Freedom House, Initiativa Romania, plus organizatii ale tinerilor, a putut fi auzit, iar acestea s-au pronuntat impotriva ordonantelor de urgenta care ar avea un "efect de ghilotina", cum s-a exprimat public jurnalistul Liviu Avram.

Dupa mitingul de ieri, liderii PSD cred ca stiu sigur un lucru: adoptarea ordonantelor de gratiere si amnistie inseamna sfarsitul guvernarii social-democrate. In rest, ingrijorarea caracterizeaza cel mai bine starea opiniei publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Florin Iordache ordonante gratiere, #Consultari gratiere amnistie, #Liviu Dragnea gratiere amnistie , #ministrul Justitiei