Ce spune Iordache despre parerile exprimate de DNA si Frans Timmermans pe Legile Justitiei

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 14:48
5553 citiri
Ce spune Iordache despre parerile exprimate de DNA si Frans Timmermans pe Legile Justitiei
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Presedintele comisiei parlamentare speciale privind domeniul justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, sustine ca avizul procurorilor anticoruptie privind Legile Justitiei este consultativ, iar Parlamentul va decide daca este necesar sa solicite avizul Comisiei de la Venetia privind procedura de numire a procurorilor de rang inalt, in contextul recomandarii facute de Frans Timmermans in acest sens.

"Propunerile pe care noi le-am facut tin cont de propunerile pe care magistratii le-au facut. Fara indoiala este un aviz consultativ. Ce este important pentru noi ar fi sa stam de vorba aplicat pe fiecare articol si pe acele propuneri constructive pe care noi le-am facut.

Este vorba despre o independenta a Inspectiei Judiciare, despre o numire a procurorilor, cat si a judecatorilor la Inalta Curte, cat si de raspunderea magistratilor. Sunt chestiuni care consideram in acest moment ca trebuie reglementate. Sunt foarte multe decizii ale CCR care trebuie cuprinse in cele trei legi", a declarat Florin Iordache.

Intrebat daca parlamentarii vor tine cont de avizul CSM, daca acesta va fi negativ, Iordache a afirmat ca, in comisie, se va tine cont de toate avizele.

"Repet, fara indoiala, tinem cont de toate avizele, tine cont de pozitia exprimata in cadrul comisiei. Vom invita la discutii atat reprezentantii CSM, dar si reprezentantii Ministerului Justitiei, cat si ai asociatilor profesionale", a spus Florin Iordache.

Cat despre recomandarea lui Frans Timmermans, care a cerut avizul Comisiei de la Venetia pe procedura de numire a procurorilor sefi, fostul ministru al Justitiei spune ca Parlamentul va decide cum va proceda in aceasta privinta.

"Vedem care este recomandarea si, in functie de asta, Parlamentul va decide daca este necesara sau nu acea solicitare. Parlamentul Romaniei va constata, in functie de textele pe care le va adopta, daca este necesar sau nu. Daca vom constata ca este necesar, vom solicita, daca nu, nu vom solicita", a declarat deputatul PSD.

Florin Iordache a afirmat ca, daca punctul de vedere care va fi adoptat de Parlament va fi in concordanta fie cu pozitia Comisiei de la Venetia, fie a Curtii Constitutionale, "fara indoiala" nu va fi nevoie ca parlamentarii sa ceara un punct de vedere.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in intrevederea avuta marti la Bruxelles, sa astepte avizul Comisiei de la Venetia privind procedura de numire a procurorilor de rang inalt, a anuntat, miercuri, Tudorel Toader.

Intalnirea de ieri a avut loc in contextul in care saptamana trecuta Tudorel Toader a trimis in Parlament pachetul de legi pentru modificarea Legilor Justitiei. Ulterior, acesta a fost partial asumat de un grup de parlamentari PSD+ALDE, in frunte cu fostul ministru Florin Iordache.

Presedintele Klaus Iohannis a criticat modificarile la Legile Justitiei si a spus ca ia in calcul si referendumul pentru a stopa acest proces, care cioparteste legislatia.

Duminica, peste 35.000 de oameni au protestat in toata tara fata de acest proiect.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Florin Iordache Timmermans Legile Justitiei, #Iordache aviz DNA Legile Justitiei , #ministrul Justitiei
Comentarii