PSD+ALDE au depus pe sest un proiect de modificare a Legilor Justitiei. Presedintele ramane in formula de numire a procurorilor-sefi

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 14:54
19448 citiri
PSD+ALDE au depus pe sest un proiect de modificare a Legilor Justitiei. Presedintele ramane in formula de numire a procurorilor-sefi
Foto: Digi 24 TV

Un proiect de modificare a Legilor Justitiei a fost asumat, marti, de PSD-ALDE si depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Proiectul cuprinde schimbari majore fata de cel propus de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, supus dezbaterii publice si avizat negativ de CSM.

Informatia a fost transmisa initial pe surse de televiziunile de stiri, nefiind anuntata public de presedintele comisiei parlamentare speciale, Florin Iordache (PSD), sau de initiatorii legii.

In jurul orei 14:30, dupa aparitia primelor reactii publice, Florin Iordache a aparut in fata jurnalistilor si a vorbit despre noul proiect, spunand ca el va fi publicat, lansat in dezbatere publica si supus avizarii de catre CSM si Consiliul Legislativ.

Florin Iordache a afirmat ca, in noua varianta a legii, presedintele Romaniei a fost lasat ca "ultim decident" in cazul numirilor si revocarilor in functiile importante, fie la Parchetul General, fie la ICCJ, avand posibilitatea sa refuze numirile sau revocarile o singura data si motivat.

De asemenea, ramane in vigoare infiintarea Directiei de investigare a magistratilor, in timp ce Inspectia Judiciara va trece sub controlul unui Consiliu National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, din care va face parte si CSM, care va fi infiintat printr-o lege speciala.

Florin Iordache a facut mai multe alte precizari, dar a refuzat sa intre in detaliile cerute insistent de jurnalisti.

UPDATE: Intr-o conferinta de presa sustinuta in jurul orei 16:30, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca nu a citit proiectul asumat de parlamentari, dar a tinut sa sublinieze apasat ca "initiativa nu apartine ministrului Justitiei".

El a precizat ca proiectul asumat de el, in calitate de ministru, a fost preluat de parlamentari, care il pot modifica cum doresc. Intrebat de ce nu s-a mai mers pe procedura adoptarii in Guvern, Tudorel Toader a explicat ca trebuia asteptat punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, conform recomandarilor din MCV, iar asta ar fi putut dura foarte mult.

"Pe toti ne intereseaza soarta Justitiei"

Florin Iordache a mai dezvaluit ca proiectul de lege introduce obligativitatea magistratilor de a redacta in 30 de zile, si numai in cazuri exceptionale in cel mult 90 de zile, a motivarii deciziilor luate de completele de judecata, pentru ca cel vizat "sa poata merge mai departe", la instantele din tara sau din strainatate.

Social-democratul a mai afirmat ca directia speciala care se va ocupa de infractiunile comise de procurori si judecatori va fi condusa de un procuror general adjunct din cadrul Parchetului General.

In ceea ce priveste Inspectia Judiciara, legea propune "infiintarea unui organism care sa aiba ca obiectiv de activitate Inspectia Judiciara" si care se va ocupa de activitatea si perfectionarea ei, urmand sa gestioneze numirea conducatorului sau rapoartele de activitate.

Florin Iordache a dat ca exemplu Agentia Nationala de Integritate, care este supravegheata de Consiliul National de Integritate, si a spus ca din viitorul consiliu, care va veghea asupra IJ, vor face parte membri din CSM, din ICCJ, Parchetul General, reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor profesionale.

"Noi nu ne dorim ca factorul politic sa aiba vreun amestec, fie ca discutam de activitatea instantelor, fie a parchetelor", a sustinut Iordache, insa cand a fost luat la intrebari de jurnalisti, i-a trimis pe acestia sa citeasca legea.

Conform acestora, art. 89 din proiect prevede ca procurorii sefi vor elabora un raport care va fi prezentat Ministrului Justitiei, iar concluziile vor ajunge in Parlament. Florin Iordache a confirmat, sustinand ca aceasta prevedere ar fi in concordanta cu art. 103 din Constitutie.

"Ca prezinta un raport, asta nu e nimic rau, pe toti ne intereseaza soarta Justitiei, modul in care functioneaza, activitatea", a argumentat el, spunand ca prezentarea raportului nu va avea "niciun efect" si nu se va da "niciun vot" in Parlament.

Deputatul PSD a reamintit ca si CSM trebuie sa prezinte un raport in fata Parlamentului, dar "de 4 ani n-a mai prezentat".

Florin Iordache a explicat ca el a prezentat doar cateva "date generale", urmand ca ele sa fie trimise "tuturor celor interesati".

"Le-am elaborat, le trimitem in consultare la CSM, la MJ, la Consiliul legislativ. Cand vom avea aceste avize, vom invita la dezbatere", a spus el.

Intrebat de ce s-a decis folosirea procedurii de urgenta, Florin Iordache a replicat taios: "Dvs nu traiti in societate? Marea problema care s-a pus e ca avem 3 legi care de 13 ani trebuiau puse in concordanta cu realitatea (...) Toti au spus un singur lucru: ca aceste legi trebuie puse in concordanta si aduse la zi".

Dragnea spune ca nu cunoaste proiectul, dar da indicatii

Anterior, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, care este si liderul PSD, a dat de inteles ca nu cunoaste proiectul depus de colegii sai.

"De abia a fost depus la comisia speciala. Am inteles ca membrii comisiei speciale au redactat impreuna un proiect comun si incep dezbaterile in acea comisie pe acel proiect de lege (...) Vorbiti cu presedintele comisiei, este un proiect de lege pe care l-au gandit ei, l-au redactat ei, l-au depus ei, si e bine sa luati pozitiile de acolo", a declarat Dragnea intrebat de jurnalistii aflati la Palatul Parlamentului.

Intrebat daca colegii din PSD-ALDE nu l-au informat despre draftul proiectului depus, liderul PSD a sugerat ca nu, dar i-a transmis un mesaj lui Florin Iordache, presedintele comisiei.

"Eu i-am spus dl Iordache sa tina cont de pozitiile mele publice in legatura cu procedura de numire a procurorilor sefi, pentru ca nu au aparut pana acum argumente serioase ca sa se schimbe", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

Liviu Dragnea a facut un comentariu si despre statutul pe care il va avea Inspectia Judiciara.

"Nu cred ca e bine sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei. Se pare ca nici actuala forma nu e cea mai buna. Cred ca trebuie sa se gandeasca un sistem, un mecanism, o structura, o institutionalizare care sa faca din Inspectia Judiciara o institutie autonoma. Cred ca asta isi doreste toata lumea. Cum? Este rolul lor sa gaseasca forma", a adaugat Dragnea.

PNL: PSD a trecut de la noaptea ca hotii la ziua ca prefacutii

Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a acuzat coalitia de guvernamant ca modifica Legile Justitiei dupa modelul "noaptea ca hotii", folosit in cazul OUG 13, fara dezbatere publica si in procedura de urgenta.

"Dupa un comportament noaptea ca hotii, au trecut la un comportament ziua ca prefacutii. Alianta PSD-ALDE s-a prefacut ca poarta dezbaterea pe Legile Justitiei, s-a prefacut ca intentioneaza sa obtina avizul Comisiei Europene, din nefericire, astazi au demonstrat ca doresc sa obtina votul in Parlament in procedura de urgenta.

Constatam cu neplacuta surprindere ca termenele de dezbatere in Parlament pe Legile Justitiei se suprapun pe termenele din dosarele inculpatilor Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu. Este inadmisibil ca aceste legi atat de sensibile, care vizeaza un intreg sistem care se constituie intr-o putere a statului roman, in echilibru cu alte puteri ale statului, sa fie trecute pe repede inainte doar pentru ca rezolva problemele murdare pe care le au liderii partidelor aflate la guvernare", a afirmat Turcan, citata de Agerpres.

Ea a mentionat ca PNL nu va sustine Legile Justitiei atat timp cat exista elemente care politizeaza un intreg sistem.

"Este sfidator modul in care cei din Alianta PSD-ALDE au inteles sa trateze un subiect atat de sensibil, la care se uita toata lumea in spatiul public, si cu o sfidare fara seaman practic isi rezolva problemele penale prin Parlamentul Romaniei", a adaugat Turcan.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#legea justitiei PSD ALDE , #ministrul Justitiei