Codurile penale, modificate de comisia Iordache: Cu sau fara votul dumneavoastra UPDATE

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 17:56
14243 citiri
Codurile penale, modificate de comisia Iordache: Cu sau fara votul dumneavoastra UPDATE
Foto: Arhiva Facebook/ PSD

Comisia speciala parlamentara pe domeniul Justitiei, condusa de Florin Iordache, a aprobat, marti, raportul la proiectul de modificare a Codului penal in forma adoptata de Senat, fara sa accepte amendamentele Opozitiei.

Proiectul urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea si votul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Alina Gorghiu a cerut amanarea sedintei, deoarece la Bucuresti este o delegatie de experti ai Comisiei de la Venetia, dar solicitarea a fost respinsa prin votul membrilor Comisiei.

Florin Iordache a explicat ca membrii Comisiei de la Venetia nu au venit in Romania pentru a analiza modificarile la Codurile Penale, ci mai multe ordonante de urgenta prin care s-au modificat Legile justitiei.

Florin Iordache a anuntat ca vrea sa treaca astazi prin vot aceste modificari, pentru ca ele sa fie votate maine in Plen.

Ziare.com transmite cele mai importante declaratii din cadrul Comisiei.

17:55: Comisia speciala parlamentara pe domeniul justitiei a aprobat, marti, raportul la proiectul de modificare a Codului penal in forma adoptata de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al Opozitiei.

Proiectul urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea si votul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri.

17.15 Discutii contradictorii in Comisie in cazul scaderii termenilor de prescriptie a raspunderii penale. USR si PNL se opune, PSD si ALDE insista pe scaderea termenilor.

Stelian Ion (USR) sustine ca nu a fost adus niciun argument pentru reducerea acestor termene.

"Modificarile il avatajeaza si pe domnul Dragnea, il avantajeaza si pe domnul Tariceanu, Avantajeaza si pe baronii locali, avantajeaza pe infractori, Vor fi avantajati cei care au savarsit furturi, fapte de violenta, trafic de droguri, de arme. Vor fi avantajati pedofilii, vor fi avantajati violatorii."

16.55 Comisia a finalizat discutiile cu privire la modificarile Codului de procedura penala. Acestea au fost votate cu 14 voturi "pentru" si 6 "impotriva". Parlamentarii discuta acum modificarile la Codul penal.

16.50 Ioan Cupsa (PNL) arata ca in Comisie a fost scoasa prevederea privind judecatorul de Camera Preliminara.

"Ati ales ca aceasta institutie sa nu-si mai gaseasca locul in Codul de procedura penala. Expertii au sus ca aceasta institutie mai mult a bulversat sistemul si nu si-a atins scopul", declara parlamentarul.

Cupsa face trimitere la acest aspect deoarece in textul legii propuse pentru modificare mai apare trimiteri la judecatorul de Camera Preliminara.

Discutii privind "denuntatorul"

A ramas in proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala, o prevedere potrivit careia denuntatorii nu vor mai beneficia de clementa daca fac un denunt dupa mai mult de un an de la aflarea savarsirii infractiunii.

De asemenea, condamnarea, renuntarea la judecata sau amanarea executarii pedepsei fata de o persoana nu poate fi dispusa exclusiv pe baza marturiei denuntatorului daca acestea nu sunt insotite de alte probe.

PSD, ALDE si UDMR au sustinut modificarea, in timp ce PNL si USR s-au opus.

"Abuzurile pe care le-a facut DNA sunt inacceptabile. Daca vrea sa faca cineva denunt, poate face", a reactionat Florin Iordache.

"Ei pot face denunt, dar nu pot beneficia de beneficiile acestui denunt. Sa nu mai avem ca piesa de schimb condamnarea. Sa vii sa denunti ca sa scapi de o condamnare," spune deputatul PSD.

15.40 Discutii lungi in Comisie in cazul prevederilor privind "martorul amenintat".

PSD si ALDE sustin schimbarea modului in care magistratii pot acorda acest statut unor persoane.

Forma in vigoare este atunci cand "In cazul in care exista o suspiciune rezonabila ca viata, integritatea corporala, libertatea, bunurile sau activitatea profesionala a martorului ori a unui membru de familie al acestuia ar putea fi puse in pericol ca urmare a datelor pe care le furnizeaza organelor judiciare sau a declaratiilor sale, organul judiciar competent acorda acestuia statutul de martor amenintat si dispune una ori mai multe dintre masurile de protectie."

PSD si ALDE sustin formularea "In cazul in care exista probe sau indicii temeinice ca viata, integritatea corporala, libertatea, bunurile sau activitatea profesionala a martorului ori a unui membru de familie al acestuia ar putea fi puse in pericol ca urmare a datelor pe care le furnizeaza organelor judiciare sau a declaratiilor sale, organul judiciar competent acorda acestuia statutul de martor amenintat si dispune una ori mai multe dintre masurile de protectie."

Parlamentarii USR sustin ca aceasta varianta, propusa pentru modificare, ar pune in pericol martorii amenintati, deoarece protectia statului s-ar acorda mai greu.

15.05 Parlamentarii voteaza pe rand fiecare amendament. Cele mai multe propuneri PNL si USR sunt respinse in serie, in urma votului din Comisie.

Parlamentarii USR si PNL au anuntat deja ca vor face contestatie la CCR in cazul modificarilor legislative facute codurilor penale.

Florin Iordache (PSD) il intreaba pe Stelian Ion (USR), avocat de profesie, care se impotrivea unei prevederi: "Domnul avocat, cu tot respectul, dumneavoastra sunteti de partea clientului sau de partea DNA-ului?"

"Cetatenii sunt si victime, scopul este prinderea infractorilor!", spune Stelian Ion.

14.50 PNL cere un raport de respingere pe aceasta procedura de reexaminare a codurilor penale, anunta senatorul Ioan Cupsa. Solicitarea a fost votata doar cu 6 voturi, in timp ce 14 voturi au fost impotriva.

14.40 Alina Gorghiu arata ca in aceste zile se afla in Romania expertii Comisiei de la Venetia. Senatoarea PNL cere amanarea sedintei pana luna viitoare pentru ca expertii sa vada ce modifcari se vor face la Codurile Penale.

"Trebuie sa discutam doar despre ce articole considerati ca sunt relevante si sa facem o discutie, cu alta ocazie, toate articolele care empacteaza cu dosarele lui Liviu Dragnea", spune Gorghiu.

Ea face trimitere la infractiunea de abuz in serviciu, denuntul limitat la un an, neglijenta in serviciu sau termenele de prescriptie a raspunderii penale, dar si alte articole despre care a scris mass-media.

"Este jenant ca in fata expertilor, maine in Parlament sa dam un vot pe aceste coduri", cere Gorghiu.

"Vedeti ce rau va face presa!", a reactionat Iordache.

Potrivit lui Iordache expertii Comisiei de la Venetia vin in Romania nu pentru a discuta despre Codul penal si Codul de procedura penala, ci pentru a discuta despre ordonantele de urgente OUG 90/2018, 92/2018, 7/2019 si 14/2019, care modifica legile justitiei.

"Sa stam sa asteptam pentru Comisia de la Venetia? Parca vine Mesia!", spune Iordache.

Cererea de amanare a discutiilor a fost respinsa prin vot, cu 12 (NU) contra 7 (DA).

"Comisia si-a ratat obiectivul"

"Aceasta Comisie si-a ratat obiectivul stabilit prin decizia Parlamentului Romaniei", a spus la inceputul sedintei senatoarea PNL, Iulia Scantei. Potrivit acesteia, unul din scopurile Comisiei era de a transpune toate deciziile CCR, dar a transpus doar jumatate din acestea: "sase sunt netranspuse, inclusiv cea in cazul infractiunii de abuz in serviciu."

Scantei a aratat ca in schimb Comisia a abrogat total sau partial mai multe infractiuni, inclusiv una in cazul careia a fost condamnat Liviu Dragnea.

"Noi ne-am atins obiectivul. Stiti care este obiectivul? Sa adoptam mai multe articole care au trecut de CCR. Cu sau fara voturile dumneavostra le-am adoptat, cu sau fara votul dumneavoastra o sa modificam si codurile penale", spune Iordache.

14.00 Deputatul USR, Stelian Ion, a facut o declaratie la inceputul sedintei in care a aratat ca marea majoritate a modificarilor care sunt in discutie astazi nu sunt cerute de deciziile CCR si de directivele UE.

"Trebuie sa ne limitam doar la deciziile CCR si directivele UE. La asta trebuie sa ne limitam. Fac un apel catre UDMR si la minoritatile nationale sa nu se ralieze la aceste modificari, se fac complici cu infractorii", a declarat Stelian Ion.

Florin Iordache arata ca PSD, UDMR si ALDE va lua in discutie doar articolele care au fost declarate constitutionale de catre CCR.

"Stam pana maine, noi nu avem nicio graba. Eu va demonstrez ca articolele constitutionale din Codul penal si Codul de procedura penala vor fi maine adoptate, astfel incat in perioada Pastelui sa aveti timp sa faceti contestatie la Curtea Constitutionala", s-a arata revoltat Florin Iordache.

Proiectul legislativ

Proiectul de modificare a Codului penal a fost discutat saptamana trecuta in Comisia speciala si apoi adoptat de Senat, dar, din punct de vedere procedural, acesta trebuie sa intre din nou in dezbaterea Comisiei speciale pentru a fi dezbatut si votat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, potrivit Agerpres.

Astfel, in proiectul de modificare a Codului penal adoptat de Senat s-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma initiala a legii care au fost declarate neconstitutionale de catre CCR. Au ramas in forma initiala mai multe articole criticate de Opozitie, pe motiv ca nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstitutionale de CCR.

Unul dintre acestea se refera la reducerea termenelor de prescriptie a pedepselor. Astfel, termenele de prescriptie a raspunderii penale vor fi: de 8 ani, fata de 10 ani in legea in vigoare, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani; si de 6 ani, in loc de 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani. Un alt text se refera la abrogarea articolului referitor la neglijenta in serviciu.

O alta modificare prevede introducerea unui termen de un an in care se poate face un denunt. "Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii acesteia", se mentioneaza in proiect.

Presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a precizat saptamana trecuta ca decizia politica a PSD este ca cele doua proiecte - de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala - sa fie adoptate in sedinta de miercuri de Camera Deputatilor.

Comisia speciala si-a reluat activitatea saptamana trecuta, dupa o pauza de cateva luni, pentru a discuta reexaminarea proiectelor respective.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis prelungirea cu 120 de zile a perioadei de activitate a Comisiei Iordache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comisia Iordache Coduri Penale, #modificare coduri penale , #ministrul Justitiei
Comentarii