Detalii nestiute din spatele OUG 13: Scutea dezvaluie ca Haineala a propus pragul de 200.000 de lei, care il scapa pe Dragnea

Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 14:25
14731 citiri
Detalii nestiute din spatele OUG 13: Scutea dezvaluie ca Haineala a propus pragul de 200.000 de lei, care il scapa pe Dragnea
Foto: captura video Youtube/Mihai Tatu

Gabriela Scutea, propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror general al Romaniei, dezvaluie intr-un interviu cum a fost redactata celebra OUG 13/2017, care au fost negocierile din Ministerul Justitiei condus in acea perioada de Florin Iordache si cine a introdus termenul de zece zile pentru intrarea in vigoare, ceea ce a facut posibila, pana la urma, invalidarea actului normativ.

Gabriela Scutea a fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, in perioada in care a fost promovata si adoptata OUG 13. Ea a fost numita de fostul ministru al Justitiei din Cabinetul Ciolos, Raluca Pruna, incepand cu data de 1 februarie 2016, pentru un termen de un an. Din aceasta pozitie, Scutea coordona Directia elaborare Acte Normative.

Despre termenul de 10 zile

Procurorul sustine intr-un interviu acordat justnews.ro ca termenul de zece zile pentru intrarea in vigoare a OUG 13/2017 a fost propus de Alina Barbu, specialist in drept penal de la Directia Elaborare Acte Normative din cadrul ministerului. Aceasta ar fi propus initial 20 de zile, insa Florin Iordache ar fi cerut intrarea OUG in vigoare mai repede, astfel ca au ramas 10 zile in actul final. Decizia s-a luat dupa o discutie in trei: Scutea, Barbu si Iordache.

"Da, doamna Barbu a zis: Domnule ministru, opinia noastra, la nivel tehnic, este, in mod clar, ca trebuie sa fie 20 de zile si i-a prezentat ministrului niste argumente. Nu mai stiu daca in acel moment domnul ministru nu a zis ceva de genul: Bine, bine, dar sa se grabeasca.

Eu i-am explicat ca nu putem, ca termenele sunt pe lege, ca trebuie sa te raportezi la Cod, ca trebuia sa fie un termen. Iar ministrul a spus: 10 zile sunt de ajuns? Am mai ajuns la un moment dat la o discutie intre doi decidenti, in care am zis: Nu se poate fara termen. Asta a fost tot ce are legatura cu paternitatea termenului de 10 zile."

Intrebata daca a semnat avize pentru OUG 13/2017, Scutea a declarat: "Am semnat hartii in care prezentam inoportunitatea demersului, cu multe argumente."

Pragul de 200.000 de lei

Scutea a facut precizari si cu privire la introducerea pragului de 200.000 de lei pentru incriminarea infractiunii de abuz in serviciu. Daca ar fi intrat in vigoare aceasta modificare legislativa, fostul lider PSD, Liviu Dragnea, ar fi scapat de acuzatiile din dosarul Angajarilor fictive, deoarece acolo prejudiciul era calculat la 108.000 de lei.

Potrivit acesteia, pragul de 200.000 de lei ar fi fost propus de procurorul Oana Schmidt Haineala, care acum candideaza pentru functia de adjunct DIICOT. Haineala fusese numita secretar de stat la MJ, dupa ce anterior ocupase functia de consilier in MJ. Schmidt-Haineala a fost revocata de la MJ in 2017, in contextul scandalului OUG 13, la cererea procurorului general Augustin Lazar.

"Daca tot trebuia pus un prag, tinind cont de decizia Curtii Constitutionale, eu am fost cea care a militat pentru un prag de 10.000 de euro, care mi s-a parut si acesta foarte mare pentru Romania. Acest prag era prevazut in legislatia europeana, cu privire la infractiunile contra intereselor financiare," sustine Scutea.

Cine a propus acel prag de 200.000, doamna Oana Schmidt Haineala sau Florin Iordache?

"Nu mai stiu sigur, dar cred ca doamna Haineala a avut argumente inspre acel prag. Eu tineam de pragul de 10.000 de euro," raspunde Gabriela Scutea.

#Gabriela Scutea OUG 13, #OUG 13 Haineala, #OUG 13 Floirn Iordache , #ministrul Justitiei