Iordache a fugit din fata presei dupa ce a fost inconjurat de afise pe care scria "Rusine!". Ce explicatii a dat pentru ordonanta

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:42
15953 citiri
Iordache a fugit din fata presei dupa ce a fost inconjurat de afise pe care scria "Rusine!". Ce explicatii a dat pentru ordonanta

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a sustinut, miercuri, o declaratie de presa pe tema ordonantei de urgenta care a modificat Codurile Penale, reiterand aceleasi argumente prezentate si marti seara la Palatul Victoria si refuzand sa raspunda la vreo intrebare.

Inconjurat de mai multi parlamentari USR cu afise pe care scria "Rusine!", ministrul a fugit de la locul special amenajat pentru declaratii si s-a refugiat intr-o sala din Parlament, unde a venit cu cateva precizari.

Florin Iordache a invocat o serie de prevederi CEDO si ale Conventiei pentru Drepturile omului in favoarea modificarilor legislative facute in toiul noptii si a sustinut ca toate criticile aparute in spatiul public sunt incorecte.

Ministrul a subliniat inca o data faptul ca actele normative nu sunt in favoarea politicienilor.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

Florin Iordache:

- Tinand cont de ultimele afirmatii care au aparut in spatiul public, vreau sa fac declaratia de presa.

- Avem in vedere modificarile adoptate ieri si reactiile generate, am considerat oportun si necesar sa fac urmatoarele mentiuni.

- (proteste ale deputatilor USR, se striga Rusine!) Va rog, frumos. Nu suntem in piata.

Ministrul Justitiei paraseste locul special amenajat fara sa mai faca declaratii. E posibil sa revina la pupitru.

Ministrul a intrat intr-o alta sala pentru a continua declaratiile:

- Problemele trebuie adoptate foarte serios. In spatiul public s-au vehiculat chestiuni neadevarate.

- Am inaintat catre parlament doua proiecte de legi care vor fi dezbatute. Am plecat de la recuperarea prejudiciului. Tinand cont de supraaglomerarea din penitenciare si a conditiilor precare, proiectul legii gratierii nu vizeaza criminali sau violatori, nici corupti.

- Referitor la modificarile adoptate prin OUG, vreau sa va spun ca vechiul parlament avea obligatia sa faca modificarile cerute de CCR. Am considerat oportun, dupa ce m-am consultat cu societatea civila, sa adoptam OUG.

- Vad ca sunt criticat pentru un lucru esential intr-o democratie - legile sunt adoptate de Parlament, judecatorii o aplica.

- Avem nevoie de legi clare, concise.

Ministrul citeste din nota de fundamentare.

- Am urmarit asigurarea unui echilibru intre puterile statului, conform Constitutiei.

- Referitor la abuzul in serviciu, emiterea actelor normative exista in CP, nu este un element de noutate absoluta in Romania.

- La stabilirea plafonului de 200.000 de lei am avut in vedere jurisprudenta CEDO, Comisia de la Venetia si Conventia ONU impotriva coruptiei. CEDO a constatat ca prevederile sunt mostenite din fostul sistem sovietic.

- CP prevede la art 183 plafonul de 2 mil de lei pentru circumstanta infractiunii deosebit de grave. Stabilirea plafonului nu a fost arbitrara, s-a apreciat ca e in acord cu decizia CEDO.

- Opiniile exprimate in necunostinta de cauza sunt eronate. Va exista raspundere administrativa si financiara si sub plafon, iar prejudiciul va fi recuperat.

- Referitor la punctul CSM, punctul dat azi dimineata e consultativ (el nu exista! - n.red,)

- Ce vreti urgenta mai mare cand exista practica neunitara, sunt solutii date in cadrul instantelor diferit? Parlamentul nu si-a indeplinit atributiile, a trebuit guvernul sa reglementeze prin OUG.

- Ordonanta va veni in Parlament.

- Legile se fac in parlament, toate comentariile neaga existenta celor trei puteri in stat.

- Multumesc reprezentantilor presei, mi se pare normal sa le explic colegilor mei. S-a dat senzatia ca nu comunicam, s-a comunicat trunchiat, fiecare citeste legea cum doreste.

- Doresc sa transmit un semnal de calm, toti cei care protesteaza e un drept constitutional al lor (sic!). Oportunitatea este a ministrului, pe chestiunea de oportunitate am elaborat OUG si proiectele de legi.

Jurnalistii au incercat sa ii puna intrebari, dar Florin Iordache a refuzat sa raspunda, plecand din sala.

- Ministrul Justitiei a fost intampinat cu afise pe care scria "Rusine!" si "La inchisoare, nu la guvernare".

Foto: captura video Digi24

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

Citeste si:
Maia Sandu, mesaj emotionant de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Maia Sandu, mesaj emotionant de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis miercuri, 1 decembrie, un mesaj pentru România, cu ocazia Zilei Naționale. ”De Ziua Națională a României, mulțumim pentru...
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat într-o emisiune la TVR că ca discuta în partid situația Laurei Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei...