Ministrul Iordache si-a delegat toate atributiile unui secretar de stat

Joi, 02 Februarie 2017, ora 11:39
122463 citiri
Ministrul Iordache si-a delegat toate atributiile unui secretar de stat
Foto: Facebook/Florin Iordache

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, si-a delegat toate atributiile secretarului de stat, Constantin Sima, au declarat surse apropiate situatiei pentru Ziare.com.

Delegarea a intrat in vigoare ieri si e valabila pana pe 7 februarie.

Contactata in repetate randuri, azi dimineata, de Ziare.com, pana la urma Cristina Lita de la Departamentul de Comunicare al Ministerului Justitiei ne-a confirmat aceasta informatie.

Delegarea atributiilor pentru perioada 1 - 7 februarie are loc "pe chestiuni curente", "pentru a nu fi blocata activitatea ministerului". Asta nu inseamna ca ministrul Florin Iordache nu va fi la birou in aceasta perioada, a subliniat Cristina Lita.

Ulterior, si ministrul Justitiei a confirmat pentru News.ro ca a delegat catre secretarul de stat Constantin Sima atributiile sale pentru "chestiuni curente", dar a tinut sa precizeze ca nu a demisionat si nici nu intentioneaza sa faca acest lucru.

O explicatie pentru aceasta decizie ar fi ca ministrul Iordache, artizanul ordonantei de modificare a Codurilor Penale, incearca astfel sa scape de raspunderea de a semna alte acte la minister.

O astfel de delegare reprezinta trecerea atributiilor de ministru al Justitiei din zona politica in zona tehnocrata - Constantin Sima e un profesionist al legii, nu o persoana politica aleasa. Transferul probabil anunta pregatirea unei decizii la nivelul Executivului in ce priveste soarta ordonantei.

Renuntarea lui Florin Iordache la atributii inseamna posibilitatea ca ordonanta care dezincrimineaza abuzul in serviciu sa fie retrasa de Sima, astfel incat ministrul sa nu fie pus in situatia neplacuta de a-si recunoaste vina de a fi adoptat actul legislativ.

In plus, ca o consecinta, Florin Iordache se pune la adapost in cazul unei anchete penale asupra sa pentru abuz in serviciu, oferindu-si posibilitatea de a sustine in fata anchetatorilor ca actiunile sale au fost de buna credinta.

In plus, Florin Iordache isi ofera sansa de a se intoarce in functia de ministru al Justitiei dupa retragerea ordonantei (avand in vedere termenul de cateva zile).

Aceasta informatie privitoare la delegarea atributiilor apare in contextul in care la DNA exista un dosar in care este analizata plangerea penala depusa de Initiativa Romania impotriva ministrului Iordache pentru elaborarea ordonantelor pe Justitie.

Procurorul general confirma ca exista o ancheta DNA in legatura cu ordonantele pe Justitie

A fost depus denunt si pe numele lui Dragnea pentru ordonanta Iordache. Ministerul Justitiei: DNA ne-a cerut documente, e o grava imixtiune

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Iordache delegat atributii Sima , #ministrul Justitiei