Ministrul Justitiei, despre miile de protestatari: Oamenii astia nu sunt informati corect. E o prerogativa legala sa putem face chestiunea aceasta

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 21:58
64667 citiri
Ministrul Justitiei, despre miile de protestatari: Oamenii astia nu sunt informati corect. E o prerogativa legala sa putem face chestiunea aceasta
Foto: Arhiva site/Gov.ro

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, sustine ca miile de oameni care au venit miercuri seara la Guvern in semn de protest fata de ordonantele privind gratierea si modificarile la Codurile Penale sunt dezinformati si nu isi dau seama in ce conditii inumane stau acum detinutii.

Intr-o interventie la Antena3, Iordache a fost intrebat cum isi explica "inflamarea" in urma publicarii proiectelor de ordonanta de urgenta.

"Cred ca printr-o dezinformare in ceea ce priveste legea. Stiti foarte bine ca statul este cel care trebuie sa ofere niste conditii normale de detentie. Daca cineva a gresit si trebuie sa stea la inchisoare foarte bine, dar nu trebuie sa-l degradam si acel om cand se va intoarce in societate sa revina din nou om si sa poata sa fie util. Modul in care statul nu a facut nimic in ultimii ani si au ajuns penitenciarele niste locuri extraordinare in care... sa recunoastem.. conditii grele de detentie, cu posibile sanctiuni CEDO si asa mai departe...

Noi incercam sa revenim intr-o normalitate cu acele infractiuni usoare pentru ca, ca si date statistice, Romania are ca locuri de detentie 19.000. Din pacate, in acest moment sunt undeva la 28.000. Deci peste aproape 9.000 de oameni in plus, plus 11.000 care sunt in strainatate. In aceste conditii, ca prima masura, pentru ca nu putem construi peste noapte penitenciare, dureaza foarte mult, am luat aceasta masura care s-a mai luat si in 1998, si in 2002. Dar, repet, printr-o consultare. Este sustinuta de Administratia Nationala a Penitenciarelor", a fost raspunsul lui Iordache.

Moderatorul l-a intrebat apoi pe ministru daca oamenii care au iesit in strada il vor determina sa renunte la gratiere, moment in care Iordache a insistat pe slaba informare a protestatarilor, motiv pentru care a anuntat ca a trimis un secretar de stat sa le ofere mai multe date.

"Eu am trimis un secretar de stat in seara asta acolo. Am vorbit cu Secretarul General al Guvernului si va fi trimis un secretar de stat acolo ca sa stea de vorba cu acesti oameni pentru ca mi se pare...eu cred ca oamenii astia nu sunt informati corect. Pentru ca, din punctul nostru de vedere, e o prerogativa legala a Guvernului sa putem face chestiunea aceasta. Si de aceea chiar nu inteleg de ce in acest moment, dintr-o slaba informare cred eu, oamenii au iesit si se manifesta astfel", a spus Iordache.

Ministrul Justitiei sustine ca nu a vorbit deloc cu Liviu Dragnea despre aceste masuri, pentru ca nu reprezinta un proiect al PSD-ului, asa ca le discuta doar cu magistratii si "alte institutii fundamentale ale statului".

"Nu cred ca trebuia sa ma consult cu dl Dragnea pentru ca acesta nu este un proiect de la PSD. Este un proiect pe care noi l-am initiat la nivelul Ministerului Justitiei si in aceste conditii ma intereseaza pe mine ca toate persoanele sau autoritatile interesate, de la magistrati pana la alte institutii fundamentale ale statului, sa aiba un punct de vedere", a raspuns ministrul.

Iordache va continua cu gratierea: Actualele conditii de detentie dezumanizeaza oamenii

Intrebat daca Guvernul ar fi trecut ordonantele in cazul in care presedintele Klaus Iohannis nu i-ar fi luat prin surprindere cu participarea sa la sedinta de miercuri dimineata, Iordache a tinut o scurta lectie despre procedurile privind ordinea de zi.

"In niciun caz (nu a impiedicat Iohannis promulgarea ordonantelor, n.red.) pentru ca ordonanta nici nu era pe ordinea de zi. Sedinta de Guvern, pentru cei care nu stiu, are ordine de zi stabilita, si in conditiile in care ordinea de zi nu cuprindea ordonnata, din punctul meu de vedere, cu dl presedinte sau fara dl presedinte ordinea de zi era aceeasi", a ridicat Iordache putin tonul. Cu toate acestea, ordinea de zi nu a fost facuta publica inainte de inceperea sedintei de Guvern, jurnalistii primind documentul cand sedinta deja incepuse, cu tot cu seful statului in capul mesei.

Iordache a venit cu o explicatie la fel de "tehnica" si in ce priveste data de pe ordonanta de urgenta - 18.01.2017.

"Pentru ca astazi am lansat-o, aceasta ordonanta va intra in vigoare nu stiu...in momentul cand va intra ea in vigoare aia e data care se va trece. Daca astazi am elaborat-o si am adus-o la cunostinta publica ce data era sa trecem? S-ar putea sa se adopte in martie si atunci trecem martie. S-ar putea sa se adopte in iunie si atunci data aia o trecem. Daca n-are niciun aviz de la nimeni cum sa intre?! Este elaborata de Ministerul Justitiei si atat. Asta e punctul nostru de vedere tehnic, sustinut de ANP", a explicat Iordache.

El insista ca gratierea este necesara si ca cei care sustin altceva sunt dezinformati: "Este o dezinformare. Asa ceva s-a intamplat nu numai in Romania, ci si in Europa. Daca cineva considera ca actualele conditii de detentie care dezumanizeaza oamenii sunt normale si daca acesti oameni care au gresit si trebuie sa stea in continuare in penitenciare eu n-am o problema, dar vorbim de niste oameni inainte de toate si cred ca trebuie sa gasim o solutie. Peste noapte nu putem sa construim penitenciare. Si atunci, pentru fapte usoare, pentru cei care nu au recidiva, ies 2.000 de oameni din cei aproape 30.000".

Iordache sustine ca Dragnea nu va beneficia de aceste masuri

Iordache insista ca, in ce priveste modificarile aduse Codului de Procedura Penala, acestea au fost facute pentru a fi armonizate cu deciziile CCR.

El recunoaste insa ca prevederea conform careia denuntul poate fi facut in maxim 6 luni de la fapta denuntata provine dintr-o initiativa legislativa.

"Aceasta prevedere (privind denuntul, n.red.) e provenita din initiative legislative, iar celelalte din decizii ale Curtii Constitutionale. Dar, repet, am solicitat un punct de vedere de la toti cei interesati si daca se considera ca domne', e prea putin 6 luni si trebuie un an, foarte bine, trecem un an. Sau poate se spune domne' nu trebuie trecut acest termen si atunci lasam pe viata, dar noi ca si masura am zis ca domne' daca stii de o fapta penala, hai sa stabilim in ce timp poti sa o spui...", si-a explicat Iordache rationamentul.

Intrebat daca Dragnea va fi unul dintre beneficiarii masurilor, ministrul a negat categoric.

"In niciun caz! Dumnealui stiti ca e suspendata executarea deci in niciun caz. Legile si ordonantele nu se fac pentru persoane, domne', noi discutam de fapte. Daca va uitati foarte clar la faptele care sunt trecute nu beneficiaza", a mai spus Iordache, fara a vorbi nimic de al doilea dosar al lui Dragnea in care e urmarit penal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Iordache Justitie amnistie gratiere , #ministrul Justitiei