Ministrul Justitiei sustine ca nu vor scapa criminali si violatori, iar pedepsele cu suspendare sunt deja gratiate Interviu

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 14:35
19859 citiri
Ministrul Justitiei sustine ca nu vor scapa criminali si violatori, iar pedepsele cu suspendare sunt deja gratiate Interviu

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, sustine ca nu vor fi gratiati violatori si criminali, in urma ordonantei de urgenta elaborate de Ministerul Justitiei, adaugand ca "faptele grave nu se incadreaza".

Intr-un foarte scurt interviu acordat Ziare.com, ministrul face referire la textul ordonantei, unde se precizeaza doar ca infractiunile de viol sau crima nu se incadreaza la prevederile Articolului 1, adica gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 5 ani.

In schimb, aceste infractiuni nu sunt excluse de la prevederile Articolului 2 - gratierea in parte, adica jumatate din pedeapsa, atunci cand detinutul indeplineste anumite conditii.

Doar in nota de fundamentare se precizeaza ca "prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica persoanelor care savarsesc infractiuni cu violenta, impotriva sigurantei nationale, infractiuni de coruptie, impotriva persoanei etc., in stare de recidiva".

In interviu, Florin Iordache spune si ca pedepsele cu suspendare sunt deja gratiate, cu toate ca textul legii specifica clar ca "gratierea are efecte si asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat".

Totodata, ministrul Justitiei a reiterat ca exista o necesitate urgenta pentru aceasta ordonanta si a explicat cum crede ca putem scapa de suprapopularea din penitenciare.

Inca o data, care era urgenta?

Urgenta este numarul foarte mare de detinuti din penitenciare si ideea ar fi, ca sa nu primim o condamnare in perioada urmatoare la CEDO, sa aratam ca prin aceasta descongestionare de 2.000 si ceva de oameni, scadem presiunea de aproape 9.000, cati sunt acum in plus in penitenciare.

Nu va rezolva suprapopularea...

Nu va rezolva totul, dar rezolva partial. Este o dovada ca, din 40 de penitenciare, o sa mai avem o problema in 10 sau in 15.

Vor fi eliberati din inchisoare violatori sau criminali?

Nu, dom'ne, am si spus.

Se incadreaza violatorii si criminalii, daca au peste 60 de ani, daca au copii sub 5 ani in intretinere?

Nu... In sfarsit, e o interpretare. Punctul nostru de vedere - ca toate faptele grave nu se incadreaza.

Se incadreaza cei care au primit pedepse cu suspendare? Li se gratiaza acestora pedepsele? Pot fi considerati gratiati, fiind condamnati cu suspendare?

Daca este cu suspendare, e gratiata pedeapsa. Daca este suspendata, pedeapsa respectiva este suspendata. Nu este amnistiata. Amnistia sterge fapta, gratierea suspenda executarea. Dar daca ea este cu suspendare, nu avem ce discuta. Se aplica daca e suspendata?

OUG: * Art.5, (2) Gratierea are efecte si asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, in acest caz, partea din termenul de incercare care reprezinta durata pedepsei pronuntate de instanta se reduce in mod corespunzator. Daca suspendarea conditionata este revocata sau anulata se executa numai partea de pedeapsa ramasa negratiata.

Persoanelor care au produs prejudicii dovedite, de milioane de euro...?

Cititi acolo, ca am spus ca trebuie sa plateasca banii.

Asta totdeauna ar fi trebuit sa plateasca, indiferent ca era ordonanta aceasta sau nu.

Nu e adevarat, pentru ca el iesea din inchisoare peste trei ani si ramanea cu banii la el. Care era problema? Eu am spus: "Daca vrei sa beneficiezi, cei cu pedepse usoare trebuie sa...", vedeti cui se adreseaza.

Cei cu pedepse usoare trebuie sa plateasca intregul prejudiciu?

Cei cu pedepse usoare ies. Va rog, cititi legea si o sa vedem. Cititi acolo ce am spus, ca se aplica numai la pedepse usoare. Pedepsele grave, dar si pentru cei cu pedepse usoare, trebuie sa-si plateasca banii. Conditia este sa plateasca banii. Asta vrem. Conditia pentru a iesi din inchisoare este sa plateasca banii.

Asta am si spus, cititi acolo articolul, cred ca 3 cu 2.

* Art.3, (2) Gratierea este conditionata de achitarea despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva, in termen de 1 an de la punerea in libertate.

Alta solutie pentru suprapopulare se poate gasi?

Avem si alta solutie, avem intarirea Directiei de Probatiune, ca pentru acele pedepse usoare sa existe acel serviciu de probatiuni. Asta este o solutie. Alta solutie - vom construi penitenciare, dar dureaza 5 ani. Ele sunt mai multe solutii, ca sa aratam ca Romania respecta hotararile CEDO, ca de fapt acolo suntem.

Deci sunt mai multe solutii alternative pentru a diminua suprapopularea si pentru a respecta hotararile CEDO. E o propunere a PNL, care este in dezbatere.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Sursa: Ziare.com