Sumele ilegale din campania electorala sa nu mai fie confiscate - ideea lui Iordache "Alta Intrebare" a trecut de Comisia Juridica

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 17:28
6698 citiri
Sumele ilegale din campania electorala sa nu mai fie confiscate - ideea lui Iordache "Alta Intrebare" a trecut de Comisia Juridica
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Deputatii din Comisia Juridica au decis ca sumele obtinute in campania electorala care nu respecta prevederile legale sa nu mai fie confiscate de stat, adoptand in acest sens mai multe amendamente depuse de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, care modifica Legea nr. 334/2006.

Comisia Juridica a abrogat alin 13 al art 28 - Contributiile pentru campania electorala, din Legea 334/2006, republicata in 2015, potrivit caruia "Contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile prezentului articol se confisca si se fac venit la bugetul de stat", se arata in raportul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Articolul 28 din Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale reglementa regimul contributiilor pentru campania electorala, modul in care pot fi obtinute si limitele maxime ale acestora.

Unul dintre amendamentele adoptate instituie acelasi regim si pentru sumele obtinute ilegal care sunt folosite pentru campania pe care partidele o duc la nivel central si cea pentru referendum.

Tot la propunerea lui Florin Iordache, Comisia Juridica a decis si abrogarea alin 1 al art 53 potrivit caruia "in situatiile prevazute la art 52 alin. 1-3 (in cazul constatarii unor contraventii - n.red.), contravenientul varsa la bugetul de stat sumele de bani si/sau contrvaloarea in bani a bunurilor si serviciilor care au constituit obiectul contraventiei, pe baza hotararii AEP".

Nici donatiile acceptate de un partid politic in curs de dizolvare sau de un partid politic care actioneaza in baza unui statut modificat, desi modificarile nu au fost comunicate Tribunalului Bucuresti, conform prevederilor legale, sau instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, nu vor mai putea fi directionate catre bugetul de stat, Comisia hotarand sa abroge si alin 2 al art. 53.

Un alt amendament depus de Iordache si adoptat de Comisia Juridica a vizat abrogarea alin. 2 al art. 59 potrivit caruia "organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au obtinut cate un singur mandat de deputat, in conditiile legii electorale, respectiv cate un singur mandat de consilier intr-o circumscriptie electorala li se aplica numai prevederile legale privind finantarea campaniei electorale".

In expunerea de motive, reprezentantii minoritatilor sustineau ca reglementarile continute de articolul care se cere abrogat se regasesc in dispozitiile art 50 din aceeasi lege, "respectiv organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale participante la alegeri fac subiectul controlului AEP numai in perioada electorala si in legatura cu aceasta".

Senatul in calitate de prima Camera sesizata a respins propunerea legislativa in sedinta din 13 septembrie 2016.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil initiativa legislativa, iar Guvernul prin punctul de vedere transmis a apreciat ca "Parlamentul va decide asupra oportunitatii adoptarii proiectului de lege".

Raportul adoptat de Comisia Juridica va fi transmis plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Citește și:
Deputatul care a demisionat din PSD ca să intre în PNL a rămas pe dinafară. Liberalii nu-l mai vor
Deputatul care a demisionat din PSD ca să intre în PNL a rămas pe dinafară. Liberalii nu-l mai vor
Deputatul George Adrian Paladi, care este și finul europarlamentarului Mihai Tudose, a demisionat săptămâna trecută din PSD și a anunțat că se alătură grupului parlamentar al PNL. Cu...
Kelemen Hunor vrea alegeri anticipate în 2023: „Este necesară o majoritate stabilă la guvernare”
Kelemen Hunor vrea alegeri anticipate în 2023: „Este necesară o majoritate stabilă la guvernare”
Vicepremierul și liderul UDMR Kelemen Hunor a transmis într-un interviu că este în favoarea alegerilor anticipate în 2023, motivând că anul viitor va fi unul de „stagnare” și că este...
#Iordache sume ilegale campanie electorala , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Ioredacje eswte UN REST POLITIC ca si DEragbea si Tariceanu.!