USR acuza ca Dragnea incearca sa reinvie OUG 13 cu mana UDMR: Am sesizat Comisia de la Venetia

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 21:06
5033 citiri
USR acuza ca Dragnea incearca sa reinvie OUG 13 cu mana UDMR: Am sesizat Comisia de la Venetia
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

USR acuza Puterea ca incearca sa "reinvie" controversata ordonanta 13, care a scos sute de mii de romani in strada, doar pentru a-l scapa pe Liviu Dranea de problemele penale. Parlamentarii Uniunii au sesizat Comisia de la Venetia cerand lamuriri privind abuzul in serviciu.

"S-a intimplat azi in Parlament: Liviu Dragnea incearca sa reinvie OUG 13 cu mana UDMR. Mai mult, Florin Iordache si majoritatea PSD-ALDE au respins tot azi solicitarea deputatului USR Stelian Ion de a cere un punct de vedere al Comisiei de la Venetia privind introducerea unui prag valoric pentru abuzul in serviciu, pretextand ca Ministerul Justitiei ar fi facut deja acest lucru. Daca a facut-o, a tinut-o bine la secret ca in afara de Iordache nu mai stie nimeni de o asemenea sesizare.

USR protesteaza fata de incercarea lui Liviu Dragnea de a reintroduce cuvant cu cuvant OUG 13, cu mana UDMR si a unor profesori de drept din anturajul partidului de guvernamant, in Codul Penal", se arata pe pagina de Facebook a USR.

Concret, parlamentarii USR sustin ca au fost luati prin surprindere, astazi, de o serie de amendamente depuse de UDMR in sedinta Comisiei speciale pentru armonizarea Codurilor penale cu deciziile CCR, comisie condusa chiar de Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei care a demisionat la presiunea strazii.

Citeste mai multe despre: Iordache "Alta intrebare", autorul OUG 13, va fi seful comisiei speciale pentru legislatia pe Justitie.

Amendamentele depuse de UDMR prevad introducerea unui prag valoric de 100.000 de lei pentru abuzul in serviciu. In plus, "elimina din definitia acestei infractiuni pedeapsa complementara, respectiv interdictia exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica, si micsoreaza pedeapsa exact in limitele prevazute de OUG 13", semnaleaza USR.

"Sugestia introducerii unui prag pentru abuzul in serviciu vine de la Curtea Constitutionala a Romaniei, care a facut trimitere, in mod abuziv, la o recomandare a Comisiei de la Venetia. Comisia de la Venetia clarificat, la solicitarea jurnalistului Liviu Avram, ca pragul la care a facut referire este unul ce tine de gravitatea faptei si nu unul valoric", subliniaza USR, reamintind ca Liviu Dragnea este judecat in acest moment intr-un dosar in care exista acuzatii de abuz in serviciu.

Miercuri dupa amiaza, deputatul Stelian Ion a anuntat ca dupa refuzul comisiei parlamentare, USR a solicitat, in nume propriu, Comisiei de la Venetia un punct de vedere in legatura cu pragul valoric pentru abuzul in serviciu, urmand ca ulterior, dupa primirea raspunsurilor cerute, sa organizeze o dezbatere publica pe tema acestui subiect considerat "extrem de grav".

#USR comisia Venetia prag abuz, #UDMR prag abuz serviciu , #ministrul Justitiei