Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat "tezele" de la care pornesc dezbaterile

Joi, 21 Martie 2013, ora 17:29

   

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat "tezele" de la care pornesc dezbaterile
Comisia parlamentara constituita pentru revizuirea Constitutiei a adoptat miercuri, tezele care vor sta la baza modificarilor ce vor fi aduse Legii Fundamentale.

Urmeaza ca Forumul Constitutional sa organizeze dezbateri publice pe subiectele propuse de partide, urmand ca in luna iunie sa inceapa dezbaterile in parlament.

"Intrucat activitatea Comisiei de revizuire a Constitutiei nu coincide cu activitatea unei Adunari Constituante, aceasta este limitata de prevederile articolului 152 in care se mentioneaza ca: 'Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Dupa analiza individuala a fiecarei teze au fost eliminate cele care cad sub incidenta acestui articol, apoi au fost adoptate "tezele care formeaza obiectul revizuirii Constitutiei", cu 21 voturi "pentru" si 3 voturi "impotriva", se mai arata in comunicatul citat.


Printre tezele mentinute de comisie se numara si unele "ciudatenii", cum ar fi propunerile PP-DD potrivit carora "Organizarea si desfasurarea, in mod pasnic, a mitingurilor, demonstratiilor, procesiunilor sau oricarei intruniri, nu poate fi conditionata in nici un fel, fiind suficienta informarea prealabila a autoritatilor locale competente", procurorii nu vor mai fi reprezentati in CSM, iar Parlamentul se va pronunta prin hotarari asupra "recomandarilor facute de Avocatul Poporului".

Pe de alta parte, PNL propune "Reasezarea Parlamentului ca principalul for de dezbatere si de decizie al Natiunii", reanalizarea atributiilor CSAT, dar si "clarificarea rolului Ministerului Public si a statutului procurorului".

Toate partidele parlamentare isi propun intarirea rolului si atributiilor Curtii Constitutionale.

Florin Iordache, deputat PSD si secretar al Comisiei de revizuire a Constitutiei, a explicat pentru Ziare.com ce se va intampla cu tezele adoptate miercuri.

"In perioada urmatoare Pro Democratia, societatea civila, Academia Romania, universitatile vor face dezbateri sub acest Forum Constitutional coordonat de Cristian Pirvulescu. Vor fi dezbateri peste tot in judete pe aceste teze pe care le-a aprobat comisia", a explicat deputatul PSD, precizand ca pana cand Forumul nu va finaliza lucrarile, Comisia nu mai lucreaza.

Florin Iordache a confirmat faptul ca o serie de propuneri ale partidelor au fost eliminate in baza art.152, cum a fost cea a UDMR care viza caracterul national al statului roman, dar nu numai aceea.

In schimb, cele care nu veneau in contradictie cu acest articol, au fost pastrate ca sa nu existe acuzatii de "cenzura", chiar daca unele dintre ele se incadreaza la capitolul "copiii spun lucruri traznite", a recunoscut el.

"Din partea Forumului, in perioada urmatoare, vom primi propuneri. Si din partea societatii civile pot veni tot felul de alte teme(...) Vedem daca un partid sau vreun deputat si le asuma si le trecem ca si capitol. Dar pentru noi, ca si formatiuni politice, acestea sunt temele pe care ni le-am asumat", a mai explicat Florin Iordache, adaugand ca "aceste teze vor fi materializate in articole si apoi votate, si e clar ca unele nu vor putea fi acceptate".

Cat despre calendarul adoptarii legii de revizuire a Constitutiei, acesta se intinde pana la finalul toamnei.

"Undeva in luna mai se vor intoarce catre noi propunerile, iar noi vom incepe accelerat sa discutam. Probabil ca pana in 15 iunie Comisia va scoate forma finala a legii de modificare a Constitutiei. O vom trimite Curtii Constitutionale si Consiliului Legislativ. Ei sunt obligati in 20 de zile sa ne dea punctele de vedere.

Daca fac observatii la articole, suntem obligati sa le punem in concordanta cu observatiile lor. Abia apoi pe forma modificata cu observatiile lor vom incepe dezbaterile, la inceputul lunii iunie, in Camera Deputatilor, astfel incat in luna iulie sa avem o forma scoasa din Camera. O vom trimite Senatului, iar la inceputul lui septembrie sa avem forma scoasa din Senat, ca, undeva la inceputul lunii octombrie sa poata fi referendumul, care trebuie organizat in maximum 30 de zile de cand proiectul a fost adoptat in a doua camera", a precizat deputatul PSD Florin Iordache.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3331 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Florin2
rank 5
"procurorii nu vor mai fi reprezentati in CSM"
Huo hotii...
AdyCa
rank 4
Este vreun membru din comisie care sa nu fie infractor???
Avand in vedere importanta Constitutiei pentru Romania, cred ca toti membrii acestei comisii ar trebui sa fie foarte competenti si foarte curati. Asa ca ar trebui sa fie foarte bine verificati si testati, pentru ca interesele USLinosilor sunt ca sa-si protejeze hotii impotriva justitiei....
SC USL Felix SRL
rank 1
Tezele din aprilie ale bolșevicului Lenin.
.
Kiatra-Neamt
rank 5
Care constitutie ???
Haaaaaaa , A Republicii Securiste Interlope Sclave Romania ???

art.1 sa aiba urmatorul continut :Republica Securista INTERLOPA Sclava Romania.

Daca interlopi politici au pus stapanire din 90 si pana in prezent pe acest popor de ce sa NU fie art.1 Republica Securista INTERLOPA Sclava Romania .
AdyCa
rank 4
"societatea civila,...,vor face dezbateri publice"
Asta e praf in ochii fraierilor, ca sa dea o aparenta de democratie, iar in final Constitutia va fi cum isi doreste Felix si ceilalti infractori care manipuleaza Guvernul si Parlamentul. Pe romani vor reusi sa-i pacaleasca, ca doar nu ar fi prima oara, insa pe cei din UE nu au nicio sansa..
Rambo
rank 5
"forma republicana de guvernamant"
a fost impusa de tancurile rusesti si nu este caracteristica poporului roman.
Ma tem ca reinstaurarea monarhiei se poate face in acelasi mod in care a fost abolita: prin forta.
Florin2
rank 5
"Forum Constitutional coordonat de Cristian Pirvulescu"
Iar ticalosul asta de Parvulescu care a ciuntit legea uninominalului sa intre Cacarau in parlament prin redistribuire.

Parvulescu este unul din cei mai toxici nemernici care ii are astazi Romania.
Nonpolitikon
rank 5
Înainte de toate, ar trebui să consacre statul de drept şi punerea
sa in acord cu documentele internationale, inclusiv Declaratia Drepturilor Omului si Cetăteanului, care prevede puterea judiciară, documente care au prioritate fată de legile interne, inclusiv fată de Iorgovana Constitutie, care a cocotat activitatea judecătorească la rangul de putere in stat!
Rambo
rank 5
@Florin2
"ticalosul" a facut posibila prezenta in parlament a PDL.
Florin2
rank 5
Si de unde reiese ca eu am fost de acord cu asta?
Redistribuitii PDL au intrat pentru ca au facut blat cu USL-ul
Nonpolitikon
rank 5
@ Florin2: Dacă se consacră statul de drept prin cele 3 puteri în
stat, respectiv cu puterea judiciară "in integrum" si nu "pro parte", cu latura sa judecătorească, cade si excluderea procurorilor din randul magistratilor!
Florin2
rank 5
Doar asta stiu comunistii sa faca: lupta de clasa
Muncitorii contra taranilor, minerii contra intelectualilor, judecatorii corupti contra procurorilor.

Divide si stapaneste.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor