CCR a respins toate sesizarile depuse in cazul OUG 14, cea care a abrogat controversata OUG 13

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 15:46
24342 citiri
CCR a respins toate sesizarile depuse in cazul OUG 14, cea care a abrogat controversata OUG 13
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Curtea Constitutionala a respins astazi cele 17 sesizari de neconstitutionalitate care vizau OUG 14/2017, ordonanta care a abrogat controversata OUG 13/2017 de modificare a codurilor penale, prin care erau dezincriminate total sau partial mai multe infractiuni.

Exceptiile de neconstitutionalitate ale OUG 14/2017 erau pe rolul CCR de aproape 2 ani. Prima sesizare a fost facuta pe 8 martie 2017, iar cea mai recenta pe 25 ianuarie 2019.

Printre VIP-urile care au ridicat aceasta exceptie in dosarul lor se numara fostul sef al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, fostul director Hidroelectrica, Eugen Pena, sau fosta sefa DIICOT, Alina Bica. In general era vorba de acuzatii de abuz in serviciu, avand in vedere ca prin OUG 13 era dezincriminata partial aceasta infractiune.

Hibele

Inca din primele zile de dupa adoptarea OUG 14, au fost lansate numeroase semnale ca Guvernul PSD-ALDE ar fi conceput textul ordonantei de asa maniera incat sa pice un eventual test de neconstitutionalitate.

Concret, OUG 14 a avut doua articole: prin unul se abroga OUG 13, prin al doilea se aduceau modificari Codului de procedura penala. Una dintre modificari continea o prevedere evident contrara unei decizii a Curtii Constitutionale din 2014.

Lege de respingere pentru OUG 13

Pe de alta parte, ambele OUG au ajuns in Parlament, ca proiecte legislative, si au fost promulgate ca legi. Exista o Legea de respingere a OUG 13 si o Lege de aprobare a OUG 14.

In momentul in care le-a promulgat, Iohannis i-a spus fostului premier Grindeanu: "Voi promulga aceste legi maine si atunci avem intrunite toate conditiile pentru a trece, domnule prim-ministru, la normalizarea situatiei.

Am mentionat intr-o alocutiune recenta care sunt, dupa parerea mea, marjele de miscare pentru revenirea la o munca pozitiva, normala si in interesul Romaniei din partea Guvernului, si consider ca ele sunt intrunite".

Judecator: Este abrogata definitiv

Intr-o analiza pentru site-ul juridice.ro, judecatorul Ciprian Coada arata in februarie 2017 ca doar o parte din prevederile OUG 13, cele care tineau de codul de procedura, au intrat in vigoare odata cu adoptarea actului normativ.

In acelasi timp, normele de drept substantial au fost abrogate fiind mai inainte de intrarea lor in vigoare, iar acestea nu mai pot produce efecte.

"Asa fiind, abrogarea OUG nr. 13/2017 prin art. I din O.U.G. nr. 14/2017 este si ramane definitiva, datorita propriului demers al autoritatii emitente, de a interveni pana la intrarea in vigoare a dispozitiilor buclucase, in virtutea prevederilor exprese cuprinse in teza I din art. 64 alin. (1) din Legea nr. 24/2000, potrivit carora Abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv", explica Ciprian Coada.

Magistratul arata, facand trimitere la Constitutie si legi, ca odata ce OUG a fost abrogata, ramane in mod definitiv abrogata.

"Odata abrogata, OUG nr. 13/2017 este si ramane in mod definitiv abrogata, o interpretare contrara spiritului actului de abrogare nefacand decat sa readuca societatea romaneasca in starea de tensiune de dinaintea actului de abrogare, lucru pe care, desigur, nici autorii ordonantei cu pricina, pare ca, declarativ, nu si-l mai doresc", conchide Coada.

Povestea Ordonantelor

Guvernul a adoptat, in seara zilei de 31 ianuarie, OUG 13, prin care erau modificare codurile penale. Cinci zile mai tarziu, in 5 februarie, pe fondul protesyelor masive, Guvernul a abrogat OUG 13 tot prin Ordonanta de Urgenta.

Dupa ce au fost adoptate de Senat si de Camera Deputatilor, presedintele Klaus Iohannis a promulgat, in 24 februarie, legile de respingere a OUG 13 si de aprobare a OUG 14.

OUG 13/2017 de modificare a codurilor penale a fost abrogata prin OUG 14/2017 dupa ce zeci de mii de oameni au iesi in strada si dupa reactiile concertate ale unor ONG-uri, ambasade si asociatii de magistrati.

#OUG 13 2017, #CCR OUG 13 2017, #CCR OUG 14 , #stiri Florin Iordache