Iordache vrea o noua OUG dupa ce Iohannis a tot refuzat numirile in Guvern

Luni, 04 Februarie 2019, ora 13:43
4628 citiri
Iordache vrea o noua OUG dupa ce Iohannis a tot refuzat numirile in Guvern
Foto: Arhiva Facebook/ Florin Iordache

Vicepresedintele PSD Florin Iordache a afirmat, luni, ca ar putea fi adoptata o ordonanta de urgenta care sa il oblige pe presedinte sa raspunda intr-un anumit termen privind numirea ministrilor propusi de catre premier.

Propunerea vine dupa ce Iohannis a refuzat in repetate randuri propunerile de numire in functia de viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii a Liei-Olguta Vasilescu si a lui Mircea-Gheorghe Draghici in functia de ministru al Transporturilor.

"Presedintele ar trebui sa se exprime saptamana aceasta pe cele doua retrimiteri pe care le-a facut Guvernul. Sunt indeplinite conditiile de legalitate, documentele indeplinesc toate conditiile.

Daca in continuare presedintele blocheaza Guvernul, cred ca putem veni printr-o ordonanta de urgenta sa stabilim termene maximale in care presedintele ar trebui sa se pronunte. Sa stabilim termene maximale in care sa raspunda presedintele", a declarat deputatul Florin Iordache, luni, pentru Digi24.

Intrebat cand ar trebui data o astfel de ordonanta, el a afirmat ca in cel mai scurt timp.

"Prioritatea numarul unu a Guvernului este adoptarea bugetului, dar cred ca presedintele, analizand documentatia in cazul celor doi colegi, va semna decretele de numire a acestora", a mai apreciat vicepresedintele PSD.

Precizam ca o astfel de idee a lansat si Lia Olguta Vasilescu, propusa de PSD pentru functia de ministru al Dezvoltarii.

Ea a declarat, duminica seara, ca ar putea fi adoptata o ordonanta de urgenta care sa-i dea un termen presedintelui pentru numirea ministrilor propusi de catre premier.

Vasilescu a declarat ca legislatia este deficitara la acest capitol si Guvernul ar putea interveni prin OUG, avand in vedere refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerile de ministri facute de Viorica Dancila in mod repetat.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, duminica seara, dupa sedintele partidului, ca PSD va mai astepta putin pentru a vedea daca presedintele Klaus Iohannis spune de ce nu doreste sa-i numeasca pe Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor si pe Lia Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii, iar in functie de raspunsul pe care il va da seful statului se va sfatui cu colegii din coalitie, cu premierul si cu ministrul Justitiei pentru a vedea care este cea mai buna cale de urmat.

Premierul Viorica Dancila i-a solicitat la sfarsitul lunii ianuarie presedintelui Klaus Iohannis sa respecte decizia CCR si sa semneze decretele de numire a ministrilor Transporturilor si Dezvoltarii, afirmand ca Guvernul a respectat procedurile legale, iar blocajul este nejustificat.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe 14 ianuarie, ca va respinge, din nou, propunerile guvernului pentru preluarea ministerelor Dezvoltarii si Transporturilor, Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

Klaus Iohannis i-a sfatuit, atunci, pe membrii guvernului sa citeasca cu atentie legislatia invocata de el in scrisorile anterioare, in care a motivat refuzul de a-i numi pe Lia Olguta Vasilescu, Ilan Laufer si Mircea Draghici in functiile de ministri, iar pe cei din PSD sa faca propuneri de ministri care sa il convinga ca institutiile vor fi bine conduse.

In replica, Dancila a transmis ca in aceasta situatie ca "trebuie mers la Curtea Consititionala".

Premierul a spus ca "acesta este pasul care trebuie urmat", avand in vedere ca presedintele Klaus Iohannis nu pare a intelege ca deciziile pe care le ia au efect asupra unor mari dosare europene si afecteaza peste 500 de milioane de oameni.

Ulterior, in 21 ianuarie, Viorica Dancila a transmis presedintelui o scrisoare in care ii cerea din nou sa fie numiti ministri la Dezvoltare si Transporturi Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

In plus, Dancila a atasat pentru Vasilescu si Draghici mai multe documente, precum CV-urile, cazierele sau cartile de identitate ale celor doi.

In replica, Iohannis a transmis ca aceste documente sunt in analiza departamentului de specialitate.

Citeste si Prima reactie a Liei Olguta Vasilescu dupa ce Iohannis a explicat de ce nu o pune iarasi ministru

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. El a comemorat duminică, 3 decembrie, victimele...
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
Reprezentanții AUR continuă prezentarea candidaților la prezidenșiale în toată țara. Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a declarat,...
#Florin Iordache numiri ministri Guvern, #Olguta Draghici ministri Florin Iordache , #stiri Florin Iordache