Mircea Andrei, chipul Justitiei democrat liberale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 07:57
6920 citiri
Mircea Andrei, chipul Justitiei democrat liberale (Opinii)
Foto: Arhiva Jurnalul.ro

Monica Macovei se arata optimista ca, in cel mai scurt timp, oamenii controversati numiti de PDL in functii publice vor fi eliminati in urma verificarilor la sange facute de comisia de analiza a partidului.

Ii doresc sa nu se insele, insa o decizie recenta a conducerii PDL nu lasa prea multe motive de speranta in privinta apetitului reformist si a intransigentei etice a acestui partid.

Cu discretie, senatorul Mircea Andrei a ajuns presedintele Comisiei pentru Justitie si Afaceri Externe a PDL. Adica, pastrand proportiile desigur, un fel de ministru de Justitie al partidului. Omul are si calificarea necesara veti spune, caci este un avocat de succes, fost procuror. Este, nimic de zis, si are o carte de vizita remarcabila.

I-a aparat, printre altii, pe fostii ofiteri SRI Prahova Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, acuzati de luare de mita. A fost angajat avocat si pentru firmele lui Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca: Petromservice (PSV Company), Giurgiu Nav si Geoasset.

Asadar, in vreme ce Traian Basescu si partidul se luptau zi de vara pana in seara cu mogulul, Mircea Andrei facea bani buni din afaceri cu el. Bine, bine, veti spune, dar omul nu-si facea decat meseria. Toata lumea are dreptul la avocat. Asa e, dar ma intreb si eu, oare o fi etic ca un senator sa reprezinte ca avocat una dintre firmele campioane in materie de contracte pe bani publici, si ma refer la UTI?

Dar Mircea Andrei are si legaturi mai stranse cu banii publici, rezultate din chiar declaratia sa de interese. Anul trecut a incheiat un frumos contract de consultanta cu Electrica SA, cu onorariu de 100 euro/ora. Un contract similar, incheiat in 2009, i-a adus senatorului PDL in jur de 200 de mii de euro. Ambele contracte au fost atribuite fara licitatie, prin selectie de oferte.

Si tot din bani publici, Mircea Andrei a incasat cam tot pe atat in urma a trei contracte semnate cu reprezentantii Consiliului Judetean Giurgiu, tot fara licitatie.

Una peste alta, strop cu strop, s-au adunat, potrivit declaratiei de avere a senatorului PDL, 7 terenuri intravilane, 9 apartamente si o casa, detinute impreuna cu sotia sa, plus doua cladiri detinute cu doi parteneri de afaceri, un Mercedes Benz S500 si un BMW X5, bijuterii, tablouri, colectie de pietre de mina si timbre - toate in valoare de 225.000 de euro, cinci milioane de euro in conturi deschise in Elvetia si peste un milion de euro in conturile din tara, titluri de valoare emise de o firma din Hong Kong in valoare de un milion de euro si titluri de stat emise de Guvernul Romaniei de 300.000 lei.

Are de incasasat de la debitori peste 3,5 milioane de euro si nu are nicio datorie. Remarcabil, nu-i asa?

Si firma senatorului a beneficiat de o "up-gradare". Dupa ce ani de zile a functionat in doua apartamente inchiriate intr-un bloc din zona Gradina Icoanei, in 2009 ea a fost mutata intr-o vila superluxoasa de pe strada Emil Pangratti, vizavi de TVR.

E drept, aceasta a fost o solutie de compromis, caci planurile lui Mircea Andrei fusesera altele. Urma sa-si mute birourile in fostul sediu al Policlincii Batistei, cladire din care a obtinut in proprietate jumatate. S-a si apucat temeinic de amenajari, desi nu avea voie sa bata un cui fara autorizatie intr-un imobil aflat in zona protejata. Dupa ce s-a ales cu un scandal de presa si un dosar penal, Mircea Andrei pare sa fi abadonat, cel putin deocamdata, proiectul.

Nu am nicio problema cu faptul ca dl. Andrei este un om foarte bogat. Avocatii de succes nu sunt oameni saraci si prin natura meseriei au de-a face mai mult cu scursori decat cu elite. Suspiciunea deranjanta in cazul lui Mircea Andrei este masura in care functia publica si puterea politica i-au potentat aceasta avere.

Este la fel de deranjant ca avocatul Mircea Andrei nu pare sa fi inteles limitarile etice pe care i le impune pozitia publica si politica a senatorului Mircea Andrei. E drept, niciun avocat parlamentar nu le-a inteles mai bine.

Ca senator, Mircea Andrei s-a distins pin lupta apriga, dusa cot la cot cu Gyorgy Frunda, impotriva legii ANI, in interesul clientilor lor, probabil. Iar rezultatul colaborarii celor doi a fost atat de eficient incat legea a fost intoarsa de la promulgare de Traian Basescu si a fost nevoie de toata presiunea comuna a presedintelui si a Bruxelles-ului pentru ca reglementarea sa recapete o foma decenta.

Acesta este omul pe care Emil Boc, Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Wiliam Branza, Theodor Paleologu si Florin Popescu l-au socotit cel mai potrivit sa se ocupe de Justitie in PDL. Era sa scriu, din greseala PSD. De fapt, zau, nu era nicio greseala, de fapt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Andrei avere, #Mircea Andrei PDL, #PDL comisie Justitie , #stiri Florin Mircea Andrei