Ziare.com

Florin Piersic implineste 75 de ani

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 10:58

   

Florin Piersic implineste 75 de ani
Florin Piersic, poate cel mai iubit si cunoscut actor roman in viata, s-a nascut in urma cu 75 de ani, pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, in familia unui medic veterinar.

Adevarat "monstru sacru" al scenei si cinematografiei romanesti, Piersic a fost considerat in tineretea sa artistica "Print" sau "Fat-Frumos" al filmului autohton, fiind comparat adesea cu Alain Delon ca farmec si extraordinar impact asupra publicului.

Actor cu uriase resurse interpretative, care a jucat, cu aceiasi usurinta, drama, comedie, tragedie, figuri istorice, divertisment, Florin Piersic a ramas de-a lungul intregii sale cariere artistice (peste 50 de ani) inepuizabil, proaspat, inventiv si cu lipici la spectatori fara egal in Romania.

Absolvent al IATC in 1957, cel care avea sa dea viata pe ecran lui Margelatu i-a avut colegi de generatie, printre altii, si pe regretatii mari actori Lepoldina Balanuta, Dumitru Furdui sau Cosma Brasoveanu.

In film a debutat chiar in anul cand a terminat facultatea, e vorba de "Ciulinii Baraganului" (regia L. Daquin), iar botezul scenei l-a primit la Teatrul National Bucuresti, jucand pe Richard in "Discipolul" si Alexei din "Tragedia optimista".

Filmografie selectiva:

Ciulinii Baraganului - 1957
Aproape de soare - 1960
S-a furat o bomba - 1961
Lada cu zestre - 1961
Pasi spre luna - 1963
Neamul Soimarestilor - 1964
De-as fi Harap Alb - 1965
Rascoala - 1965
Sapte baieti si-o strengarita - 1966
Tunelul - 1966

Batalia pentru Roma - 1968
Columna - 1968
Haiducii lui Saptecai - 1970
Mihai Viteazul - 1970
Zestrea Domnitei Ralu - 1971
Aventuri la Marea Neagra - 1972
Parasutistii - 1972
Explozia - 1973
Stefan cel Mare-Vaslui 1475 - 1974
Fratii Jderi - 1974
Un august in flacari - 1974
Pintea - 1976
Cuibul salamandrelor - 1976
Eu, tu si Ovidiu - 1977
Razboiul de independenta - 1977
Rug si flacara - 1979
Drumul oaselor - 1980
Trandafirul galben - 1982
Misterele Bucurestilor - 1983
Masca de argint - 1984
Colierul de turcoaze - 1985
Fix alert - 2004
Eminescu versus Eminem - 2005
Lacrimi de iubire (serial tv.) - 2005

Creatii memorabile in teatru:

Act venetian, Zbor deasupra unui ciub de cuci, Peer Gynt, Idiotul, Orfeu in infern, Gaitele, Logodnicele aterizeaza la Paris, Oameni si soareci, Straini in noapte.

Aparitii de mare succes in emisiuni radio-tv, sau in spectacole de varietati.

A lansat DVD-ul ''Omul cu 100 de chipuri'' (interviuri - 2006) si primul sau album muzical ''Hoinarind printre amintiri'' (compozitii Dan Iagnov - 2009).

Autorul ''Celui mai iubit dintre pamanteni'', marele scriitor Marin Preda spunea cu aproape patru decenii in urma: ''Florin Piersic este actorul sufletului meu''.

Aniversarea de azi a fost prefatata miercuri la Cluj, printr-un moment cu totul special, cinematograful ''Republica'' (modernizat recent la standarde occidentale) primind numele de ''Florin Piersic'', uriasul actor facandu-si aparitia la eveniment pe un cal de rasa, precum o facea odata in nemuritoarele sale filme cu haiduci. Asta seara, Florin Piersic va da o reprezentatie de gala pe scena Nationalului din orasul sau, jucand in piesa de mare succes ''Straini in noapte'' (regia Radu Beligan), avand ca partenera de data asta pe Medeea Marinescu.

Patrimoniu familiar: trei casatorii si doi copii (cu prima sotie, binecunoscuta actrita Tatiana Iekel il are pe Florin jr., cu Anna Szeles, actrita si ea, pe Daniel, in prezent convietuind cu Anna Torok).

Indiscutabil, Florin Piersic nu poate lipsi dintr-o Galerie a Marilor Romani, locul sau fiind unul cu totul special.

La Multi Ani, Maestre!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2844 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

LA MULTI ANI, MAESTRE!

-

 

Margelatule!

La multi ani!

 

Cinema Florin Piersic isi deschide portile pentru public!

Cinematograful Republica din Cluj-Napoca se redeschide din 27 ianuarie 2011! El a fost redenumit Cinema Florin Piersic, in baza unui protocol de parteneriat incheiat intre RADEF RomaniaFilm si Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

In perioada in care a fost inchis, cinematograful a fost renovat si modernizat in totalitate. Astfel, cinefilii din Cluj vor putea vedea aici cele mai noi filme de la Hollywood in format digital si 3D. Confortul a fost sporit cu cele mai noi fotolii si sunet digital Dolby.

Modernizarea sălii din Cluj face parte dintr-o serie de investitii pe termen lung initiate de Directorul General al RADEF RomaniaFilm Marius Iurascu.

Astfel, in decembrie 2010 au fost lansate in Bucuresti si Craiova primele Săli-cafenea 3D numite Caffe Cinema 3D. Conceptul de Caffe Cinema 3D este marca inregistrată a RADEF RomaniaFilm si va fi implementat in cel putin alte 20 de cinematografe in tară, in decursul anului 2011.

Cinema Florin Piersic a fost denumit astfel pentru a onora o carieră de neuitat a unuia dintre cei mai iubiti si cunoscuti actori romani. Numele lui Florin Piersic este legat de peste 50 de filme ce au totalizat milioane de spectatori in sălile de cinema precum: Haiducii lui Saptecai, Eu, tu si Ovidiu, Colierul de turcoaze, Drumul oaselor, Pintea, Aventuri la Marea Neagră, De-as fi Harap Alb.

Sala are acum după modernizare 750 de locuri, fotolii, sunet Dolby Digital si o cafenea unde pot fi savurate băuturi răcoritoare si cafea.

Cinema Florin Piersic va fi lansat oficial miercuri 26 ianuarie incepand cu ora 18,00 in prezenta lui Florin Piersic care va inaugura sala ce-i poartă numele alături de Primarul Municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu si Directorul General al RADEF RomaniaFilm Marius Iurascu.

De la eveniment nu vor lipsi focurile de artificii urmate de o cupă de sampanie.

Ca o surpriză pregătită de organizatori, joi 27 ianuarie vor putea fi văzute la Cinema Florin Piersic filme cu renumitul actor, după următorul program:

13,00 Haiducii lui Saptecai
15,30 Colierul de turcoaze
18,00 Trandafirul Galben
20,30 Drumul oaselor

Intrarea la aceste proiectii este liberă!

Seria de modernizări a cinematografelor din portofoliul RADEF RomaniaFilm va continua cu lansarea anul acesta a Cinematografului Amza Pellea din Craiova (fostul cinema Patria).

 

Florine sa traiesti in pace si bucurie,

Cum au trecut anii ,tu cel vesnic tanar si copilaros in comportament.Cred ca asta te-a mentinut!

 

LA MULTI ANI !

Va doresc sa fi-ti frumos ca iarna,cald la suflet ca vara,bogat ca toamna,si asteptat de cei dragi ca primavara. La multi ani! Va ureaza Ana din Alba Iulia.V-am admirat intotdeauna,dar acum doi ani v-am vazut in piesa Straini in noapte si sunteti extraordinar d-nule FLORIN PIErsic

 

Maestrul Florin Piersic 75 de ani

La multi ani Maestre,spre bucuria noastra a tuturor romanilor iubitori de teatru!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor