Fost președinte de consiliu județean anchetat de DNA, angajat la primăria condusă de un fost subaltern: „Oho, câtă treabă face!”

Joi, 17 Februarie 2022, ora 14:59
2967 citiri
Fost președinte de consiliu județean anchetat de DNA, angajat la primăria condusă de un fost subaltern: „Oho, câtă treabă face!”
Între Florin Țurcanu (stânga) și Verginel Gireadă există o prietenie mai veche FOTO Facebook

Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, ajuns pe mâna DNA pentru trafic de influență și spălare de bani, și-a găsit un post în administrația publică locală.

De aproape jumătate de an el a devenit consilier al viceprimarului comunei Mihai Eminescu, Valeriu Drobotă, instituție păstorită de primarul PNL Verginel Gireadă, nimeni altul decât martorul principal al apărării în dosarul instrumentat de DNA.

Și nu oricum, ci pe o leafă lunară de aproape 4.000 de lei net, conform grilei de salarizare pentru un consilier cu studii superioare.

Angajarea nu s-a făcut prin concurs, adică pe baza unei selecții, întrucât Codul administrativ permite ca primarii și viceprimarii localităților, inclusiv ai comunelor, să înființeze, în limita posturilor disponibile, Cabinetul primarului sau al viceprimarului, iar consilierii care fac parte din aceste cabinete pot fi angajați, legal, prin simpla dispoziție a primarului. Ceea ce s-a și întâmplat și în acest caz.

La rândul său, primarul comunei, Verginel Gireadă, a recunoscut că fostul său șef de partid a ajuns să muncească în primărie, desemnarea lui Țurcanu în calitatea de consilier personal al viceprimarului având la bază în primul rând experiența și cunoștințele sale în materie de administrație publică locală. „Oho, câtă treabă face! Îl trimit peste tot, cu tot felul de documente, pentru că are experiența necesară”, a spus Verginel Gireadă, relatează Monitorul de Botoșani.

Nimeni nu pare, însă, deranjat de faptul că Florin Țurcanu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2014, la șase luni închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals, după ce, în calitate de președinte al organizației județene PNL Botoşani, a exclus din partid mai mulți membri pentru a face loc în posturile de consilieri locali și județeni unor persoane agreate de el. Astfel, deși în Delegația permanentă se votase doar retragerea sprijinului politic, când a realizat că acest lucru nu este suficient pentru ca cei în cauză să-și piardă mandatele de consilieri, Florin Țurcanu a semnat în fals că cei în cauză au fost excluși din partid, fără ca în realitate să se fi discutat această variantă.

În urma falsurilor, doi consilieri județeni și-au pierdut atunci mandatele, iar Florin Țurcanu a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Botoșani la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani însă sentința nu este definitivă.

Și Verginel Gireadă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în aprilie 2012, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de fals după ce a modificat o serie de titluri de proprietate așa încât o serie de terenuri să ajungă, prin interpuși, chiar la copiii lui.

Între Florin Țurcanu și Verginel Gireadă există o prietenie mai veche, pentru că, la alegerile parlamentare din 2012, la numai câteva luni de la condamnarea penală, Gireadă a ajuns să figureze pe listele de candidați ale PNL pentru Camera Deputaților, la acea vreme organizația PNL Botoșani fiind condusă de Florin Țurcanu. „Atât timp cât nu are interdicția de a candida pentru această funcție, înseamnă ca are dreptul de a candida”, spunea atunci Florin Țurcanu, iar acum s-a aplicat același principiu.

Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#Florin Turcanu PNL Botosani, #angajat, #primarie, #Botosani, #subordonat, #conducere , #stiri politice