Instrumentul muzical preistoric, fabricat dintr-o scoică, descoperit într-o zonă arheologică celebră din Transilvania

Autor: N.G.
Vineri, 03 Martie 2023, ora 06:01
2238 citiri
Instrumentul muzical preistoric, fabricat dintr-o scoică, descoperit într-o zonă arheologică celebră din Transilvania
Instrumentul muzical descoperit la Tărtăria FOTO Muzeul Unirii Alba Iulia

Un fluier preistoric, care poate scoate până la 12 sunete, a fost descoperit în timpul campaniei de cercetări sistematice a anului 2018 în cunoscuta staţiune arheologică Tărtăria - Gura Luncii din județul Alba.

Prin analogii şi comparaţie cu alte obiecte din aceeaşi categorie, a instrumentelor de suflat, specialiştii au ajuns la concluzia că este vorba de un instrument muzical, un fluier vertical fără dop, ceea ce implică menţinerea sa în poziţie verticală în momentul utilizării.

„În urma unor analize radiografice, microscopice și de observație a fost identificată piesa brută din care a fost realizat acest instrument ca aparținând unei stridii, respectiv unei scoici”, spune arheologul Cristian Florescu.

Obiectul are 174 de grame greutate, 105 mm lungime, 45 mm lățimea maximă și are patru orificii. În concluzia trasă de specialiștii paleontologi este vorba despre o scoică ce provine din bazinul transilvănean, din perioada neogenă, de pe fundul Mării Sarmatice.

Istoricul susține că piesa nu a ajuns în zona respectivă prin schimburi economice ci a fost recoltată. „A fost recoltată din teren, transportată în situl respectiv și cea de-a treia etapă a fost cea de prelucrare, prin cioplire, așchiere și tăiere. Ulterior a fost perforată. Calitatea lucrării ne determină să credem că meșterul cunoștea astfel de materiale pentru că orificiile sunt făcute identic, cu mare grijă”, mai explică Cristian Florescu.

Arheologul mai susține că, cel mai probabil, obiectul a avut un rol ritualic în comunitatea preistorică fiind caracteristic unei clase privilegiate, care avea o anumită importanță în comunitate. Specialiștii în instrumente muzicale susțin că fluierul preistoric putea să scoată până la 12 sunete.

Tărtăria, unde a fost descoperit fluierul, este aşezarea în care, în urmă cu peste o jumătate de secol, au fost descoperite celebrele plăcuţe de lut cu semne pictografice, vechi de peste şapte milenii, care, conform unor specialişti, ar reprezenta cel mai vechi mesaj scris din istoria omenirii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#fluier, #descoperire arheologica, #tartaria , #patrimoniu
Comentarii