Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU a spus că 70 de milioane de oameni ar putea muri de foame, în special din Africa.
David Beasley a avertizat că lumea se confruntă cu o „urgență globală de o amploare fără precedent”, după cum a raportat The Independent.
Potrivit acestuia, 345 de milioane de oameni din 82 de țări ale lumii mor de foame, iar 70 de milioane se apropie de foamete tocmai din cauza războiului din Ucraina.
„Ceea ce a fost un val de foame s-a transformat acum într-un tsunami de foame”, a spus el.
De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, creșterea prețurilor la alimente, combustibil și îngrășăminte a împins 70 de milioane de oameni mai aproape de foame, a spus Beasley.
Articolul precizează că, în ciuda acordului din iulie care permite expedierea de cereale ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră, în 2023 criza prețurilor alimentelor se poate transforma într-o criză a disponibilității alimentelor.
Este raportat că locuitorii din Etiopia, nord-estul Nigeriei, Sudanul de Sud și Yemen sunt în mod deosebit expuși riscului. În plus, șeful organizației umanitare ONU, Martin Griffiths, a avertizat despre criza foametei din Somalia și Afganistan.
El a declarat că războiul din Ucraina alimentează inflația în Yemen, care depinde în proporție de 90% de importurile de alimente. Și Sudanul de Sud se confruntă cu „cel mai înalt nivel de foamete acută de la independența în 2011” față de Sudan.
Peste 13 milioane de oameni din regiunile Tigray, Afar și Amhara din nordul Etiopiei au nevoie de alimente de urgență, a spus Griffiths.
Anterior, ONU a declarat deja că 345 de milioane de oameni se confruntă cu o lipsă de hrană . Un raport al Programului Alimentar Mondial spune că există patru motive principale care au cauzat criza alimentară gravă din lume.
in consecinte trimitel grinele in europa in primul rind Vezi tot