Consiliile Judetene si primariile, excluse de la obtinerea fondurilor europene care urmeaza sa fie alocate pentru gestionarea crizei COVID-19

   

Ministerul Fondurilor Europene nu a tinut cont de propunerile UNCJR facute in continutul ghidului "Consolidarea capacitatii sistemului medical public de gestionare a situatiei de urgenta cauzata de criza COVID-19", punand in pericol finantarea viitoare a actiunilor privind stoparea epidemiei de coronavirus. Toate aceste lucruri se intampla in conditiile in care consiliile judetene si primariile sunt cele care au cheltuit cele mai mari sume de bani pentru stoparea epidemiei de coronavirus.
Desi propunerile formulate de catre UNCJR, in urma consultarii tuturor consiliilor judetene din tara, au fost numeroase, in varianta finala a ghidului se regasesc doar doua propuneri, respectiv: acceptarea ca eligibil a parteneriatului dintre autoritatile administratiei publice locale si furnizorii publici de servicii de asistenta sociala din judet pentru categoriile vulnerabile si diferentierea valorii eligibile a proiectului pe tipuri de actiuni.

De asemenea, in varianta actuala a ghidului este prevazut ca solicitant eligibil Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru proiecte care vizeaza unitatile/ institutiile de invatamant de stat, rezultand faptul ca punctele de vedere formulate de Inspectoratele scolare, desi au competente si capacitate administrativa redusa, au avut mai multa greutate in fata domnului ministru, decat cele ale autoritatilor administratiei judetene.

In data de 15.05.2020 Ministerul Fondurilor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare a lansat apelul "Consolidarea capacitatii sistemului medical public de gestionare a situatiei de urgenta cauzata de criza COVID-19".

Principalele tipuri de actiuni avute in vedere in cadrul apelului de proiecte sunt:

a) Dotarea unitatilor sanitare publice/unitatilor publice de interventie integrata/entitatilor publice implicate in activitatea de transfuzie sanguina cu echipamente si aparatura medicala, dispozitive medicale si de protectie medicala, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare si suport triaj, necesare pentru tratamentul pacientilor cu infectie COVID - 19 si pentru gestionarea situatiei de urgenta provocata de criza COVID - 19.

b) Crearea unor capabilitati medicale mobile/formatiuni medicale mobile de diagnostic si tratament utilizate in combaterea raspandirii COVID-19/ spitale modulare rol 1, 2 si 3/containere de logistica medicala, avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice pe teritoriul Romaniei si evaluarea riscului de sanatate publica pentru perioada imediat urmatoare, care indica o crestere a numarului de persoane infectate si depasirea capacitatii unitatilor sanitare.

c) Dotarea centrelor sociale rezidentiale pentru categorii vulnerabile (persoane varstnice/persoane cu dizabilitati/copii, etc), a unitatilor/institutiilor de invatamant de stat cu echipamente de protectie a personalului in special, dar fara a fi limitate la: combinezon, inclusiv cu gluga si protectie incaltaminte, viziera de protectie, manusi de unica folosinta, masti de protectie, biocide si materiale de protectie, etc.

Pentru proiecte de tip A, sunt eligibili urmatorii solicitanti si parteneriatele intre acestia:

* Unitatile sanitare publice care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2/Unitatile sanitare publice de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2 prevazute in Ordinul ministrului sanatatii nr. 555 din 3 aprilie 2020;

* Alte unitati sanitare publice inclusiv unitati sanitare cu personalitate juridica aferente sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala pentru care Ministerul Sanatatii stabileste necesitatea dotarii;

* Ministerul Sanatatii / alte autoritati publice centrale si autoritati publice locale, sau unitati aflate in subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora care au derulat/deruleaza achizitii in beneficiul unor unitati sanitare publice/unitati publice de interventie integrata/entitatilor publice implicate in activitatea de transfuzie sanguina, pentru care Ministerul Sanatatii stabileste necesitatea dotarii.

Valoarea maxima eligibila/proiect este de 10 milioane de euro.

Pentru proiecte de tip B, solicitantul eligibil este:

* Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Valoarea maxima eligibila/proiect este de 49 milioane de euro.

* Ministerul Apararii Nationale in parteneriat cu IGSU.

Valoarea maxima eligibila/proiect este de 15 milioane de euro.

Pentru proiecte de tip C, solicitantii eligibili sunt:

* Autoritatile publice locale in parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistenta sociala din judet pentru categoriile vulnerabile.

* Primaria Municipiului Bucuresti / autoritati publice locale aferente sectoarelor Municipiului Bucuresti/ unitati aflate in subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora furnizoare de servicii publice de asistenta sociala pentru categoriile vulnerabile.

* Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru proiecte care vizeaza unitatile / institutiile de invatamant de stat.

Valoarea maxima eligibila/proiect este de 3 milioane de euro.

Proiectele de tip A si C vor propune in mod obligatoriu o contributie la urmatorul indicator de realizare imediata: Entitati publice dotate/sprijinite pentru gestionarea crizei sanitare cauzata de SARS-CoV-2.

Ghidul solicitantului a fost publicat spre consultare publica in data de 15 aprilie 2020 pana pe data de 30 aprilie 2020, timp in care au fost facute propuneri de modificare a documentului din partea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

Biroul de Presa al UNCJR
Marti, 19 Mai 2020, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
A murit TOMIEsA BURCEA CARA, patronul restaurantului Wassermann din Focsani
Tristul anunt apare incepand de miercuri 3 iunie 2020 orele 20:30 pe contul de facebbok Wassermann ...
A murit fostul fotbalist originar din Vrancea, GABRIEL FULGA
Trista veste apare pe contul de facebook Tele 1 Bacau " A murit GABRIEL FULGA, fostul atacant al ...
Cine are de castigat din spulberarea fortei de dreapta in judetul Vrancea sau cum sa infrangi pe locul doi!
Marile partide politice din Vrancea nu cruta niciun picus de sudoare cand vine vorba de interesul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor