De astazi, autoritatile pot intra pe orice proprietate privata neingrijita, pentru a face curatenie, deratizare sau deszapezire, pe cheltuiala proprietarului

   

O noua lege intra in vigoare de astazi. Actul normativ prevede ca autoritatile locale vor putea intra pe proprietatile private neingrijite si se vor putea efectua in numele si pe cheltuiala proprietarului, actiuni de curatare, inclusiv a zapezii, igienizare ori salubrizare.Motivele pentru care autoritatile locale vor putea intra pe proprietatile private neingrijite sunt, potrivit Legii nr. 273/2020, urmatoarele:

necuratarea terenurilor si a locurilor de depozitare aflate in proprietate sau a cailor de acces;
neasigurarea curateniei si igienei in imobilele si incintele detinute sub orice forma, inclusiv prin activitati de curatare, dezinsectie si deratizare;
nedepozitarea corespunzatoare a gunoiului menajer, industrial, agricol sau a materialelor refolosibile;
neindepartarea zapezii si a ghetii de pe trotuarele din dreptul imobilelor si de pe locurile de parcare;

nerespectarea masurilor stabilite de lege si de reglementarile locale pentru:

asigurarea igienei publice si curateniei in localitati;
necuratarea santurilor, rigolelor si podetelor aferente proprietatii.

Executarea acestor activitati de catre reprezentantii administratiei locale va putea fi decisa de primar doar daca proprietarul spatiilor nu face chiar el treaba asta intr-un termen de 30 de zile de cand a fost notificat in acest sens.
"Lucrarile se efectueaza in numele si pe cheltuiala proprietarilor notificati, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul local, cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor de la proprietarii notificati in conditiile legii", scrie in Legea nr. 273/2020.

Apoi, in cazul in care, dupa ce s-a scurs termenul de 30 de zile de la notificare, proprietarul nu va permite accesul autoritatilor locale in imobilul care ar trebui ingrijit, primarul va solicita, potrivit noilor prevederi, "autorizarea instantei judecatoresti competente, prin ordonanta presedintiala, data cu citarea partilor".

Dupa cum apare si in nota de fundamentare ce insotea proiectul ce a devenit Legea nr. 273/2020, introducerea acestor prevederi "este necesara, deoarece, [pana acum, nu exista] o reglementare expresa a legii, care sa permita interventia pe proprietatea privata a altei persoane, fara acordul acesteia, cu exceptia interventiei in locuintele situate in cladiri colective, permisa exclusiv la solicitarea asociatiei de proprietari, incuviintata in instanta", conform site-ului avocatnet.ro, citat de bugetul.ro.

Legea nr. 273/2020 mai stabileste ca atat autoritatile si institutiile statului, cat si persoanele fizice sau firmele vor trebui sa ingrijeasca bine cladirile si terenurile pe care le detin. Potrivit sursei citate, aceasta se va realiza inclusiv prin curatarea periodica a fatadelor, zugravirea cladirilor sau spalarea geamurilor acestora.

Pe langa masurile de mai sus, actul normativ mai prevede atat introducerea interdictiei de a lasa orice tip de vehicul pe domeniul public, cat si procedura de ridicare a acestora sau modul in care se vor putea recupera de la autoritati, conform avocatnet.ro.
Sambata, 28 Noiembrie 2020, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
Fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Vrancea, reabilitat dupa 13 ani de la condamnarea pentru inselaciune
Marius Iorga, care a condus Consiliul Judetean Vrancea in perioada 1997 - 2000, a stat dupa gratii ...
Modificari la taxele si impozitele locale din Focsani
Consilierii locali focsaneni vor modifica regulile la calcularea si plata taxelor si impozitelor ...
A doua etapa a vaccinarii incepe astazi in numai trei centre din Vrancea
Astazi incepe a doua etapa a vaccinarii in doar 3 din cele 10 centre de vaccinare din Vrancea. Vor ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor