Deputatul Angel Tilvar: "Era de asteptat ca un guvern construit doar pentru fortarea de alegeri anticipate sa fie cel mai slab din Europa"

   

In urma cu un secol, sociologul german Max Weber facea un portret al politicianului, care, in viziunea sa, trebuia sa aiba trei calitati: sa fie pasionat de ceea ce face, sa dea dovada de responsabilitate si sa aiba un simt al proportiei, al cumpatarii si al bunei masuri. Actualul-fost-viitor guvern Orban a fost format la sfarsitul anului trecut, cu un singur scop: fortarea cu orice pret, in ciuda oricarui argument care sa tina de responsabilitate, a organizarii de alegeri anticipate, pentru obtinerea puterii absolute, de catre cel mai ipocrit regim politic din Romania. Profilul ministrilor desemnati, cu minime exceptii, nu avea in vedere constituirea unui guvern puternic, cu personalitati care sa impuna si sa se impuna intern sau in relatiile cu partenerii straini, ci contura o echipa obedienta in ansamblul sau si dispusa sa se acopere de ridicol, pentru a servi scopului propus: alegeri anticipate. Nicio viziune economica, niciun program serios de guvernare. Nimic.
Insa, pandemia de COVID-19 le-a cam dat planurile peste cap. Faptul ca guvernul a ales oameni slabi, s-a vazut clar, in modul in care, pana in acest moment, a fost gestionata pandemia de coronavirus in Romania (analogiile cu tarile din Europa de Vest nu sunt relevante, iar daca ne comparam cu tarile din jur, cifrele nu dau motive de liniste guvernului). Ezitarile, demisiile in timpul crizei in desfasurare, improvizatiile, gafele, preocuparea pentru acapararea aparatului de stat si obsesia pastrarii propriilor votanti in detrimentul interesului general, ilustreaza limpede dimensiunea incompetentei si a limitelor in capacitatea de administrare a unui stat, pe care le dovedeste actualul regim politic. Regim in care domnul Orban, inconjurat de un cor format din oameni cu vocea in schimbare, se poticneste intr-o partitura pe care nu a scris-o, nu o intelege, dar pe care vrea cu orice chip s-o interpreteze racnind, acompaniat la chitara.

Neprefigurand o guvernare lunga, in Cabinetul Orban au fost alesi oameni slabi, de stransura, fara vocatie politica, neanticipand o provocare oricum dificil de gestionat, tocmai cand era nevoie de "o tenace si lenta lupta cu imposibilul", de oameni politici capabili "sa spuna *si totusi!*, continuand astfel sa se zbata"(Max Weber).

In vremuri de criza, cum este pandemia prin care trece omenirea in momentul de fata, prezenta unor oameni ca cei din guvernul asimptomatic, dar si asimptotic in raport cu realitatea, in pozitii-cheie, s-a dovedit a fi de-a dreptul dezastruoasa. Motivele ne sunt subliniate tot de catre Weber: incompetenta, lipsa de resposabilitate si ipocrizie - trasaturi pe care echipa Orban le-a amplificat neobosit, din plin, in perioada pandemiei si pe care le gireaza, fara echivoc si fara sa clipeasca, presedintele tarii.

Legitimitatea politica data actualului executiv, asa cum s-a mai afirmat, nu se regaseste in niciuna dintre cele descrise de Max Weber: nu e nici "traditionala" (un PNL, parazitat de PDL, a salvat cariere politice condamnate, altfel, la oprobiu), nici "carismatica" (nu cred ca e nevoie de vreun comentariu) si nici "rational-juridica" (balbaielile si lipsa de pregatire profesionala nu mai au nevoie de exemple).

In schimb, in locul unei abordari de oameni de stat, primim, ca cetateni, dar si ca oameni care am girat un guvern, intr-un moment in care lipsa unui executiv ar fi fost cel mai prost scenariu posibil, populism, demagogie si tafna primitiva. Nu cred ca de aceste lucruri este nevoie acum, cand modul de a face politica la nivel global se schimba, cand Europa se redefineste, cand agenda cetateanului se transforma cu o viteza nemaiintalnita, cand munca asezata, bine si temeinic facuta, inlocuieste discursul jignitor si derizoriu si cand solidaritatea este mai importanta ca oricand.

Cu toate acestea, lucrurile bune sunt posibile in tara noastra si ni se pot intampla si noua. Vom putea insa sa corectam derapajele, gestionand bine domeniul intern, dar si relatiile internationale. Insa nu cu acest guvern si nu in modul in care actualul regim politic se raporteaza la cetatenii acestei tari: bascalios, primitiv, mincinos si tribal.

Angel TILVAR, DEPUTAT PSD DE VRANCEA

Comunicat de presa, 20 mai 2020
Joi, 21 Mai 2020, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
Protocol de colaborare intre STS si Primaria Focsani
Primaria Focsani va incheia un protocol de colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale ...
Conducere noua la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Popescu" Focsani
Distribuiti Facebook Twitter Google+ WhatsApp Print Conducere noua la Spitalul Militar din ...
Tanar din Focsani implicat intr-un accident rutier in Tecuci
Un tanar de 18 ani din Focsani a fost implicat intr-un accident rutier, noaptea trecuta, pe o strada ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor