Detalii-cheie descoperite de cercetatori ar putea ajuta la diagnosticarea encefalopatiei cronice traumatice la pacienti vii

   

Oamenii de stiinta care studiaza leziunile cerebrale in cazul boxerilor si a altor categorii de sportivi au descoperit detalii esentiale in cazul unei afectiuni asociate acestora, supranumita sindromul "punch drunk". Noile informatii ar putea contribui la depistarea sindromului la pacienti vii, dar si la dezvoltarea unor noi metode de diagnosticare si tratare a bolii Alzheimer, relateaza Reuters. Sindromul, numit encefalopatie cronica traumatica (ECT), este asociat loviturilor repetate in zona capului si provoaca un tip de dementa similar cu boala Alzheimer, caracterizat de tulburari comportamentale, confuzie si pierderi de memorie.
ECT poate afecta persoanele implicate in sporturi de contact, precum box, rugby, fotbal sau fotbal american, iar in prezent acest sindrom nu poate fi diagnosticat decat dupa deces deoarece, pentru confirmarea prezentei sale, este necesara indepartarea tesutului cerebral in vederea analizarii. Ca si in cazul bolii Alzheimer - a problema neurologica ce afecteaza pana la 50 de milioane de persoane la nivel mondial - ECT se caracterizeaza prin acumularea anormala a anumitor proteine in creier. Una dintre acestea, tau, formeaza filamente ce se grupeaza in celule sub forma de ghemuri.

In cadrul acestui studiu, publicat miercuri in jurnalul Nature, oamenii de stiinta de la Laboratorul de Biologie Moleculara (LMB) al Consiliului de Cercetare Medicala din Marea Britanie au reusit sa detalieze structurile atomice ale filamentelor anormale tau in cazul ECT. "Noile noastre informatii cu privire la aceste structuri ar putea permite diagnosticarea ECT la pacienti vii prin dezvoltarea unor compusi de urmarire care se vor lega in mod specific cu filamentele tau in cazul ECT", a explicat Michel Goedert, cercetator la LMB si coautor al studiului.

Oamenii de stiinta au extras filamente tau din creierul a trei persoane cu ECT post-mortem - un fost jucator profesionist de american de fotbal si doi fosti boxeri profesionisti. Cu ajutorul microscopiei crioelectronice, echipa a constatat ca in timp ce structurile tau de la cei trei pacienti cu ECT erau identice, ele erau totodata diferite de cele observate la pacienti cu Alzheimer.

Acest lucru ar putea ajuta in viitor medicii sa faca distinctia intre diferite forme de dementa, a subliniat echipa de cercetatori, dar si la o mai buna intelegere a motivului si a modului in care tau formeaza ghemuri si pliuri specifice bolii. "Nu cunoastem deocamdata natura chimica a acestor molecule, insa banuim ca acestea ar putea juca un rol in acumularea de tau in filamente, iar abundenta lor ar putea explica de ce unii indivizi dezvolta ECT, iar altii nu" a declarat Sjors Scheres, coautor al cercetarii.

Potrivit lui Scheres, urmatoarea etapa a studiului se va axa pe aflarea mai multor detalii despre natura si rolul acestor molecule specifice in procesul acumularii de tau.
Vineri, 22 Martie 2019, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
Politistii vranceni au oprit o masina in trafic. Au ramas uimiti cand au vazut cati ani are soferul!
Distribuiti Facebook Twitter Google+ WhatsApp Print Uneori copii nu numai ca spun lucruri ...
A murit fostul jurnalist al ziarului Milcovul de dinainte de 1989, Alexandru Crihana
Tristul anunt a fost facut de familia lui Alexandru Crihana, luni seara 21 septembrie 2020 "O ...
Zeci de soti-sotii, fini, verisori, cumetri, manichiuriste, concubini, oameni de casa ai PNL CAPUSEAZA institutiile statului
Liberalii s-au panicat! L-au chemat pe Orban sa spuna ca NU VA DUBLA ALOCAEsIILE, in ciuda deciziei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor