FOTO! Atentie la instalatiile electrice! O locuinta a ars din cauza unui scurtcircuit electric

   

In cursul noptii trecute, in jurul orei 01:20, pompierii militari vranceni din cadrul Detasamentului de Pompieri Focsani au fost solicitati sa intervina pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodarie din satul Milcovelu, comuna Reghiu. La fata locului s-au deplasat 2 echipaje cu 2 autospeciale de stingere cu apa si spuma. La momentul sosirii fortelor de interventie la adresa indicata, incendiul se manifesta generalizat la o locuinta, pe o suprafata de aproximativ 200 mp, existand un risc ridicat de propagare a flacarilor la o anexa din imediata apropiere.
In sprijinul pompierilor profesionisti au actionat SVSU Reghiu si SVSU Odobesti cu o autospeciala de stingere cu apa si spuma. Misiunea a fost ingreunata din cauza faptului ca locuinta se afla izolata, fiind pozitionata la circa 300 m de drumul principal.

In timpul interventiei, o persoana de sex feminin, in varsta de 52 de ani, a suferit atac de panica. Pacienta a fost preluata si transportata la spital de un echipaj SAJ aflat la fata locului.

Dupa aproape 3 ore de lupta cu flacarile, incendiul a fost lichidat. In urma incendiului au ars: o locuinta compusa din 4 camere, o bucatarie si o camara, precum si acoperisul acesteia construit din lemn si invelitoare din sindrila, in suprafata de circa 200 mp.

Cauza probabila a evenimentului a constituit-o un scurtcircuit determinat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzator.

Masuri de prevenire a incendiilor de natura electrica

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Anghel Saligny" al judetului Vrancea reaminteste cetatenilor masurile ce trebuie respectate pentru preintampinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale si uneori, chiar cu pierderi de vieti omenesti.

NU IMPROVIZATI!

* Nu utilizati aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, intrupatoarele, dispozitivele de protectie cu defectiuni sau cu improvizatii;

* Nu folositi sigurante fuzibile supradimensionate prin inlocuirea cu lita a fuzibilului calibrat;

Indiferent ca este vorba despre reparatia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei sigurante, improvizatiile reprezinta un pas sigur catre incendiu: orice eroare de prindere sau de izolatie poate crea un scurtcircuit sau o descarcare de curent. Tot la capitolul improvizatii se regasesc si reparatiile efectuate de catre o persoana neautorizata: fie ca este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenta de tarif nu justifica pericolul la care va expuneti.

ATENTIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

* Verificati periodic cordoanele de legatura ale aparatelor electrice si luati masuri pentru inlocuirea acestora atunci cand sunt uzate.

* Nu lasati nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de calcat, radiator, resou, lampa, televizor si altele asemenea;

* Instalati si utilizati aparatura electrocasnica respectand cu strictete indicatiile producatorului ce sunt mentionate in prospectul produsului;

* Daca sesizati miros de plastic topit, deconectati aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a stecarului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbandu-si culoarea pana cand se innegreste. Urmatorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

* Unele incendii se produc din cauza solicitarii excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizeaza in mod special, electrocasnicele mari (frigider, resou, televizor, masina de spalat etc.). Alocati fiecarui aparat cate o priza. In cazul in care uniti mai multe aparate la o singura sursa, aceasta se poate incalzi, provocand in scurt timp, un incendiu.

* Atunci cand plecati de acasa pentru cateva ore, deconectati consumatorii puternici de la sursa de curent electric. In cazul in care folositi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrica, nu ezitati sa deconectati consumatorii electrici de fiecare data cand petreceti mai mult timp in afara casei.

EVITATI SA INSTALATI APARATE ELECTRICE APROAPE DE SURSELE DE APA!

In cazul in care in locuinta dumneavoastra este instalat un dispozitiv electric in baie, asigurati-va ca nu va intra niciodata in contact cu apa.

SUPRAVEGHEATI COPIII!

* Nu blocati copiii in casa cu sisteme de incalzire electrice sau aparate electrice aflate in functiune;

* Inlaturati orice curiozitate a copiilor in legatura cu focul, explicandu-le cu rabdare, pericolul pe care acesta il reprezinta pentru viata lor si modul in care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALATI SENZORI DE FUM!

* Daca in cladirea in care locuiti nu exista senzori pentru fum si incendiu, puteti face singur aceasta achizitie pentru o mai buna protectie. Daca aveti deja un sistem de acest gen, verificati periodic functionalitatea sa, precum si starea bateriilor.

* Pastrati la indemana un stingator cu pulbere si verificati valabilitatea acestuia. In cazul in care asistati la un incendiu electric, nu folositi niciodata o solutie lichida pentru stingerea focului. Apelati numarul de urgenta 112.

Compartimentul Informare si Relatii Publice al I.S.U. Vrancea

BULETIN INFORMATIV, 30.06.2020

1 of 4
Marti, 30 Iunie 2020, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA! A murit omul de afaceri vrancean Mitica Hagiu, patronul benzinariilor Hanifa
Omul de afaceri Mitica Hagiu din Reghiu a murit in aceasta dimineata, fiind infectat cu temutul ...
FOTO Cum a ajuns un hotel de la tara model oficial de bune practici pentru combaterea coronavirusului
Resortul respecta reglementarile de preventie COVID-19 ale Consiliului European pentru Turism si ...
A murit la Bucuresti, unde era internat din cauza infectiei cu SARS-CoV-2, omul de afaceri vrancean MITICA HAGIU
Omul de afaceri MITICA HAGIU avea 58 de ani.El era patronul benzinariilor Hanifa, din judetul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor