Motiune impotriva ministrului Anisie: In ultimii 30 de ani, romanii nu au trait asemenea momente de haos in Educatie

   

O motiune impotriva ministrului Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, va fi dezbatuta de Camera Deputatilor saptamana viitoare, in sedinta de luni, iar votul va fi dat miercuri, a decis Biroul permanent.
Pro Romania si PSD au depus, miercuri, motiunea simpla "Pas cu pas am ajuns in colaps educational - PNL a creat Romania NeEducata". Semnatarii motiunii solicita demisia Monicai Anisie, acuzand "haos" in domeniu, dar si "lipsa de viziune si de strategie, care a facut ca prescolari, elevi, studenti, parinti, bunici si personal din invatamant sa traiasca luni de zile in panica si nesiguranta".

"Aceasta motiune este o mica parte a raspunsului nostru la nepasarea si incompetenta dovedite pas cu pas de ministrul Educatiei si Cercetarii de la preluarea mandatului, culminand cu perioada coronacrizei. Este o mica parte a invatamantului preuniversitar. Nu vrem sa detaliem incompetenta de care ministrul Educatiei a dat dovada in ceea ce priveste invatamantul universitar sau cercetarea. Nici macar o data, in ultimii 30 de ani, romanii nu au trait asemenea momente de haos in Educatie. Lipsa de viziune si de strategie a facut ca toti cei din sistem - prescolari, elevi, studenti, parinti, bunici si personal din invatamant - sa traiasca luni de zile in panica si nesiguranta. Astazi, aici, trebuie sa punem capat acestei crize. Ne bazam pe demisia doamnei ministru daca aceasta motiune trece", se arata in textul motiunii simple depuse miercuri la Camera Deputatilor.

Initiatorii motiunii sustin ca in perioada starii de urgenta decidentii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii trebuiau sa vina cu un set de proceduri care sa reglementeze situatia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor scolari si a personalului nedidactic, dar ministrul "a preferat sa se spele pe maini". "Doamna Anisie traieste in 'bula ei de la partid' si pe zi ce trece, pas cu pas, creeaza si mai mare haos in sistemul de invatamant. Parintii elevilor din clasele terminale sunt oripilati de ideile vehiculate cu atata lejeritate de doamna Anisie. (...) In ultimele doua luni am vazut cu totii ce inseamna ca un politruc neprofesionist sa conduca invatamantul romanesc. Situatia de criza ar fi trebuit sa evidentieze abilitatile de leadership si competentele de manager ale ministrului Educatiei. In schimb, am vazut balbaieli, razgandeli neargumentate, declaratii contradictorii ale tuturor reprezentantilor guvernamentali, lipsa de intelegere a riscurilor sistemului si completa lipsa de viziune", se mentioneaza in document.

De asemenea, semnatarii motiunii sustin ca nu au fost comunicate in timp util scenariile si masurile avute in vedere de minister, in contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit acestora, nu au fost comunicate nici macar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali, nici procedurile pentru concursurile de titularizare si definitivat, nici graficul si modalitatea in care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea in unitatile de invatamant vocational si nici posibile scenarii pentru incheierea anului scolar. Initiatorii demersului mai mentioneaza ca nu a fost elaborata o procedura de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori scolari si pentru personalul nedidactic, nu a fost implementat si actualizat programul Euro 200, astfel incat toti elevii sa aiba la dispozitie un computer, laptop sau tableta pentru continuarea studiilor, si nu a existat niciun fel de coerenta cu privire la stabilirea unui calendar pentru inceputul de an scolar, nici pentru gradinite si nici pentru scoli.
Joi, 21 Mai 2020, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
Protocol de colaborare intre STS si Primaria Focsani
Primaria Focsani va incheia un protocol de colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale ...
Conducere noua la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Popescu" Focsani
Distribuiti Facebook Twitter Google+ WhatsApp Print Conducere noua la Spitalul Militar din ...
Tanar din Focsani implicat intr-un accident rutier in Tecuci
Un tanar de 18 ani din Focsani a fost implicat intr-un accident rutier, noaptea trecuta, pe o strada ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor