Sindicatele acuza Guvernul ca pregateste concedieri in sistemul public si taierea sporurilor

   

Guvernul refuza sa discute cu sindicatele pe subiectul sporurilor, deci ramane de vazut cum anume va evalua care dintre sporuri sunt nejustificate, in lipsa dialogului social, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepresedintele Federatiei PUBLISIND, Catalin Traistaru, in timpul actiunii de protest organizate de sindicat in fata Ministerului Justitiei. "Este a doua forma de protest din calendarul care se intinde pe perioada a doua luni de zile: protestele sunt o reactie in primul rand la masura de inghetare a salariilor si a sporurilor, prin Ordonanta 226, dar si fata de celelalte masuri de austeritate pe care le pregateste Guvernul Citu. Una din masurile anuntate este ca vor umbla la sporuri si vor vedea care din acestea sunt nejustificate. Nu stiu cum vor constata acest lucru fara sa aiba un dialog social real cu partenerii de dialog, asa cum am solicitat anul trecut. Nici pana la momentul de fata ministerele de resort si Guvernul nu s-au pus la masa cu reprezentantii sindicatelor, pentru a vedea daca exista sporuri acordate nejustificat si, de fapt, sa constate care sunt problemele din salarizare, pentru a putea sa vina ulterior cu masuri de corectare sau de modificare a legii si de eliminare a inechitatilor salariale", a afirmat Catalin Traistaru, care este si liderul Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial.
Vicepresedintele PUBLISIND a subliniat ca sporurile au rolul de a compensa lipsa conditiilor de munca din sistemul public. "Ne ingrijoreaza informatiile despre taierea sporurilor, pentru ca salariile din sistemul bugetar nu sunt atat de mari pe cat sunt anuntate in presa, ele sunt compuse in foarte multe domenii din sporuri, sporuri care au fost acordate unele pentru conditii de munca, altele pentru conditiile in care ne desfasuram activitatea, ceea ce denota ca daca guvernantii, pe parcursul anilor, nu au fost capabili sa creeze conditii de munca si sa asigure angajatilor o stabilitate, au venit sa compenseze acele deficiente cu sporuri. Bineinteles ca neimbunatatirea conditiilor de munca nu poate sa fie compensata decat cu un spor sau cu imbunatatirea conditiilor de munca. Normal ca daca acele sporuri se vor taia, asta va insemna taieri salariale, ceea ce inseamna diminuarea veniturilor oamenilor", a explicat Traistaru.

De asemenea, liderul sindical a avertizat ca Executivul pregateste concedieri in sistemul public. "Asteptam ca Guvernul in primul rand sa deblocheze dialogul, sa se puna la masa, sa inteleaga ca oamenii care muncesc in Romania - si munceste si sistemul bugetar, nu doar cel privat - au nevoie sa fie reprezentati, au nevoie de dialog, au nevoie sa le fie cunoscute problemele, sa ne punem la masa si sa identificam cele mai bune masuri pentru a rezolva problemele de salarizare. Taierile salariale, inghetarea salariilor si concedierile care urmeaza sa se faca in sistemul public nu sunt cea mai buna masura. Ele sunt cele mai la indemana, dar asta nu arata decat incapacitatea si incompetenta de a guverna fara a gasi alte resurse si alte masuri pentru a rezolva problemele", a sustinut vicepresedintele PUBLISIND.

Cateva zeci de sindicalisti afiliati Federatiei PUBLISIND au participat, miercuri, la un miting in fata Ministerului Justitiei. Majoritatea sindicalistilor prezenti erau grefieri si angajati din sistemul penitenciar, dar, conform organizatorilor, la proteste participa si sindicalisti din domeniile administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, politie si politie de frontiera, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS.

Sindicalistii solicita eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public, aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor si corelarea cresterii salariului minim cu majorarea preturilor de consum.
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
Tanar retinut de politistii vranceni, dupa ce ar fi introdus in tara DROGURI de mare risc, prin firme de curierat
Ieri, 1 martie, politistii de combatere a criminalitatii organizate din Vrancea, impreuna cu ...
2 martie: 27 noi cazuri de coronavirus in Vrancea. Rata de infectare in judet, in crestere
2 martie 2021: 27 noi cazuri de coronavirus confirmate in Vrancea in ultimele 24 de ore. Rata de ...
,,Petale de martisor" la Biblioteca Municipala ,, Elena Lahovary" Adjud
In perioada 1- 8 martie 2021, Biblioteca Municipala ,, Elena Lahovary" Adjud daruieste un martisor ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor