Ce este "Fondul de urgenţă": suma de bani pe care trebuie s-o deţii. Metoda de-a "păstra" cel mai bine acest tip de economii

Vineri, 05 August 2022, ora 11:30
71463 citiri
Ce este "Fondul de urgenţă": suma de bani pe care trebuie s-o deţii. Metoda de-a "păstra" cel mai bine acest tip de economii
Conform unui sondaj recent, "71% dintre români nu au reușit să aibă un astfel de fond de urgență" FOTO Pixabay.com

Viața se întâmplă zi de zi și este greu să prezici când sau cum vor veni "surprizele" de tot felul. În ciuda acestui fapt, extrem de puțini români ar putea acoperi o urgență de 1.000 de euro cu economii.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este "Fondul de urgenţă" şi care este valoarea pe care trebuie sa o aibă.

S-ar putea ca venitul tău lunar să fie redus, să nu-ti mai ajungă sau să-ți pierzi locul de muncă și să nu-ți găsești un nou job la fel de repede. Drept urmare, s-ar putea să întâmpini dificultăți în a-ţi plăti facturile sau în a-ţi acoperi situaţiile neprevăzute.

Astfel, putem spune că "fondul de urgență este o sumă de bani la care să poți apela atunci când apare o situație neprevazută precum o consultație medicală, o inundație în casă care necesită reparații importante și altele.

Finanţiştii sunt de părere că suma din fondul de urgență ar fi bine să acopere cel puțin trei venituri lunare nete", potrivit cec.ro.

A avea o rezervă financiară la care să te întorci când „viața se întâmplă”, înseamnă că nu va trebui să te bazezi neapărat pe un credit sau să acumulezi datorii pentru a-ţi rezolva situația.

Conform unui sondaj, realizat recent, 71% dintre români nu au reușit să aibă un astfel de fond de urgență și peste 55% nu ar avea bani dacă s-ar confrunta cu cheltuieli neprevăzute (ex.: când e nevoie urgentă să duci mașina în service sau este nevoie să cumperi urgent un bilet de avion.)

Specialistii de la CEC Bank precizează că nu trebuie să confundăm expresia “urgență” cu dorințele puternice precum cele pentru achiziția unui televizor nou, a ultimului model de telefon sau o excursie mult visată. E foarte important ca banii astfel strânși să fie folosiți strict pentru urgențe.

Exemple de situații în care se foloseşti fondul de urgenţă

  • o consultație medicală costisitoare pentru cineva din familie, care nu poate fi amânată;
  • o reparație în casă - fie că s-a spart o țeavă sau s-a ars panoul electric... etc;
  • reparație a mașinii, care poate avea parbrizul spart, problemă la frâne sau ambreaj etc;
  • pierderea locului de muncă, posibilă mai ales în vremuri de instabilitate politică și economică, perioadă în care anumite afaceri intră în faliment sau la altele se reduce personalul. Un fond de urgență poate fi folosit pentru perioada până la găsirea unui nou loc de muncă.

Cum păstrezi fondul de urgență

Poți păstra banii într-un cont curent, într-un cont de economii sau într-un depozit.

Avantajul contului curent și al celui de economii este că poți avea acces oricând la bani, în timp ce în cazul depozitelor, dacă le lichidezi înainte de termen, vei pierde dobânzile.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
#fond de urgenta, #bani, #suma, #cont, #economii, #loc de munca, #CEC Bank, #credit, #depozit , #Banca