Un reputat economist european avertizează că ne așteaptă "un deceniu de randamente scăzute": "Văd inflaţia peste tot"

Duminica, 26 Decembrie 2021, ora 20:19
7438 citiri
Un reputat economist european avertizează că ne așteaptă "un deceniu de randamente scăzute": "Văd inflaţia peste tot"
Nicolai Tangen este un economist apreciat la nivel european FOTO Archyde

Şeful fondului suveran de investiţii al Norvegiei, Nicolai Tangen, a declarat că se aşteaptă la o perioadă îndelungată de slăbiciune pe pieţele financiare şi a avertizat că inflaţia ar putea fi în viitor cea mai semnificativă dificultate, transmite Bloomberg.

După ce a realizat timp de un sfert de secol un randament general al investiţiilor de 6%, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei se pregăteşte acum "de un deceniu de randamente mai scăzute", a explicat Tangen într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Am putea ajunge chiar la randamente negative. Trebuie doar să acceptăm asta. Viitorul va fi mai puţin atractiv pentru nou decât trecutul", a avertizat oficialul norvegian.

Acesta a apreciat că "cea mai mare problemă potenţială" pentru Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este inflaţia şi a estimat că majorarea preţurilor "ar putea avea consecinţe mult mai severe decât se presupune în prezent".

"Văd inflaţia peste tot: la transportul de mărfuri, la preţurile metalelor şi ale alimentelor, în costurile construcţiilor, şi, gradual, în salarii. Ca investitori pe termen lung, nu avem prea multe opţiuni, nu ne putem ascunde de inflaţie", a avertizat Tangen.

La 30 iunie 2021, din valoarea totală a fondului, 72,4% era investită în acţiuni, 2,4% în imobiliare şi 25,1% în obligaţiuni. În aprilie, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că a făcut prima sa investiţie directă într-un proiect de energie regenerabilă, care reprezintă o nouă clasă de active pentru acest fond.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.400 miliarde de dolari.

Transformat în 1998 în Fond suveran de investiţii, el investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă.

În perioada 2020-2022, Fondul vrea să să investească aproximativ 100 de miliarde de coroane norvegiene (12 miliarde de dolari) în proiecte din domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene şi fotovoltaice, şi va analiza în primul rând America de Nord şi Europa.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele Analiștilor Pentru Anul 2024 Analiștii CFA se așteaptă ca economia românească sa înregistreze o creștere economica de peste 2% in 2024, o estimare ușor mai prudenta decât...
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Ministerul Finantelor (MF) deruleaza, incepand de ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a 15-a oferta publica de vanzare de titluri de stat Fidelis, pana pe 1 martie. Prin intermediul...
#fondul investitii norvegia, #inflatie, #randamente scazute , #inflatie