Ziare.com

UE accelereaza accesarea fondurilor in tarile cu probleme - Romania e pe lista

de Alina Bardas
Luni, 01 August 2011, ora 17:44

   

UE accelereaza accesarea fondurilor in tarile cu probleme - Romania e pe lista
Comisia Europeana a decis, luni, ca sase tari vor putea sa-si diminueze contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Europeana. Comisia pune la dispozitia Greciei, Irlandei, Portugaliei, Romaniei, Letoniei si Ungariei o cofinantare UE suplimentara, esentiala pentru proiectele de impulsionare a cresterii si a competitivitatii din aceste tari.

Prin urmare, ele vor putea sa-si diminueze contributia in cadrul cofinantarii, intr-un moment in care bugetele lor nationale sunt supuse unei presiuni considerabile. In acest mod, programele care nu au fost inca executate din lipsa de fonduri nationale vor putea sa fie lansate si sa injecteze bani in economie, se arata intr-un comunicat al CE.

"Aceste propuneri constituie un raspuns exceptional la circumstante exceptionale. Accelerarea acestor fonduri, impreuna cu programele de asistenta financiara, demonstreaza angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea si competitivitatea tarilor cel mai grav afectate in urma crizei financiare - contribuind in acest mod la un fel de 'Plan Marshall' pentru redresarea economica.

Aceasta decizie va injecta fonduri esentiale in economiile nationale, reducand necesitatea de cofinantare a proiectelor din bugetele nationale. Invit Parlamentul European si Consiliul sa aprobe de urgenta aceasta decizie, pentru ca fondurile sa ajunga pe teren pana in cursul primei parti a anului urmator", a delcarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Masura nu reprezinta o finantare noua sau suplimentara, ci permite plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurala si pescuitul. Contributia UE va creste pana la o valoare maxima de 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre in cauza.

Aceasta vizeaza statele membre care au fost cel mai grav afectate de criza si care primesc sprijin financiar in cadrul unui program prin intermediul mecanismului privind balanta de plati pentru tari din afara zonei euro (Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul mecanismului european de stabilizare financiara pentru tari din zona euro (Grecia, Irlanda si Portugalia).

Comisia va cere Consiliului si Parlamentului European sa adopte propunerea, printr-o procedura legislativa accelerata, pana la sfarsitul lui 2011, pentru a permite ca proiectele foarte importante sa fie transpuse in realitate cat mai curand posibil.

Aceasta masura de completare are o natura exceptionala si temporara si va lua sfarsit de indata ce statele membre vor inceta sa primeasca fonduri in cadrul programelor de asistenta financiara.

Conform Financial Times, masura reflecta disperarea cu care Europa incearca sa revigoreze economia Greciei, pentru ca tara sa poata face fata unei datorii paralizante care a necesitat deja doua bailout-uri si a amenintat moneda unica.

Potrivit unor calcule interne, cele sase tari si-ar putea vedea costurile de co-finantare reduse cu aproximativ 3 miliarde de euro in urmatorii doi ani. Oficialii spera insa ca planul va avea un impact cu mult mai mare, prin deblocarea a zeci de miliarde de euro din fondurile UE, la care multe dintre aceste guverne au avut probleme pentru a le obtine.

Noile norme, elaborate de catre Comisia Europeana, ar urma sa se aplice si platilor pentru subventiile agricole, banilor alocati sustinerii pescuitului, precum si altor parti ale fondurilor UE.

Romania, spre exemplu, scrie publicatia in cauza, a accesat pana in prezent doar 3% din cele aproximativ 30 de miliarde de euro puse la dispozitie pentru ea din fondurile pentru agricultura si dezvoltare, in cadrul bugetului UE pe 7 ani, care se desfasoara pana in 2013. Estiamrile arata ca Grecia are 12 miliarde de euro fonduri structurale neutilizate.

Propunerea a fost elaborata de catre Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Johannes Hahn, comisar regional afaceri, care supervizeaza coeziunea in cadrul UE si fondurile structurale ale bugetului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1818 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la capitolul asta, Romania mai mult da decit ia...

Udrea n-are ce sa absoarba, ca ar trebui sa dea socoteala la fiecare euro absorbit de tampoanele ei fara fund...De la FMI poate absorbi Udrea fara grija...datoria e pe spinarea poporului...

 

tarile cu probleme - Romania e pe lista

pai sefu zicea ca Romania sta mai bine decat late tari UE - si ce vedem o lista de 6 tari amarate : Greciei, Irlandei, Portugaliei, Romaniei, Letoniei si Ungariei - culmea Bulgarii nu sunt pe lista - care sunt tarile alea UE care o duc mai prost decat noi sefu?

Vorba militianului: - si la ce i-a folosit?

Sa vedem cit se vor misca si cei din Romanika si cit de bine. Pentruca U E va fi tot cu ochii pe fonduri sa nu fie nici deturnate nici delapidate. O zi buna !

 

iar se dau bani cu buletinul ...

de la UE ....

stati la rand .

 

Cesc vicios !

Problema fondurilor n-ar fi fost o problema daca exista corectitudine in accesarea acestora.In principal uriasa birocretie pentru obtinerea lor este din cauza fraudarii acestor fonduri.In realitate ele se pot obtine in mod freudulos prin relatii oneroase.Pentru acei investitori care chiar au nevoie si stiu sa intrebuinteze aceste fonduri,este greu sa le obtina.Hatisul birocratic poate fi strabatut cu perseverenta si timp disponibil.Mai exista si varianta platitilor pentru acest serviciu.Cum bani nu prea sunt si nici timp,ca doar trebuie sa munceasca ,multe fonduri raman neaccesate.Este un cerc vicios pagubos.

 

astia nu au inteles

lipsa accesări fondurilor UE este dată de bătălia
corect sau incorect
dacă o să căștige incorect
s-a dus la vale UE
dacă o să căștige corect
fondurile se vor atrage greu, pentru că cei corecți nu prea au acces real la informații, resurse,etc...

 

Romania este pe lista banilor europeni,dar guvernul mafiot PDL,nu,

..veti vedea ca se va continua tergiversarea finantarii cu fonduri europene ale proietelor si asa fara finalitate directa ale regimului nazist-PDL-udrea basescu boc,pana ce toti mafiotii [PDL vor fi fost judecati si condamnati.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor