Guvernul a gasit 50 de milioane de euro pe care sa-i imparta anual celor care vor sa faca filme in Romania

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 23:06
6775 citiri
Guvernul a gasit 50 de milioane de euro pe care sa-i imparta anual celor care vor sa faca filme in Romania

Producatorii de film pot aplica, incepand de vineri, pentru obtinerea unor finantari garantate de stat pentru pelicule romanesti si straine realizate in tara noastra, a anuntat prim-ministrul Viorica Dancila, precizand ca aceasta schema de ajutor de stat beneficiaza de un buget anual de 50 de milioane de euro.

"Un alt program guvernamental ajuns in etapa de aplicare este cel prin care sustinem sectorul cinematografic. Chiar de maine producatorii de film pot aplica pentru obtinerea unor finantari garantate de stat pentru productii romanesti si straine realizate in tara noastra. Este cea mai atractiva schema de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie, care beneficiaza de un buget anual de 50 de milioane de euro", a declarat Dancila, joi, la Palatul Victoria.

Potrivit sefei Guvernului, se urmareste stimularea productiei de filme, incurajarea initiativei private in domeniile creatiei, finantarii productiei si distribuirii filmelor romanesti sau realizate cu participare romaneasca.

"Prin acest instrument, promovam in An Centenar identitatea culturala nationala prin realizarea filmelor cinematografice si promovarea valorilor romanesti in circuitul mondial. Ajutorul de stat pentru fiecare film va fi intre 100.000 de euro si 10 milioane de euro, iar aceasta finantare se va putea acoperi pana la 45% din cheltuielile eligibile pentru productia de filme realizate in Romania si care promoveaza tara noastra, respectiv de pana la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film si productiei de film in Romania", a precizat Dancila.

Premierul a subliniat ca proiectele vor fi selectate de "o comisie alcatuita din profesionisti romani si straini".

"Romania trebuie promovata si cunoscuta in lume prin valorile, istoria si traditiile sale", a afirmat prim-ministrul.

Comisia care va selecta proiectele este formata din Adrian Titieni, actor si presedinte onorific al UNATC, Dan Pita, regizor si scenarist, Sterian Alexandru, operator imagine film si doctor in cinematografie, Stan McCoy, presedinte Motion Picture Association, si Kevin Dillon, actor de la Hollywood, potrivit documentelor publicate pe site-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
#schema ajutor cinematografie, #ajutor stat producatori filme , #finantare