Romania, fara finantare externa: Care este singura salvare

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 13:43
5725 citiri
Romania, fara finantare externa: Care este singura salvare

Pe termen scurt si mediu, Romania va avea un acces mult mai limitat la finantare externa, astfel ca trebuie sa adopte o solutie pe care nu a mizat prea mult pana acum.

Exista doua categorii de fonduri care vin din afara tarii: fondurile europene si investitiile straine (ISD). Insa, la ambele capitole, situatia nu este una prea optimista.

Rata de absorbtie a banilor europeni a fost, in octombrie, de doar 9,97%, plasand, astfel, Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana, dupa acest criteriu. De asemenea, ISD au depasit timid pragul de un miliard de euro, insuficient insa pentru a stabiliza o economie fragila.

In consecinta, singura optiune pentru Romania a ramas finantarea interna.

Acest lucru a fost evidentiat si de presedintele tarii, Traian Basescu, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

"Investitiile straine nu pot rezolva problema locurilor de munca, din cauza volumului redus. In urmatorii 4-5 ani trebuie sa ne bazam pe propriile noastre resurse: banii europeni, care in 2013 se vor ridica la circa 6 miliarde euro si redeschiderea mineritului, pentru metale al caror pret a crescut enorm pe piata mondiala, de cand Romania a sistat exploatarea acestora", a precizat seful statului.

Insa analistii sustin ca resursele domestice nu vor putea da un avant prea mare economiei Romaniei.

"Nu avem alta alternativa, insa nici banii interni nu sunt foarte mult. Acest lucru inseamna sa se apuce statul sa faca, fie drumuri, fie poduri sau ce vrea sa faca, dar nu poate obtine finantarea decat din imprumuturi. Dar daca statul se imprumuta, atunci creste deficitul.

Insa FMI si UE nu ne lasa sa cheltuim mai mult decat primim, astfel ca suntem limitati. Deci, nici fondurile interne nu vor genera o crestere economica foarte mare, pentru ca trebuie sa avem un deficit mic", a explicat Radu Ciofu, analist financiar la Transilvania Capital, pentru Ziare.com.

El sustine ca, in urmatorii 2-3 ani, economia tarii noastre se va mentine pe linia de plutire, insa nu va inregistra o crestere solida, care sa se resimta si in randul populatiei, avand in vedere ca va fi sub 1%.

Analistul Ilie Serbanescu a tinut sa precizeze ca limitarea banilor externi nu a depins de Romania, ci de contextul economic al UE.

"In conditiile actuale, fondurile externe nu vor mai veni si nu neaparat din cauza Romaniei, ci pentru ca, in perioade de restristre, capitalurile se restrang in ultima instanta in propriile redute, adica in Occident. Am mai putea sa iesim prin tarile arabe si China, daca suntem inteligenti", a declarat acesta, pentru Ziare.com.

De asemenea, el aminteste ca bancile straine nu mai dau credite, deoarece si-au incheiat rolul in Romania.

"Ele au fost aduse sau au venit cu ideea foarte clara ca noi nu avem bani si ca daca ele vor fi cat mai multe, vor aduce bani pentru dezvoltare. Din pacate, cand au dat banii, i-au dat pentru consum, si acest lucru a dezechilibrat tara noastra pentru urmatorii 20 de ani", a punctat analistul.

In plus, Ilie Serbanescu atentioneaza ca tara noastra nu poate imprumuta sume uriase pe pietele internationale.

"Creditul extern este inchis, in masura in care Romania are un buget mic, datoria publica este mica, iar in aceste conditii nu avem o capacitate deosebita de a ne imprumuta si nici de a rambursa banii", a adaugat analistul.

Serbanescu reliefeaza ca investitiile se restrang in companiile domestice si va fi o presiune imensa ca banii sa nu mai plece in alte tari, iar el mai recent plan este o Europa cu doua viteze, fondurile fiind concentrate pe zona euro.

In consecinta, Radu Ciofu considera ca cele mai importante domenii pe care se poate baza tara noastra in viitorul apropiat sunt sectorul energetic, exploatarile de resurse naturale si IT.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Romania scadere finantare externa, #Romania finantare externa, #Romania resurse interne , #finantare