18 tari trebuie sa ramburseze CE 215 milioane de euro primite pentru agricultura

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 21:02
1385 citiri
18 tari trebuie sa ramburseze CE 215 milioane de euro primite pentru agricultura
Foto: FWI

Comisia Europeana a cerut rambursarea a 214,6 milioane de euro, bani din fonduri comunitare, de la 18 tari, pentru neregulile privind cheltuirea banilor, in cadrul Politicii agricole comune.

Astfel, Bruxelles cere inapoi Frantei 71 de milioane de euro din fonduri comunitare, acordate pentru agricultura, si care nu au facut obiectul unor controale suficiente sau pentru care a fost aplicata in mod eronat legislatia europeana in 2006 si 2007, relateaza Le Figaro.

Potrivit unei surse de la Bruxelles, citata de publicatia franceza, Comisia Europeana reproseaza Frantei faptul ca nu a trnspus in legislatia nationala anumite norme de mediu, care conditionau ajutoarele primite, si ca nu a implementat instrumente eficiente de control asupra respectarii normelor ce conditionau ajutoarele.

Spania trebuie sa dea inapoi 31,7 de milioane de euro, primiti in special pentru productia de ulei de masline, domeniu in care controalele nu sunt suficiente, iar sanctiunile prost aplicate. Tara Galilor, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Polonia si Portugalia vor trebui sa dea inapoi intre 10 si 28 de milioane de euro.

In urma cu doua luni, o analiza publicata de ziarul "New York Times" arata ca o mare parte din cei 71 de milioane de euro acordati de Uniunea Europeana ca subventii pentru agricultori mergea la firme care nu aveau nimic in comun cu agricultura.

Cele mai multe fonduri au mers la firme precum marii producatori de alimente, fabrici de zahar, companii de distilare sau firme de catering pentru croaziere de lux, scriau jurnalistii de la "New York Times", notand ca tarile membre nu au transmis, in cele mai multe din cazuri, informatii complete si clare despre modul in care au fost cheltuite fondurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#rambursare fonduri europene, #fonduri agricultura rambursate, #cere bani inapoi, #fonduri Politica agricola comuna , #fonduri agricultura