Ziare.com

Comisia Europeana recupereaza sute de milioane de euro din fonduri pentru agricultura

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 19:40

   

Comisia Europeana recupereaza sute de milioane de euro din fonduri pentru agricultura
Comisia Europeana va recupera de la 13 state membre, printre care si Romania, 215 milioane de euro, reprezentand cheltuieli necorespunzatoare in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), releva un comunicat transmis vineri de executivul UE.

In cadrul asa-numitei proceduri de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana a revendicat vineri o suma totala de 215 milioane de euro, reprezentand fonduri din cadrul Politicii Agricole Comune a UE cheltuite in mod incorect de statele membre.

Totusi, pentru ca unele din aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, iar Comisia ofera o rambursare Spaniei in urma unei decizii in instanta care a invalidat o hotarare precedenta a Bruxelles-ului de recuperare a unei plati, impactul financiar net va fi de circa 94 de milioane de euro.

Banii se intorc la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementarile comunitare sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare.

In conformitate cu ultima decizie, vor fi recuperate fonduri de la 13 tari: Germania, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, Romania, Suedia si Marea Britanie.

Romania ar urma sa sufere o corectie financiara de 3,84 milioane euro, propusa pentru nerespectarea termenelor de plata.

Totusi, valoarea impactului financiar al corectiei pentru Romania va fi zero, deoarece acesta ia in considerare corectiile anterioare suprapuse si sumele deja recuperate de Comisia Europeana.

Cele mai semnificative corectii individuale sufera Portugalia - 89,4 milioane de euro (impact financiar - 88,9 milioane euro), Marea Britanie - 34,5 milioane euro (impact financiar - 32,2 milioane euro), Italia - 28 milioane euro (impact financiar - 27,9 milioane euro) si Suedia - 20,4 milioane euro.

In urma unei decizii de anul trecut a Curtii Europene de Justitie impotriva unei masuri a CE de a recupera fonduri pentru uleiul de masline, Spaniei ii va fi rambursata suma de 11,7 milioane de euro.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1827 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vede cineva ,

- in lista polonia , cehia , bulgaria ?

 

Vivat recuperatorii, aduc banii inapoi,

Iar romanii vand terenuri la chinezi si araboi!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor