Fermierii pot forma grupuri de producatori ca sa primeasca bani europeni

Joi, 17 Martie 2011, ora 08:27
3883 citiri
Fermierii pot forma grupuri de producatori ca sa primeasca bani europeni

Cei care activeaza in domeniul agriculturii pot primi bani de la stat daca devin membri ai unui grup de producatori, cu ajutorul masurii 142. Prin aceasta masura se acorda sprijin public nerambursabil de 100%, iar suma se calculeaza anual in functie de valoarea productiei comercializate.

"Infiintarea grupurilor de producatori" are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectoarelor primare agricol si silvic, prin dezvoltarea echilibrata a relatiilor dintre producatori si sectoarele de procesare si comercializare, precum si adaptarea productiei din punct de vedere calitativ si cantitativ la cerintele consumatorilor.

Prin aceasta masura se doreste incurajarea infiintarii grupurilor de producatori din sectorul agricol si silvic in vederea obtinerii de produse de calitate care indeplinesc standardele comunitare, prin aplicarea unor tehnologii de productie unitare si sprijinirea accesului la piata a propriilor membri.

Contributia publica aferenta Masurii 142 este de 138,9 milioane de euro, din care 20% contributia Guvernului Romaniei si 80% contributia Uniunii Europene.

De sprijinul acordat pot beneficia grupurile de producatori recunoscute oficial incepand cu data de 1 ianuarie 2007 pana la 31 decembrie 2013, conform prevederilor legislatiei in vigoare.

Potrivit Ghidului Solicitantului, unul dintre criteriile de recunoastere ale grupului de producatori este ca acesta sa fie persoana juridica infiintata la initiativa producatorilor agricoli si forestieri, cu scopul de a comercializa in comun produsele agricole si silvice ale membrilor, urmarind realizarea urmatoarelor obiective: planificarea si modificarea productiei conform cererii pietei, in special conform conditiilor de calitate si cantitate, promovarea concentrarii ofertei si plasarea pe piata a produselor obtinute de membrii sai, reducerea costurilor de productie si stabilirea preturilor la producator si promovarea utilizarii practicilor de cultivare, a tehnicilor de productie si gestiune a deseurilor care sa nu dauneze mediului inconjurator, in special pentru protectia calitatii apelor, a solului si a peisajului natural, precum si mentienerea si/sau promovarea biodiversitatii.

Alte conditii de recunoastere presupun ca grupul de producatori sa fie format din cel putin 5 membri, sa comercializeze cel putin 75% din productia proprie obtinuta prin

intermediul grupului de producatori, sa dovedeasca prin evidenta contabila ca are inregistrata o valoare minima a productiei comercializate, pentru grupa de produs pentru care solicita recunoasterea, de cel putin 10.000 euro, echivalent in lei.

De asemenea, grupul trebuie sa dovedeasca si ca detine un sistem centralizat de contabilitate, facturare, inregistrare si urmarire cantitativa, calitativa si valorica a productiei membrilor. Membrii grupului de producatori au obligatia de a plati contributiile financiare prevazute in actul constitutiv pentru infiintarea si functionarea grupului de producatori.

In cadrul Masurii 142 se acorda sprijin pentru grupurile de producatori care activeaza in sectorul agricol (culturi de cam, horticultura, viticultura, cresterea animalelor) si in sectorul forestier (produse lemnoase, produse nelemnoase). Pentru obtinerea avizului de recunoastere, grupul de producatori trebuie sa se adreseze Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului, unde acesta isi desfasoara activitatea.

Conditiile de recunoastere a grupurilor de producatori vor putea fi revizuite intr-o perioada de 2 ani de la lansarea programului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#proucatori agricoli, #bani agricultura, #agricultura Romania , #fonduri agricultura