Romania este beneficiar net in relatia cu UE - raport

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:33
3266 citiri
Romania este beneficiar net in relatia cu UE - raport

Romania a primit cu aproape 12 miliarde de euro mai mult de la Uniunea Europeana decat a dat, arata statisticile Ministerului Finantelor pentru perioada scursa de la aderarea din 2007 si pana la sfarsitul anului trecut, potrivit raportului Societatii Academice din Romania (SAR) pe 2014.

Astfel, suma totala trimisa catre bugetul comunitar de catre Romania a fost de 9,2 miliarde de euro, in schimb a primit prin intermediul prefinantarilor, rambursarilor si a platilor directe peste 21 de miliarde de euro (vezi tabelul de mai jos).

Sumele primite includ si subventia la hectar pentru Agricultura, bani primiti fara niciun fel de conditii, ci doar in baza unei cereri de plata din partea beneficiarilor. Aceste sume s-au ridicat in intervalul 2007-2013 la 5 miliarde de euro, se arata in raportul SAR.

Daca scadem subventia la hectar din surplusul de 12 miliarde de euro, Romania tot ramane cu un surplus de aproximativ 7 miliarde de euro.

Putem concluziona ca intre 2007-2013 Romania a fost un beneficiar net chiar si fara platile directe pe suprafata, desi balanta financiara este considerabil mai mica, mai ales intre 2010-2011.

Pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor primite de la Uniunea Europeana in perioada urmatoare, raportul SAR recomanda:

- Continuarea si finalizarea implementarii proiectelor existente;

- Incheierea unui Acord de Parteneriat coerent

- Utilizarea mai eficienta a Programului Operational Asistenta Tehnica (POAT) ;

- Planificarea si monitorizare strategica a cheltuielilor prin Planurile de Dezvoltare Regionala 2014-2020;

Toate aceste recomandari sunt prezentate in capitolul III din Raportul anual al SAR pe 2014, intitulat "Ce am invatat din proasta gestiune si planificare a fondurilor europene".

Raportul va fi oficial prezentat vineri, 4 aprilie, cu prilejul unei mese rotunde organizate de SAR cu tema "Cum facem din integrarea europeana un succes". Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, va fi prezent la manifestare si va rosti o alocutiune pe tema "Cum facem din integrarea europeana un succes".

Tabel: Guvernele Romaniei, sumele incasate si platite catre bugetul UE si balanta financiara dintre Romania si UE intre 2007-2013

Citeste si:
Laura Codruța Kovesi ar putea lăsa România fără fonduri europene. Legea care a supărat-o pe fosta șefă a DNA
Laura Codruța Kovesi ar putea lăsa România fără fonduri europene. Legea care a supărat-o pe fosta șefă a DNA
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat joi, 30 iunie, că ia în calcul posibilitatea de a sesiza Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiţionarea a...
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...