Basescu: Ponta minte in legatura cu POSDRU - A acceptat corectii uriase

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 21:19
5139 citiri
Basescu: Ponta minte in legatura cu POSDRU - A acceptat corectii uriase
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe premierul Ponta ca nu a spus adevarul in urma cu doua zile cand a anuntat ca pe o mare realizare deblocarea fondurilor europene din cadrul POSDRU.

Intr-o declaratie de presa tinuta la Palatul Cotroceni, presedintele a subliniat mai intai ca relatia Romaniei cu Uniunea Europeana "se deterioreaza continuu", dovada fiind faptul ca "in luna noiembrie guvernul a primit o avalansa de scrisori care nu ii aduceau neaparat cele mai bune vesti".

Basescu: Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit. Doctorul Ponta e mincinos!

Seful statului a ironizat "sceneta jucata" de Victor Ponta intr-o emisiune la Realitatea TV in care premierul era laudat si felicitat de moderator pentru deblocarea fondurilor.

"I-a mintit pe romani, face parte din modul lui de guvernare. A spus: S-au deblocat banii! In scrisoare scrie ca s-au constatat progrese, si era timpul. Pe urma insa vin realitatile: Guvernul Ponta, de dragul de a putea sa faca sceneta cu ziaristul de la Cluj, a acceptat anulari de finantari cu 25%. Asa inseamna ca toti cei care au primit finantari pe POSDRU trebuie sa ramburseze 25% din ce au primit. Si vorbim de Universitati, IMM, oameni care au vrut sa isi faca o afacere.

Pentru ca in timpul campaniei sa poata avea loc sceneta cu ziaristul cazut in extaz, guvernul a acceptat fara nicio retinere corectii de 25% pe banii pe care i-a dat deja", a declarat presedintele.

Traian Basescu a mai subliniat: "guvernul a fost incompetent in negociere si, pentru ca nu a facut nimic de la instalare si pana la auditul din noiembrie, a acceptat fara remuscari" aceste corectii, apreciins ca este vorba despre "sume foarte mari".

Ponta anunta ca a primit oficial scrisoarea privind deblocarea POSDRU

Mai mult, presedintele a dezvaluit ca in aceeasi scrisoare trimisa de CE guvernului Ponta se precizeaza ca "toate facturile trebuie refacute cu aceasta reducere de 25% pana la data de 15 decembrie", pentru ca "pana la 31 decembrie sa se faca plati pana la 130 de milioane de euro", daca vrem ca Romania sa nu aiba sume dezangajate.

"Avem o problema pe care o vor suporta beneficiarii de resurse pe POSDRU si domnul Ponta a preferat sa nu le spuna acest adevar inainte de 9 decembrie(...) Putea sa negocieze o corectie mai mica, 25% e uriasa", a subliniat inca o data presedintele.

In acelasi context, Traian Basescu a reamintit si scrisoarea Comisiei Europene din 5 decembrie in care guvernul e atentionat ca desemnarea membrilor in noua conducere a ANRE e "inacceptabila", pentru ca s-a facut in mod netransparent si fara o informare publica prealabila.

Chitoiu, certat de CE pentru modul in care au fost numiti unii reprezentanti ai ANRE

O alta scrisoare primita de guvernul Ponta de la Bruxelles, de data aceasta in data de 15 noiembrie, a fost, in opinia presedintelui, "de o ironie rece si dura".

Traian Basescu a declarat ca guvernul Ponta a cerut sa poata sa utilizeze bani europeni pentru plata mai buna a celor care lucreaza cu fonduri europene, in conditiile in care acestia oricum sunt platiti foarte bine, "fara criterii de performanta".

"Personal, nu as fi vrut sa fi fost unul dintre cei care au primit scrisoarea din 15.11. in care se spune 'poate va reformati, poate va faceti o evaluare a personalului, poate gasiti criterii de plata, poate introduceti oamenii in cursuri de specializare, si pe urma discutam sa dam bani europeni pentru a le creste salariile'.

Scrisoarea este de o ironie rece si dura si nu as vrea sa fi fost destinatarul ei vreodata. Solicitarea a fost neinspirata atata vreme cat performantele sunt atat de slabe", a mai afirmat Traian Basescu.

#Basescu corectii POSDRU, #Ponta deblocare POSDRU, #Basescu Ponta scrisoare ANRE , #fonduri europene structurale