Ziare.com

Lazaroiu: Stam prost la capitolul absorbtia fondurilor europene

Sambata, 20 August 2011, ora 18:33

   

Lazaroiu: Stam prost la capitolul absorbtia fondurilor europene
Aplecarea politicianului spre banii care pot fi manipulati mai usor, super-birocratizarea, lipsa unei monitorizari si a unei strategii coerente pentru absorbtia fondurilor structurale sunt, in opinia ministrului Muncii, Sebastian Lazaroiu, principalele cauze ale gradului mic de absorbtie a fondurilor structurale, considerate o sansa importanta pentru economia Romaniei.

"Cresterea firava a economiei pe care am avut-o s-a datorat in buna masura banilor europeni. Avem o rata mica de absorbtie, dar chiar si asa banii europeni din ultimii doi ani au ajutat economia sa isi revina. Am avut trei trimestre consecutive de crestere economica, iar banii europeni au insemnat enorm, la fel ca investitiile publice - niciun stat european nu a alocat 7% pentru investitiile publice. Stam prost la capitolul absorbtie. Avem 30 de miliarde de euro pe care pana in 2015 ar trebui sa-i luam, iar noi nu am reusit sa absorbim decat 3,5%, ceea ce e foarte putin", a declarat, sambata, ministrul Muncii, prezent la scoala de vara de la Sulina.

Intrebat despre cauzele gradului mic de absorbtie a fondurilor structurale, Sebastian Lazaroiu a sustinut ca prima dintre acestea "tine de o anumita inertie a politicianului", referindu-se la oameni care au ocupat pozitii inalte la un moment dat - ministri, secretari de stat.

Reguli stricte pentru bani europeni

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Banii europeni se cheltuie cu reguli foarte stricte, se verifica modul in care se cheltuie, in timp ce in cazul banilor din buget nu te intreaba nimeni nimic. Banii din bugetul de stat au putut fi mai usor "vamuiti" decat banii europeni si toata lumea a preferat sa mulga bugetul de stat si a ignorat banii europeni. Iar asta a fost una din cauze - aplecarea politicianului spre banii care pot fi manipulati mai usor", a afirmat ministrul Muncii.

O alta cauza, in opinia sa, este super-birocratizarea auto-impusa de Romania, de teama de a nu fi fraudate fondurile, ceea ce a prelungit procesul de absorbtie.

"Acum s-au mai relaxat un pic si probabil ca ar mai trebui relaxate un pic in special termenele pentru licitatii. O alta cauza - nu s-a urmarit derularea contractelor semnate. Unele proiecte nici macar nu au inceput, desi au primit prefinantare. Cei de la Bruxelles ne cer sa facem o verificare la sange a tuturor proiectelor, sa le oprim pe cele care nu se misca, sa le luam banii si sa-i realocam spre alte proiecte. Pana nu facem asta inca nu putem trimite facturi la Bruxelles", a mai spus Sebastian Lazaroiu.

De asemenea, o alta cauza ar fi, potrivit ministrului, inexistenta unei coordonari a proiectelor europene sau a unei institutii care sa monitorizeze si sa realizeze o strategie de absorbtie a fondurilor structurale, dupa modelul tarilor vecine Bulgaria si Polonia, care sa duca la cresterea gradului de absorbtie.

"De aceea este nevoie de o autoritate la nivelul Guvernului, chiar de un minister, care sa se ocupe doar de aceste fonduri si sa coordoneze toate programele. Fiecare program va ramane la ministerul lui, dar trebuie sa fie un "cap limpede" care sa coordoneze toate aceste proiecte. Polonezii si bulgarii au facut asta, iar in sase luni au inregistrat o explozie a gradului de absorbtie", a aratat ministrul Muncii.

Sebastian Lazaroiu a participat sambata la scoala de vara "Comunitati romanesti, identitate europeana", organizata de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Agentia Nationala pentru Tineret si Sport, la care sunt prezenti circa 200 de studenti din afara granitelor, bursieri ai statului roman.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 795 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La ce statzi bine?!

La iesit pensionari din sistem!? Acolo v-atzi facut planul cincinal!?

 

 

Cotizam mult si folosim putin

Unde nu e rost de furat guvernantii nu se inghesuie. Procentul de incredere in guvern si administratia locala va fi din ce in ce mai legat de procentul de absorbtie a fondurilor europene.

 

 

Are balta peste!

Broaste nu prea mai sunt...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor