Problema fondurilor UE: cine-i vinovat, ce riscam si cum reparam

Marti, 22 Mai 2012, ora 15:35
3721 citiri
Problema fondurilor UE: cine-i vinovat, ce riscam si cum reparam

Comisia Europeana (CE) ar putea bloca 3,5 miliarde de euro pentru Romania, din cauza neregulilor gasite in urma auditului realizat pentru Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU).

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania risca sa piarda definitiv fonduri europene de 100 de milioane de euro in acest an si 1,1 miliarde de euro anul viitor prin POSDRU, din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului in intervalul 2010-2011.

Ponta denunta jaf cu fonduri UE: Botis, Lazaroiu si Sulfina Barbu, vinovati

"Semnalele de la Comisia Europeana sunt in acest sens. E foarte probabil ca, in zilele imediat urmatoare, sa vina o scrisoare de la Comisia Europeana cu decizia de suspendare", a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ca urmare a problemelor constatate de misiunile de audit din partea CE, din aprilie si mai, Romania ar putea ramane fara o mare parte din cele aproape 3,5 miliarde de euro, cate avem alocate pe perioada 2007-2013, din care nu am reusit sa tragem doar 5%.

In plus, bugetul de stat pentru 2013 va trebuie sa suporte aceste plati, in absenta banilor europeni.

"Orban a sesizat. Asta este marea problema. Pentru ca primul pe care l-am intrebat a fost Orban. Mi-a aratat ca a sesizat de fiecare data catre premierul Boc, catre cei trei ministri (ministri ai Muncii - Ioan Botis, Sebastian Lazaroiu, Sulfina Barbu, n.red.). Nu s-a intamplat niciodata nimic pentru ca erau toti acolo in retea", a mai spus Ponta.

Comisia Europeana a anuntat, luni, ca nu a luat o decizie privind o eventuala suspendare a platilor in POSDRU pentru Romania.

"Luarea oricarei decizii privind suspendarea va dura in orice caz cateva saptamani deoarece autoritatile romane vor primi ocazia de a comenta constatarile", a explicat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca.

"Comisia apreciaza ca autoritatile romane urmaresc cazul extrem de indeaproape si ca si-au indicat determinarea de a lua actiuni hotarate in cazul in care auditul va releva probleme", se mai arata in precizarea Comisiei Europene. Jonathan Todd a mai spus ca Executivul UE "urmareste indeaproape evolutiile" si lucreaza cu autoritatile romane in acest dosar.

Care sunt principalele probleme ale POSDRU

Consultantul pe fonduri europene al M27 Euronet, Cosmin Dragoi, a explicat de ce riscam o dezangajare de fonduri.

"In aceasta situatie s-a ajuns, intr-adevar, printr-o gestionare deficitara a fondurilor si printr-o functionare slaba a autoritatii de management, adica fiecare director de autoritate a evitat sa ia masurile potrivite pentru a debloca programul si pentru a pune in functiune autoritatea. Din acest motiv avem o gramada de proiecte aprobate si nesemnate, proiecte in implementare catre care nu s-au mai facut plati, sau plati intarizate pana la 300 de zile", a mentionat Cosmin Dragoi, pentru Ziare.com.

"Am ajuns la un mare blocaj, care este relevant din prisma absorbtiei de fonduri europene, pentru ca POSDRU gestioneaza o mare parte din fondurile europene. Nu e cea mai mare problema a fondurilor, dar este una majora", a adaugat acesta.

Cosmin Dragoi considera ca nu vom mai putea accesa fonduri pana in 2014, iar pana atunci ar trebui sa restructuram totul.

"Este destul timp, ca pana peste doi ani, sa se faca pregatirile necesare pentru urmatoarea alocare financara, ce ar presupune sa fii invatat din greselile anterioare si sa schimbam sistemul care a functionat defectuos pana acum, adica birocratia, numarul mic al angajatilor din sistem, greutatea cu care s-a facut absorbtia, toate acestea ar trebui imbunatatite si optimizate pentru urmatoarea alocare financiara", a afirmat acesta.

Romania are o inflatie de proiecte, astfel, la 19,2 miliarde de fonduri structurale, exista proiecte de 36,1 miliarde de euro, din care deja 21,3 miliarde de euro sunt respinse sau in curs de evaluare, si doar 13 miliarde de euro au fost contractate, iar rambursari din partea CE, doar 1,2 miliarde de euro.

"Cam 40% dintre aceste proiecte nu pot fi finantate din fonduri europene, ma refer la cele care au nevoie de expertize si analize, care le blocheaza pe celelalte", a avertizat analistul si secretarul Consiliului Consultativ al premierului, Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

In plus, el a atras atentia ca, anul viitor, bugetul de stat va trebui sa suporte cheltuielile pentru aceste proiecte.

"Daca de la UE nu am primit decat 7% din total, de la bugetul de stat am dat 17% pentru finantarea proiectelor, din cauza imposibilitatii finantarii din partea CE. Altfel spus, dupa ce ca avem o pierdere destul de mare pentru ca finantam prin cote de finantare bugetul UE, mai suntem obligati sa compensam acele sume de la bugetul de stat", a reiterat acesta.

Un exemplu pozitiv pentru absorbtia fondurilor UE este Polonia, care are o rata de absorbtie de peste 80%, adica 47 de miliarde de euro.

"In aceasta tara s-a putut atinge o tinta atat de mare, pentru ca acolo exista o singura institutie care coordoneaza totul", a mai spus Blanculescu.

Singura solutie salvatoare

Potrivit Consiliului Consultativ, singura solutie care va salva fondurile europene este aceea a restructurarii autoritatii care se ocupa de ele si infiintarea unei structuri de tip Project Management Office (PMO), care sa aiba rolul de mecanism central de monitorizare activa a proiectelor in diverse stadii, in care sa intre reprezentanti ai autoritatilor de managemnt si ai Ministerului Afacerilor Europene.

"Lipseste unitatea centrala de coordonare, fiecare minister fiind responsabil pentru implementarea fondurilor in domeniul sau. Toti ministrii au vrut sa aiba jucaria proprie in ograda proprie, astfel ca au faramitat intreaga constructie, ceea ce a condus la aceste rezultate slabe pe POSDRU", a opinat Ionel Blanculescu.

"In acest moment, Romania se afla intr-un sens giratoriu, iar pentru ca sa nu ne mai invartim in cerc degeaba, ar trebui sa o luam pe un drum cu un sens unic, adica spre absorbtia fondurilor europene. Iar pentru acest lucru trebuie infiintata acea organizatie de tip PMO, idee pe care Consiliul Consultativ i-a trimis-o deja premierului", a conchis analistul.

In februarie 2012, CE a decis intreruperea platilor pentru POSDRU, in urma neregulilor gasite la contractele derulate, insa a acestea au fost reluate in luna aprilie.

Tara noastra nu este singura care a avut probleme de acest gen, 16 din 27 state UE au fost supuse unor proceduri de intrerupere a platilor din Fondul social european. Intre statele in care Comisia a constatat deficiente se numara Marea Britanie, Franta, Italia, Ungaria, Bulgaria sau Belgia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#CE suspendare plati POSDRU, #Romania suspendare plati POSDRU, #suspendare fonduri europene, #probleme fonduri europene , #fonduri europene structurale
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza Dan-Ionescu
Dan-Ionescu
rank 5