Constantin: Rata de absorbtie a fondurilor europene depaseste 50% in agricultura

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 16:36
2231 citiri
Constantin: Rata de absorbtie a fondurilor europene depaseste 50% in agricultura
Foto: gov.ro

Rata de absorbtie a fondurilor europene in agricultura depaseste 50%, fapt ce creeaza premisele unei perspective financiare 2014-2020 la fel de bune, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul deschiderii celei de-a XVII-a editii a Targului International "Indagra".

"Numai in anul 2012, daca bugetul agriculturii nu a fost atat de bun si nu a atins nici macat 1% din Produsul Intern Brut (PIB), fondurile europene pe care le avem la dispozitie sunt in jur de 1,5% din PIB. Sunt bucuros ca, intr-o perioada in care vorbim de foarte multe lucruri negative care s-au intamplat in acest an legat de fondurile europene, putem vorbi pe zona de agricultura de un nivel de absorbtie care depaseste 50%.

Leonard Orban: E nevoie de modificari legislative pentru deblocarea fondurilor europene

Putem sa vorbim ca, dintr-un pachet financiar de opt miliarde de euro pe care il avem la dispozitie, in acest an, Romania si fermierii din Romania au putut sa atraga si sa rambursam chiar de la Comisia Europeana peste patru miliarde de euro", a precizat Constantin.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca singura solutie pe care o avem de la nivel european o reprezinta "perspectiva anului 2014" si intarirea in Romania a rolului pe care il vor avea fondurile mutuale pentru a compensa eventualele pierderi generate de seceta.

"Pentru a nu mai fi dependenti de vreme, am solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru ca din anul 2014 sa incepem investitii in ceea ce inseamna reabilitarea sistemului de irigatii, cu o preocupare crescuta pe ceea ce inseamna resursa de apa care, din pacate, este epuizabila, cu o grija importanta pentru componenta de mediu, gasirea de solutii astfel incat sa nu fie afectat nici mediul, nici resursele naturale, dar in egala masura sa vorbim de competitivitate in agricultura romaneasca", a completat Constantin.

Declaratiile Ministerului Agriculturii vin in contextul in care alte proiecte europene au probleme.

Astfel, directorul general al AMPOSDRU, Cristian Ababei, a declarat ca o suma totala de aproximativ 400 de milioane de euro, din programul POSDRU, insa acesti bani nu au fost decontati de la Comisia Europeana, intrucat nu au fost trimise cereri de rambursare.

Proiecte POSDRU: 400 milioane euro platite de la buget, dar nedecontate de CE

Premierul Victor Ponta a precizat, totusi, ca vor fi reluate platile pentru proiectele din POSDRU, in decembrie.

De altfel, Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor romane, prin care informeaza ca s-a decis presuspendarea a trei programe confinantate prin fondurile structurale.

Comisia Europeana ne-a oprit finantarea pe trei programe operationale

Programele vizate sunt Transport, Regional si Cresterea Competitivitatii Economice, unde sunt probleme legate de achizitiile publice, gestiunea financiara, prevenirea si detectarea fraudelor si conflicte de interese. In total, programele valoareaza peste 10 miliarde de euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Constantin absorbtie fonduri agricultura, #Constantin fonduri europene agricultura, #absorbtie fonduri europene agricultura , #fonduri europene structurale