Cu cat ar putea creste PIB-ul o absorbtie de 60% a fondurilor UE

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 19:32
2031 citiri
Cu cat ar putea creste PIB-ul o absorbtie de 60% a fondurilor UE

O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit unui studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice - CEROPE.

Potrivit studiului "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar", o absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an.

"Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu).

Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare se va putea trece la o organizare de tip mixt", se arata in document.

Potrivit sursei citate, in procesul de negociere a modificarilor aduse Bugetului UE pentru perioada 2014-2020, Romania ar trebui sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica.

"De exemplu, abordarea principiala ar putea avea in vedere favorizarea acelor elemente de negociere care sunt in concordanta cu Strategia Europa 2020, dar si a considerentelor economice fata de cele sociale sau politice, avand in vedere ca Europa cunoaste in primul rand o pierdere de competitivitate economica la nivel mondial.

Abordarea pragmatica ar trebui sa tina seama de limitarile inerente impuse de criza economica si financiara, precum si de existenta unor mari divergente de opinii pe fiecare problema in parte, ceea ce va impune constituirea de aliante ad hoc. Totodata, pragmatismul inseamna a nu sprijini anumite politici care, dintr-un motiv sau altul, nu au nicio sansa de a fi adoptate (de exemplu, taxa pe tranzactii financiare)", explica studiul.

"Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar" a fost realizat de Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Anghel, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#absorbtie fonduri europene, #crestere PIB, #studiu fonduri CEROPE , #fonduri europene structurale
Comentarii
Poza just_comment
just_comment
rank 5
Poza Terente
Terente
rank 2
Depinde cine le absoarbe...