Cum se apara Ministerul Fondurilor europene, dupa ce a fost urecheat de Comisia Europeana

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 16:02
2719 citiri
Cum se apara Ministerul Fondurilor europene, dupa ce a fost urecheat de Comisia Europeana

Ministerul Fondurilor Europene a transmis ca Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 va fi transmis Comisiei Europene (CE) la sfarsitul lunii ianuarie, iar in document au fost integrate deja unele dintre comentariile primite de la serviciile CE in decembrie.

Clarificarile vin ca reactie la criticile aduse Romaniei de catre expertii CE, conform carora prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor europene in anii 2014-2020 este una lipsita de viziune strategica si prea vaga.

De asemenea, Acordul de Parteneriat nu arata ca lectia data de esecul cheltuirii banilor din fondurile UE a fost valorificata, mai sustine institutia europeana.

Expertii CE cearta autoritatile romane: Fara viziune, cu lectii neinvatate

Astfel, reprezentantii Ministerului de resort amintesc ca prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 a fost transmisa serviciilor Comisiei la inceputul lunii octombrie 2013, in cadrul dialogului informal purtat pentru pregatirea documentelor de programare pentru perioada 2014 - 2020.

Ulterior, in luna decembrie 2013, Comisia a transmis o serie de comentarii pe marginea documentului, iar ulterior reprezentantii autoritatilor romane au discutat cu partenerii comunitari despre acestea.

"In urma discutiilor, unele comentarii a fost integrate in actuala versiune de lucru a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020, in cazul altor comentarii s-a ajuns la o pozitie comuna a celor doua parti, dar au fost si comentarii pe care serviciile Comisiei le-au retras ca urmare a argumentelor aduse de partea romana. Discutiile dintre autoritatile romane si reprezentantii Comisiei sunt o etapa fireasca in cadrul procesului de negociere dintre un stat membru UE si Comisia Europeana", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Ministerul sustine ca Romania a avut o abordare proactiva in pregatirea documentelor de programare pentru perioada 2014 - 2020 si a inceput din timp dialogul informal cu reprezentantii Comisiei.

"Conform prevederilor regulamentelor europene, statele membre au la dispozitie patru luni de la aprobarea regulamentelor pentru a transmite formal Acordul de Parteneriat. Regulamentele au fost publicate in Jurnalul Oficial al UE la sfarsitul lunii decembrie 2013, ceea ce inseamna ca nu exista nicio intarziere in procesul de pregatire si transmitere a documentului catre CE", se mai arata in comunicat.

Ministerul aminteste ca alte state membre UE nu au trimis pana in prezent niciun document de programare serviciilor Comisiei Europene.

Potrivit expertilor CE, in varianta de Acord trimisa de Romania, definitia prioritatilor de finantare este de multe ori prea vaga ori generica pentru a se intelege scopul efectiv al actiunii, in timp cel lipsa prioritatilor este prea larga.

De asemenea, se arata ca lectiile invatate in perioada 2007-2013, cand Romania nu a putut atrage fondurile europene avute la dispozitie, ar trebui mai bine valorificate.

C.P.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#reactie MFE critici CE, #Romania critici Comisia Europeana, #Comisia Europeana critici Romania fonduri, #Romania criticata fonduri europene , #fonduri europene structurale