Rambursarile POSDRU nu intra la buget anul acesta. Teodorovici, trimis la Bruxelles

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 13:39
2324 citiri
Rambursarile POSDRU nu intra la buget anul acesta. Teodorovici, trimis la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca rambursarile pentru unele programe din fonduri europene nu vor fi platite de Comisia Europeana anul acesta, asa cum a fost estimat in mod "hiper-optimist", si i-a cerut ministrului de resort sa plece la Bruxelles imediat dupa 1 ianuarie, pentru a discuta problema.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul a aratat ca, daca pentru Programul Operational de Mediu platile de la Comisia Europeana au intrat la buget anul acesta, la alte programe "nu au intrat banii europeni, asa cum se previzionasera intr-un mod hiper-optimist".

Ponta: Toti ministrii sa aiba pregatit bugetul pe 7 ianuarie

In acest context, Victor Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca la inceputul anului sa plece la Bruxelles pentru a discuta cu comisarii europeni masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile romane.

"Domnul ministru Teodorovici, dupa 1 (ianuarie - n.r.) mergeti imediat la Bruxelles sa discutati cu comisarul Hahn si cu comisarul Andor, sa discutati direct ceea ce avem de facut de la inceputul anului", i-a cerut Ponta lui Teodorivici.

In sedinta de saptamana trecuta, premierul l-a intrebat pe ministrul Fondurilor Europene daca Romania va primi la sfarsitul acestui an o parte din fonduri de la Comisia Europeana pentru programul privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), iar acesta a aratat ca se discuta cu oficialii CE pentru a vedea "daca este posibil, pana la final de an, sa intre anumite fonduri".

Ministrul a adaugat ca pentru Programul Operational Regional (POR) au intrat deja fonduri la buget.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat vineri, in timpul audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului, ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost partial deblocat, un nou audit fiind insa asteptat la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

Situatia fondurilor europene

In urma unei misiuni de audit desfasurate la sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana a solicitat Guvernului, intr-o scrisoare oficiala, sa trimita inainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plata care sa includa o suma corectata, corespunzatoare cu 25% din cheltuielile declarate catre Comisie de la inceputul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane pana in noiembrie 2011.

Comisia a recomandat totodata ca autoritatile romane sa transmita o cerere de plata separata inainte de sfarsitul lunii decembrie 2012, cuprinzand sumele procesate pe baza procedurilor de verificare imbunatatite, dar care sa includa si rata de corectie financiara medie de 25%.

"Avand in vedere numarul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor imbunatatite, este prea devreme pentru a fi siguri in privinta eficientei verificarilor de administrare. Prin urmare, va fi necesara o noua misiune de audit odata ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienta procedurilor imbunatatite de verificari de administrare. Se prevede ca aceasta misiune sa se desfasoare in primul trimestru al anului 2013. (...) Plata acestei de-a doua cereri de plata (precum si a cererilor ulterioare) ar trebui sa se faca odata ce se confirma impactul pozitiv al imbunatatirilor de sistem mentionate mai sus", se arata in scrisoarea transmisa autoritatilor romane.

Rugat atunci sa precizeze unde anume in textul scrisorii este indicata deblocarea POSDRU, consilierul premierului Eugen Teodorovici a aratat ca in nicio comunicare a Comisiei nu sunt folosite formulari atat de explicite, iar trimiterea cererilor, chiar cu corectii de 25%, constituie de fapt prima etapa a deblocarii programului.

Intrebat daca, pana la plata fondurilor de catre CE, Guvernul va plati de la buget beneficiarii POSDRU, Teodorovici a aratat ca intre timp Guvernul "cauta solutii" pentru a asigura aceste fonduri pana la finalul anului curent. Potrivit acestuia, sumele necesare ar fi de circa 100 milioane euro.

Cu putin inaintea alegerilor parlamentare, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe premierul Ponta ca a mintit privind deblocarea platilor pe programul POSDRU de catre Comisia Europeana.

#rambursari POSDRU buget, #bani POSDRU buget, #fonduri europene 2012 , #fonduri europene structurale