Romania a atras 4,4 miliarde de euro din fondurile europene destinate dezvoltarii rurale

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:40
2555 citiri
Romania a atras 4,4 miliarde de euro din fondurile europene destinate dezvoltarii rurale

Romania a atras pana la finele anului trecut peste 4,39 miliarde euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 44% din suma totala alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Pana in prezent, APDRP a incheiat 64.845 contracte de finantare pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala, cu o valoare nerambursabila de 5,1 miliarde euro. Aceasta suma reprezinta o valoare contractata de peste 70%, raportat la intreaga suma din PNDR alocata masurilor de investitii.

Pentru proiectele de investitii au fost depuse 117.221 de cereri de plata, cu o valoare nerambursabila de peste 2,7 miliarde euro. In cadrul angajamentelor incheiate pentru masurile care vizeaza platile compensatorii acordate pe suprafata si platile nationale directe complementare au fost efectuate plati in valoare totala de peste 1,7 miliarde euro.

Potrivit datelor APDRP, suma platita pana la finele anului 2012 se ridica la 4,39 miliarde euro, adica o absorbtie efectiva de 43,88% raportat la suma totala alocata pentru PNDR. De asemenea, in prezent se afla in etapa de verificare aproape 6.957 de cereri de plata pentru masurile de investitii, insumand peste 102,1 milioane euro.

Astfel, pana la inceputul anului 2013, numarul cererilor de finantare conforme depuse la APDRP a ajuns la 139.623, insumand o solicitare de peste 17 miliarde euro fonduri europene nerambursabile. Raportat la alocarea de 10 miliarde euro, pentru intreaga perioada de implementare a PNDR 2007 - 2013, interesul pentru fonduri nerambursabile pentru investitii in agricultura, inregistrat pana in acest moment, reprezinta 175%.

Fata de numarul cererilor de finantare depuse pana la sfarsitul anului 2011, solicitarile au crescut cu 68%.

"Beneficiarii au inteles repede ca dezvoltare rurala inseamna mai mult decat agricultura, asa incat solicitarea de fonduri pentru finantarea activitatilor non-agricole, pentru masura 312 'Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi', de exemplu, reprezinta astazi 252% fata de suma alocata. Dezvoltarea Rurala este un concept care trebuie sa duca, in cele din urma, la cresterea calitatii vietii in mediul rural si, in acelasi timp, la reducerea gradului de dependenta fata de agricultura", a precizat director general al APDRP, George Turtoi.

Potrivit datelor APDRP, in 2012 au fost depuse 40.375 proiecte, pentru care s-au solicitat 2,163 miliarde de euro.

PNDR 2007 - 2013 este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania.

Alocarea totala prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, pentru perioada 2007 - 2013, bani europeni care pot fi atrasi pana in 2015.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#fonduri europene dezvoltare rurala, #fonduri structurale dezvoltare rurala, #fonduri europene dezvoltare rurala 2012 , #fonduri europene structurale