Romania, din nou Cenusareasa fondurilor europene - ce probleme intampina tara noastra

Marti, 11 Martie 2014, ora 16:23
4389 citiri
Romania, din nou Cenusareasa fondurilor europene - ce probleme intampina tara noastra
Foto: Erste Bank

Romania a obtinut cele mai putine fonduri europene in cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, potrivit unui raport al Erste Bank, grup care detine BCR.

Documentul arata ca tara noastra se plaseaza pe ultimul loc in randul statelor din Europa Centrala si de Est (ECE), cu o suma de 164 euro pe cap de locuitor pe an.

Pe baza acestui indicator, Estonia se afla in frunte cu aproximativ 387 euro anual pe cap de locuitor, urmata de Slovacia cu 369 euro de persoana.

Raportul Erste Bank arata ca, in total, Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Croatia vor primi fonduri europene in valoare de 167,1 miliarde euro in programul de finantare pentru perioada 2014-2020.

Polonia este castigatoarea negocierilor privind miliardele de euro din fondurile UE. Cea mai mare economie din ECE ar trebui sa primeasca 77,6 miliarde de euro, adica aproape jumatate din totalul alocat pentru regiune si cea mai mare suma totala alocata unui stat membru UE, arata Erste.

Pe de alta parte, Romania poate accesa finantare de 22,9 miliarde euro (13,8% din total), Cehia si Ungaria cate 21,9 miliarde euro (13,2%, respectiv 13,1%), Slovacia 13,9 miliarde euro (8,4%), iar Croatia 8,6 miliarde euro (5,1%).

Record absolut: Cati bani a incasat Romania intr-o singura zi din fonduri europene

Totodata, tara noastra figureaza in raportul Erste Bank cu cele mai reduse fonduri europene alocate pentru sectorul educatiei, cercetarii si dezvoltarii, adica mai putin de 8% din finantarea totala disponibila pentru perioada 2014-2020. Situatia este similara Ungariei, cu o alocare de sub 10%, fata de 20% in Cehia, 15% in Polonia, respectiv 14,5% in Slovacia.

Ratele de absorbtie se pot imbunatati considerabil - birocratia excesiva este principalul obstacol

Dintre tarile luate in calcul, doar Polonia a reusit sa atraga doua treimi (67,9%) din fondurile UE care i-au fost alocate pentru exercitiul precedent, din 2007-2013.

Tarile baltice sunt campionii regionali la utilizarea fondurilor UE. Ungaria (59,3%), Slovacia (52,6%) si Republica Ceha (51,1%) au reusit sa absoarba peste jumatate din fondurile europene care le-au fost alocate, in timp ce Romania a ramas in urma, cu o rata de utilizare a fondurilor de 37,8%, se arata in raport.

Insa tara noastra are inca statutul de nou-venit, intrucat a aderat la UE abia in 2007.

"Bilantul slab al Romaniei in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene ar putea fi determinat de lipsa experientei si de slaba performanta a administratiei publice. Cu toate acestea, Romania inca mai are posibilitatea sa isi imbunatateasca acest bilant datorita 'regulii N+3', care pune la dispozitia tarii inca trei ani pentru a cheltui banii alocati pentru perioada anterioara", a declarat Jan Jedlicka, seful Biroului UE al Ceska Spořitelna si autorul raportului.

C.P.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Romania fonduri europene 2014 2020, #Romania absorbtie fonduri europene, #fonduri europene Romania , #fonduri europene structurale