Romania "zboara" din lista proiectului pilot al UE de crestere a absorbtiei fondurilor europene. Comisia va ajuta Bulgaria si alte 4 state

Sambata, 26 Mai 2018, ora 08:33
14419 citiri
Romania "zboara" din lista proiectului pilot al UE de crestere a absorbtiei fondurilor europene. Comisia va ajuta Bulgaria si alte 4 state
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana a selectat 5 autoritati nationale sau regionale, din Grecia, Spania, Polonia, Bulgaria si Croatia, sa faca parte dintr-un proiect-pilot care vizeaza consolidarea guvernantei si a capacitatii administrative de a gestiona fonduri europene.

Lipsa Romaniei din acest proiect-pilot pare, la prima vedere, greu de explicat.

Campioana fondurilor UE aruncate

Potrivit unei informari privind Cadrul Financiar Multianual 2007 - 2013, peste o treime din fondurile dezangajate in precedentul exercitiu financiar european sunt fonduri pierdute de Romania.

Pare la fel de greu de explicat includerea Poloniei in lista, in conditiile in care aceeasi informare arata ca acest stat a pierdut doar 353.409 euro din fondurile repartizate, sau a Bulgariei, care are sume dezangajate de aproape 6 ori mai mici decat Romania.

O treime din fondurile europene pierdute in toata Europa ii apartin Romaniei: un esec de 1,64 miliarde de euro.

Afla adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile

Exista totusi o explicatie simpla: Comisia Europeana a publicat, pe 9 februarie 2018, un anunt care continea solicitarea adresata autoritatilor nationale de a-si exprima eventualul interes pentru imbunatatirea capacitatii lor administrative in materie prin includerea unuia dintre programele nationale in proiectul-pilot.

Termenul limita de transmitere al aplicatiilor a fost 9 aprilie.

Surse din Comisia Europeana au declarat Curs de Guvernare ca numai 14 aplicatii eligibile au fost transmise Comisiei in intreaga Uniune Europeana, niciuna dintre aceste 14 nu a venit din Romania.

La insistentele de a primi detalii privind absenta din proiectul pilot tocmai a tarii care a pierdut cei mai multi bani europeni, raspunsul de la Bruxelles a fost scurt: "comisia nu comenteaza calitatea si eligibilitatea proiectelor primite".

Autoritatile romane si-au demonstrat inca o data "profesionalismul", procedand identic ca in cazul solicitarii lansate in 2014 de presedintele Jean Claude Juncker, atunci cand acesta ceruse statelor membre sa trimita mari proiecte pentru a primi finantare prin asa-numitul plan Juncker.

Comisia Europeana nu a aprobat niciunul din cele 200 de proiecte ale Guvernului Ponta. Nu erau bine pregatite

Mai precis, au trimis si acum la Bruxelles lista cu programele nationale in derulare. Asta in ciuda faptului ca apelul lansat in februarie continea criterii clare de eligibilitate.

Iata si avertismentul presedintelui Iohannis pentru Guvern legat de fondurile europene

Proiectul pilot din care Romania refuzat sa faca parte

"Pentru a imbunatati managementul programelor finantate de UE in perioada de dupa 2020, experti ai CE si OECD vor furniza asistenta adaptata la nevoile specifice" fiecarui caz in parte - transmite comunicatul oficial al Comisiei Europene.

Cele cinci programe selectate sunt:

  1. "Regiuni in crestere" din Bulgaria;
  2. "Programul de competitivitate si coeziune" din Croatia;
  3. "Infrastructura de transport, mediu si dezvoltarea sustenabila" din Grecia;
  4. Programul regional Extremadura din Spania
  5. Programul regional Lubelskie din Polonia.

Proiectul-pilot este menit sa deblocheze in intregime potentialul investitiilor publice in termeni de crestere si locuri de munca.

Concluziile proiectului-pilot vor folosi si autoritatilor din alte tari.

Citeste mai departe despre cum Romania "zboara" din lista proiectului pilot al UE de crestere a absorbtiei fondurilor europene pe Curs de Guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#Romania fonduri europene , #fonduri europene structurale