Senatul francez: Romania si Bulgaria n-au depasit tranzitia de la comunism

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:16
4050 citiri
Senatul francez: Romania si Bulgaria n-au depasit tranzitia de la comunism

Romania si Bulgaria nu au reusit sa profite de fondurile europene alocate lor, se arata intr-un raport al Senatului francez.

Procesul de tranzitie post-comunista din Romania este "departe de a fi incheiat", in vreme ce in Bulgaria "progreseaza incet", scriu senatorii francezi Simon Sutur, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-Francois Humbert si Catherine Morin Desailly, care au vizitat recent Bulgaria in numele Comitetului de Afaceri Externe al Senatului, scrie Novinite.

Raportul de 50 de pagini vorbeste despre extinderea "istorica" a UE, inclusiv aderarea Romaniei si Bulgariei, doua tari francofone "adevarate".

Cu toate acestea, spun senatorii francezi, exista multe deficiente in cele doua tari si subliniaza ca fondurile europene nu sunt utilizate corect pentru a ajuta economiile nationale sa ajunga din urma celelalte state ale Uniunii.

In bugetul european din perioada 2007-2013, Romaniei i-au fost alocate 19,7 miliarde de euro si Bulgariei 6,9 miliarde. Insa Romania a reusit sa absoarba doar 4% din aceste fonduri, pana in ianuarie 2012, in vreme ce Bulgaria a reusit sa acceseze 19% din bani.

"Acestea sunt cele mai mici rate de absorbtie din cele 27 de state ale Uniunii", scriu autorii francezi.

Senatorii scriu ca fondurile structurale si de coeziune alocate Bulgariei ar fi trebuit sa mareasca PIB-ul tarii cu 9%, daca erau complet utilizate pana in 2015. In cazul Romaniei, ar fi vorba despre 3,8% din PIB.

Atat Romania cat si Bulgaria au avut crestere economica record pana la aderarea din 2007 si au cunoscut un declin dupa aceea. Senatorii francezi cred ca incapacitatea tarilor de a investi fondurile UE este cauzat de "lipsa de experienta", "lipsei de capacitate juridica si administrativa", persistentelor "practici de fraudare", dar si constrangerilor in ceea ce priveste co-finantarea.

"Comisia a admis recent ca rata co-finantarii ar trebui schimbata de la 15% la 5% pentru Romania si Bulgaria", se arata in raport.

Autorii noteaza ca regimurile comuniste din ambele tari au "sacrificat doua din cele trei generatii actuale" si au "anesteziat" societatea civila.

Senatorii francezi noteaza ca pentru bugetul 2014-2020, Romania si Bulgaria au cerut o crestere cu 25% a fondurilor de coeziune.

"Dificultatea de absorbtie a fondurilor UE de catre Bulgaria si Romania aminteste ca in ceea ce priveste reconstructia unui stat, totul este clar: deoarece statul de drept nu este realizat, mecanismele administrative si judiciare raman instabile, iar fondurile sunt prost absorbite. Si deoarece sunt prost absorbite, nu aduc rezultatele dorite", scriu senatorii.

"Din aceasta misiune, participantii au tras concluzia ca Bulgaria si Romania se afla inca in faza de tranzitie si se lupta sa instituie statul de drept de o maniera ireversibila", conchid acestia.

iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
Detalii noi despre mult așteptatul iPhone SE 4 au fost dezvăluite recent de două surse de încredere din industria tech, Evan Blass și Sonny Dickon. Aceste informații aduc o imagine mai clară...
Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
Bulgaria este mai aproape decât oricând de aderarea la moneda euro, setată, se pare, pentru data de 1 ianuarie 2026. O analiză publicată recent arată că vecinii de la sud de Dunăre au...
#senatori francez raport fonduri europene, #senatori fonduri europene Romania , #fonduri europene structurale
  1. iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
  2. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
  3. Modificări cruciale în 2025 pentru raportările ANAF. Ce s-a schimbat în Declarația Unică și cum se împacă „simplificarea” formularului cu nevoile plătitorilor de impozite
  4. Trump, cu toporul prin economia europeană: După fuga de gazul rusesc, UE riscă să intre pe mâna americanilor
  5. Putin lovește dur o bancă occidentală, cu filială și în România: Impune daune colosale de miliarde
  6. După interzicerea TikTok, utilizatorii americani descoperă alternativele. Dar la ce riscuri se expun?
  7. Ciolacu și Bolojan, liderii de la guvernare, să prezinte urgent planul de reducere a cheltuielilor statului. "Aparatul bugetar a mai crescut cu 5.900 de posturi", semnalează USR
  8. Descoperire revoluționară! Enzima care poate încetini îmbătrânirea, reactivată în laborator
  9. Constructorul auto european care recheamă la service aproape 100.000 de mașini. Ce modele sunt vizate și care este riscul pentru șoferi
  10. Importanța scuterelor în localitățile aglomerate