Ziare.com

Senatul francez: Romania si Bulgaria n-au depasit tranzitia de la comunism

de Ana Ilie
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:16

   

Senatul francez: Romania si Bulgaria n-au depasit tranzitia de la comunism
Romania si Bulgaria nu au reusit sa profite de fondurile europene alocate lor, se arata intr-un raport al Senatului francez.

Procesul de tranzitie post-comunista din Romania este "departe de a fi incheiat", in vreme ce in Bulgaria "progreseaza incet", scriu senatorii francezi Simon Sutur, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-Francois Humbert si Catherine Morin Desailly, care au vizitat recent Bulgaria in numele Comitetului de Afaceri Externe al Senatului, scrie Novinite.

Raportul de 50 de pagini vorbeste despre extinderea "istorica" a UE, inclusiv aderarea Romaniei si Bulgariei, doua tari francofone "adevarate".

Cu toate acestea, spun senatorii francezi, exista multe deficiente in cele doua tari si subliniaza ca fondurile europene nu sunt utilizate corect pentru a ajuta economiile nationale sa ajunga din urma celelalte state ale Uniunii.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In bugetul european din perioada 2007-2013, Romaniei i-au fost alocate 19,7 miliarde de euro si Bulgariei 6,9 miliarde. Insa Romania a reusit sa absoarba doar 4% din aceste fonduri, pana in ianuarie 2012, in vreme ce Bulgaria a reusit sa acceseze 19% din bani.

"Acestea sunt cele mai mici rate de absorbtie din cele 27 de state ale Uniunii", scriu autorii francezi.

Senatorii scriu ca fondurile structurale si de coeziune alocate Bulgariei ar fi trebuit sa mareasca PIB-ul tarii cu 9%, daca erau complet utilizate pana in 2015. In cazul Romaniei, ar fi vorba despre 3,8% din PIB.

Atat Romania cat si Bulgaria au avut crestere economica record pana la aderarea din 2007 si au cunoscut un declin dupa aceea. Senatorii francezi cred ca incapacitatea tarilor de a investi fondurile UE este cauzat de "lipsa de experienta", "lipsei de capacitate juridica si administrativa", persistentelor "practici de fraudare", dar si constrangerilor in ceea ce priveste co-finantarea.

"Comisia a admis recent ca rata co-finantarii ar trebui schimbata de la 15% la 5% pentru Romania si Bulgaria", se arata in raport.

Autorii noteaza ca regimurile comuniste din ambele tari au "sacrificat doua din cele trei generatii actuale" si au "anesteziat" societatea civila.

Senatorii francezi noteaza ca pentru bugetul 2014-2020, Romania si Bulgaria au cerut o crestere cu 25% a fondurilor de coeziune.

"Dificultatea de absorbtie a fondurilor UE de catre Bulgaria si Romania aminteste ca in ceea ce priveste reconstructia unui stat, totul este clar: deoarece statul de drept nu este realizat, mecanismele administrative si judiciare raman instabile, iar fondurile sunt prost absorbite. Si deoarece sunt prost absorbite, nu aduc rezultatele dorite", scriu senatorii.

"Din aceasta misiune, participantii au tras concluzia ca Bulgaria si Romania se afla inca in faza de tranzitie si se lupta sa instituie statul de drept de o maniera ireversibila", conchid acestia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3546 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pana nu dam jos presedintele comunist

nu putem rupe legatura cu comunismul. Daca il mai sustin mult UE si America, ne facem porumbeii pacii si ne c**** pe ei, vorba lui Pastorel.

 

"Dificultatea de absorbtie"? daca nu poti fura, cum sa "absorbi"????

Chiar asa spunea mazare: am incercat sa "absorb" fonduri europene si m-au prins!

 

MuLTuMlM PARtlDULUl si CARmAClULUl iubit!

CATASTROFE in TOT si stralucitori in... TOANTE!

urmeaza cantarea portocaliei in rom-gleza sub bagheta fmi us-drael!

 

M-ati zapacit cu majusculele! Poate ca aveti un comentariu

de buna calitate, dar ortografia m-a terminat! Nu sint capabil sa va citesc...

Vom fi mereu 'ultimele gaini' din UE.Nu suntem compatibili.

In CSI am fi pe la mijloc cu reale sanse de ascensiune.
Inaintea unor tari ca:kirgistan,tadjikistan,turkmenistan.

 

@Iosip Sintem "ultimele gauri"...

Fara petrol(sa nu imi spui ca avem tone de petrol...)? Nu avem nici o sansa in Rusia!

Din pacate pentru noi....

In Romania nu se "gospodareste" ci se fura! Ce incredere sa aiba europenii cand vad ca ei dau bani pentru infrastructura (pentru binestarea tarii astfel incat nea Ion, Costica s.a.m.d de la tara sa nu isi mai faca nevoile in gradina si sa se spele in balie si sa mearga pe sosele nu pe drumuri pline de noroi) iar in Romania in loc sa se construiasca statii de epurare,apa-canal,sosele si autostrazi se construiesc vile, ba a lui Blaga, ba a lui Ponta, ba a lui Nastase, ba a lui Basescu si tot asa! Putem enumera toata clasa politica! Problema in Romania este coruptia, birocratia si toate acele organisme ale statului ce permit insusirea si nu gospodarirea banilor publici! Trebuie sa recunoastem ca suntem comunisti si mai rau decat inainte de 89'

 

bine ca Franta a iesit din fascism

cu adevarat se minte singura, Parisul e capitala doar cu numele, cu adevarat capitala imaginara e tot la Vicky.

 

Iata unul din adevarurile mari,despre situatia Romaniei !

1.Constatarea francezilor este reala,existind in tara un postcomunism politic,economic si social.
Postcomunismul politic consta in copierea activitatii comuniste de partid,de catre partidele romanesti.Ele se lupta cu orice pret pentru putere,promit orice,fac orice sa pastreze puterea si dupa alegeri nu respecta nici o promisiune electorala;
2.Postcomunismul economic inseamna capusarea intreprinderilor de stat,sifonarea banului public,mita si coruptie.Inainte de toate inseamna inexistenta niciunui PROIECT NATIONAL de reindustrializare si creare a celor 5 milioane de locuri de munca lipsa. Inseamna respingerea oricerei oferte programatice de acest tip.
3.Postcomunismul social consta in pastrarea populatiei in starea de saracie si lipsa de speranta economica,pentru a-i putea cumpara voturile cu promisiuni sau citeva pungi de zahar si ulei.
Aceasta situatie face ca Romania sa fie/ramina blocata in POSTcomunism,fara sa fi ajuns la un capitalism real,eficient economic pina azi.Rezultatul este lipsa economiei si idustriei nationale,lipsa a 5 milioane de locuri de munca,incapacitatea accesarii si utilizarii fondurilor europene,agricultura de nivel sec. XIX.,saracie generalizate,emigrare economica masiva,scaderea cronica a natalitatii.etc.

 

Explicatia "miracolului" economic din Romania si Bulgaria

"Atat Romania cat si Bulgaria au avut crestere economica record pana la aderarea din 2007 si au cunoscut un declin dupa aceea".

Pana la aderarea la UE au putut sa toarne ce gogosi au vrut si sa comunice cele mai fanteziste statistici economice (Adrian Nastase stie despre ce vorbesc). Dupa aderare smecheria n-a mai tinut, am fost obligati sa publicam date economice reale.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor