
Absorbtia fondurilor europene este esentiala in aceast an, cand Romania se pregateste pentru a negocia urmatorul pachet, pentru perioada 2014 - 2020, a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu, luni.
"Mai exista o miza pentru absorbtia de fonduri: credibilizarea. Ne pregatim de negocierea urmatorului pachet 2014 - 2020. Fara absorbtie, nu putem avea destule elemente pentru a oferi Romaniei acces la aceasta finantare", a precizat prim-ministrul, dupa intalnirea cu Johannes Hahn, comisar european pentru politici regionale.
Potrivit spuselor sale, Romania trebuie sa absoarba, in acest an, 3,5 miliarde de euro in fonduri structurale si de coeziune, care ar putea contribui decisiv la cresterea economica.
"Am transmis domnului Hahn ca, in ceea ce ne priveste pe noi, exista si vointa politica, determinarea si capacitatea de a continua ceea ce am inceput anul trecut, pentru a remedia deficientele remarcate de UE. Suntem interesati sa crestem absorbtia de fonduri. Sunt bani iefini daca-i luam si scumpi daca ii pierdem", a precizat premierul.
Ungureanu a adaugat ca se va pune accent pe absorbtia de fonduri europene pentru proiectele majore aflate in implementare sau pe cale de a fi implementate.
"Am stabilit sa ne concentram pe simplificarea procedurilor de verificare, reducerea termenelor de procesare, concentrandu-ne pe proiecte majore in implementare sau pe cale de a fi implementate. Am discutat si problemele pe care le pune implementarea programelor operationale si masurile pe care le-am intreprins pentru accelerarea ritmului de implementare", a adaugat Ungureanu.
In vederea cresterii ratei de absorbtie se are in vedere intarirea capacitatii administrative, pe cale extensiva (angajarea personalului de specialitate) si intensiva (calificarea optima a personalului de specialitate).
La randul sau, Johannes Hahn a precizat ca Romania trebuie sa dovedeasca ca poate folosi banii disponibili, pentru a primi sumele urmatoare.
"Conform calculeleor noastre, Romania ar trebui sa primeasca cel putin aceeasi suma de bani pentru a continua proiectele incepute si care ar trebui sa imbunateasca viata cetatenilor", a spus Hahn.
El a facut referire la doua proiecte majore in infrastructura feroviara, respectiv calea ferata Brasov - Simeria, un proiect de peste 500 de milioane de euro, si linia de granita Curtici, de 240 de milioane de euro. In urma modernizarilor, trenurile de calatori ar trebui sa poata circula cu pana la 160 km/ora, a precizat comisarul.