Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Unii sunt mai beneficiari ca altii - De la cititori

Vineri, 16 Martie 2012, ora 21:25
1322 citiri
Unii sunt mai beneficiari ca altii - De la cititori

Proiectele contractate pe diferite programe pe fonduri europene pot avea ca beneficiari eligibili atat organismele centrale - ministere, cat si institutiile subordonate acestora. Pot fi intalnite si situatii in care determinarea sa fie pe mai multe nivele, unitatile subordonatele sa aiba la randul lor subordonate cu proiecte.

Prin contractele incheiate cu autoritatile de management toate categoriile sunt tratate ca beneficiari independenti. Din cauza organizarii modului de finantare, intre acestea pot exista cel putin doua tipuri de conflicte de interese deoarece la beneficiarii institutii subordonate fondurile sunt alocate prin ordonatorii de credite de la nivel superior, la randul lor beneficiari.

Primul tip poate fi explicat concret prin cazul oricarui inspectorat scolar judetean ori CCD, care primeste fonduri prin Ministerul Educatiei, desi acesta are, la randul sau, alte proiecte. Desi in fata autoritatilor de management a proiectelor sunt pe aceeasi linie a beneficiarilor, in distributia fondurilor acestea sunt pe linii diferite.

In orice moment se poate considera valabila afirmatia "Cine imparte parte isi face", iar alocarile sa fie preferentiale. Doar daca organismul care gestioneaza fondurile are aceeasi pozitie fata de toti beneficiarii se poate garanta o alocare nepartinica. Altfel proiectele ordonatorului superior pot deveni prioritare in defavoarea celor de la institutiile subordonate, desi nu exista astfel de ierarhii pe proiectele contractate.

Ordonatorii principali fac praf planurile din cererile de finantare ale institutiilor subordonate.

O a doua cale prin care forul superior poate afecta beneficiarul subordonat este prin interventia cu masuri legate de organizarea sau gestionarea fondurilor la subordonatii institutional. Odata aprobat un proiect pe baza unei cereri de finantare, orice modificare impusa de organul bugetar superior ar putea conduce la imposibilitatea realizarii acestuia de catre beneficiarul subordonat.

Interventia externa poate fi socotita ca un abuz in interesul ordonatorului de credite superior. In conditii de restrictii financiare ordonatorul de credite superior ar putea favoriza proiectele proprii intervenind pentru franarea sau blocarea proiectelor de la institutiile subordonate.

Metoda legala prin care se poate preveni acest lucru este ca orice reglementare privind activitatile pe proiecte, gestionarea banilor, etc. sa fie transmise numai prin autoritatea contractanta.

Aplicarea unor instructiuni care vin prin terti, la randul lor beneficiari, poate perturba activitatea altui beneficiar subordonat. Relatia de subordonare nu ar trebui sa se aplice in aceste situatii, finantarile obtinute prin proiecte fiind independente de ordonatorul de credite superior si fara legatura directa cu activitatile de baza ale institutiilor subordonate.

Unii profita, statul pierde de doua ori.

Ramane de vazut daca beneficiarii au intrat in conflict pe aceste doua cai. Nu stiu sigur care este situatia pe prima cale de conflict, cred insa ca proiectele ministerelor au avut prioritate la finantare.

Mai nou, la ministerul Educatiei alocarea sumelor pe proiecte este conditionata de aplicarea indicatiilor transmise de acesta, desi nu este parte in contractul de finantare, ceea ce se numeste abuz. Pe a doua cale sigur s-a intrat in conflicte, unii dintre cei coordonati au fost "executati" fara mila si obligati sa accepte management extern, etc. Unii scriu proiectele iar altii fara sa aiba habar despre ce este vorba, vin sa ia banii, platesc si mai putin la stat si nu-i intereseaza dezvoltarea reala a statului.

Ca noi, romanii, poate nu suntem prea destepti, dar oare cat timp Europa va inchide ochii la sicanele si piedicile puse unor beneficiari? Cat va mai accepta stilul romanesc de a imbrobodi si distruge orice lucru bun care ar putea sa ni se intample? Ne mai miram ca intrerupe rambursarea?

Evitarea conflictelor de interese si asigurarea echitatii intre beneficiari tine de buna organizare a modului de derulare a activitatilor legate de absorbtia fondurilor, motiv pentru care relatiile intre beneficiari pozitionati intr-o ierarhie ar trebui avute in vedere si reglementate precis.

In absenta reglementarilor se petrec tot felul de abuzuri urmarea carora pierde si statul si beneficiarii. Daca nu este absorbtie, atunci acestea ar putea fi unele dintre motive.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fonduri europene, #proiecte europene, #fonduri structurale , #fonduri europene structurale