Ziare.com

20 de state UE trebuie sa restituie fondurile primite pentru agricultura

de Alina Bardas
Marti, 16 Martie 2010, ora 19:14

   

20 de state UE trebuie sa restituie fondurile primite pentru agricultura
Douazeci de tari ale Uniunii Europene vor trebui sa restituie un total de 346,5 milioane de euro pentru cheltuielile nejustificate efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), au declarat, marti, reprezentantii Comisiei Europene.

Aceasta decizie afecteaza urmatoarele state: Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Germania, Spania, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia si Suedia. Din fericire, Romania nu se afla printre aceste tari.

Franta trebuie sa restituie aproape 20 de milioane de euro, din cauza unui "cadru de control inadecvat", o "lipsa de informatii cu privire la numarul vacilor care alapteaza" si "o aplicare slaba a sanctiunilor in utilizarea primelor pentru animale".

Grecia va plati 105,5 milioane de euro "pentru deficiente in sistemul de control in productia de bumbac", si 18,5 milioane de euro "pentru lipsa masurilor de dezvoltare rurala".

Sumele vor ajunge la bugetul UE ca urmare a nerespectarii regulilor Uniunii sau din cauza unor proceduri de control neadecvate in domeniu agricol, conform conform NouvelObs, care citeaza AP.

Statele membre ale UE sunt responsabile pentru atat pentru platile, cat si pentru verificarea cheltuielilor in cadrul PAC, dar si pentru garantarea faptului ca au utilizat corect fondurile disponibile.

"Aceasta procedura ramane un instrument esential pentru a ne asigura ca statele membre au instituit controale adecvate pentru a se asigura ca banii contribuabililor sunt cheltuiti in mod corespunzator", subliniaza comisarul UE pentru agricultura si dezvoltarea rurala, Dacian Ciolos.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2345 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta ne mai trebuia

Bine ca nu suntem pe lista datornicilor. Suntem si asa destul de indatorati si va trebui sa muncim cateva zeci de ani pentru a repara gaurile facute de altii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor